«Ασπίδα» προστασίας για 5 εκατ. μετανάστες από τον Μπαράκ Ομπάμα

«Ασπίδα» προστασίας για 5 εκατ. μετανάστες από τον Μπαράκ Ομπάμα

«Είμαστε και θα είμαστε πάντα ένα έθνος μεταναστών» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος - «Πόλεμο» κηρύσσουν οι Ρεπουμπλικάνοι στο νομοσχέδιο.

 

«Σήμερα, το σύστημα μετανάστευσης που διαθέτουμε είναι κατακερματισμένο και όλοι το γνωρίζουν αυτό», δήλωσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, ανακοινώνοντας κατά τη διάρκεια ενός συναισθηματικά φορτισμένου τηλεοπτικού διαγγέλματος τα σχέδια του για τη μεταρρύθμιση του «κατακερματισμένου» όπως το χαρακτήρισε, συστήματος μετανάστευσης των ΗΠΑ.

Ο Ομάμα εξήγησε τους όρους που θα ισχύουν και θα επιτρέψουν σε εκατομμύρια μεταναστών που δεν διαθέτουν τα απαραίτητα νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα να αποφύγουν την απέλαση από τη χώρα, ενώ προέτρεψε τους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές να περάσουν τις ευρύτερες μεταρρυθμίσεις.

«Είμαστε και θα είμαστε πάντα ένα έθνος μεταναστών», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος και απευθυνόμενος στα εκατομμύρια των μεταναστών χωρίς τα νόμιμα έγγραφα ανέφερε: «Μπορείτε να βγείτε από τις σκιές και να πάτε δεξιά προς τη νόμιμη οδό».

Ο Ομπάμα υποσχέθηκε ένα «πιο δίκαιο και ισορροπημένο» σύστημα μετανάστευσης με μια σειρά μέτρων που προβλέπουν την προσωρινή νομιμοποίηση των περίπου πέντε εκατομμυρίων μη νόμιμων μεταναστών που ζουν υπό την απειλή της απέλασης. «Μια συνολική αμνηστία θα ήταν άδικη. Αλλά και οι μαζικές απελάσεις θα είναι αδύνατες και σε αντίθεση με τη φύση μας» ανέφερε.

Η εντολή του Αμερικανού προέδρου για την προστασία από την απέλαση των γονέων χωρίς νόμιμα έγγραφα, των οποίων τα παιδιά είναι υπήκοοι των ΗΠΑ, θα ισχύει και για τους μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα για τουλάχιστον πέντε χρόνια, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.  Οι μετανάστες θα έχουν την ευκαιρία να ζητήσουν προσωρινή παραμονή και δεν θα απελαθούν λαμβάνοντας άδεια εργασίας για τρία χρόνια εάν δηλωθούν κανονικά στις αρμόδιες αρχές, υποβάλουν τα βιομετρικά τους δεδομένα, καταγραφεί το ιστορικό τους και πληρώνουν τα ειδικά τέλη, συμπλήρωσε η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ο Ομπάμα πιστεύει ότι το σχέδιο του για την μετανάστευση μπορεί να αντέξει στην ψηφοφορία του Κογκρέσου παρά την αρνητική στάση των Ρεπουμπλικάνων που ελέγχουν και τα δύο Σώματα καθώς υπάρχει ιστορικό προηγούμενο με ανάλογες προεδρικές προτάσεις που πέρασαν όπως στην περίπτωση του Ντουάιτ Αϊζενχάουερ το 1950.

Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικάνοι ήδη χαρακτήρισαν ως αντισυνταγματική την προτεινόμενη νομιμοποίηση πέντε εκατομμυρίων παράνομων μεταναστών και υποσχέθηκαν να την πολεμήσουν στο Κονγκρέσο, αλλά και στα δικαστήρια.

« Αυτό το σχέδιο δεν είναι σύννομο με τη λειτουργία της δημοκρατία μας», είπε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ. «Ο πρόεδρος έχει επανειλημμένως πει ότι δεν είναι βασιλιάς ή αυτοκράτορας, αλλά συμπεριφέρεται ως τέτοιος» συμπλήρωσε. Τα μέτρα «είναι αντισυνταγματικά και απειλούν τη δημοκρατία μας», δήλωσε και ο εκπρόσωπος των Ρεπουμπλικάνων Μάικλ Μακόουλ.

Ο Ρεπουμπλικάνος υπουργός Δικαιοσύνης του Τέξας και κυβερνήτης από τον Ιανουάριο Γκρέγκ Άμποτ ανακοίνωσε ότι θα μεταφέρει το θέμα στις αίθουσες του δικαστηρίου. «Οι Τεξανοί έχουν πληρώσει τις συνέπειες των δικτατορικών πολιτικών του προέδρου Ομπάμα σχετικά με τη μετανάστευση» ανέφερε ο Άμποτ. «Είμαι έτοιμος να αμφισβητήσω τον πρόεδρο Ομπάμα στο δικαστήριο για να αποκαταστήσω την κυριαρχία της πολιτείας μας και τη διασφάλιση του κράτους δικαίου».

Παρόμοιες απειλές για προσφυγή στη δικαιοσύνη απηύθυναν και άλλοι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές όπως ο Τζον Μακέιν. «Η μετανάστευση είναι ένα θέμα που πρέπει να συζητηθεί και να αποφασιστεί από τους εκπροσώπους του λαού, όχι με διάταγμα» είπε ο Τζον Μακέιν.

«Έχουμε την υποχρέωση και την ευθύνη να καταπολεμήσουμε αυτή την κατάφωρη κατάχρηση εξουσίας, η οποία δεν λύνει τα πραγματικά προβλήματα» ανέφερε και ο Κέβιν Μακάρθι επικεφαλής της Ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων.