Astarte Bags: Το προσωπικό στοίχημα της Λένας Ισμυρίδη

Astarte Bags: Το προσωπικό στοίχημα της Λένας Ισμυρίδη

Οι Astarte bags επαναφέρουν το κέντημα στο παρόν με σύγχρονη ματιά και μοντέρνο αποτέλεσμα.

Μπορεί οι Astarte Bags να μετρούν μόλις ένα χρόνο στην ελληνική αγορά, όμως η εμπορική ενασχόληση της Λένας Ισμυρίδη ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του ’80, στο χώρο της διακόσμησης σπιτιού, με έμφαση στην κρεβατοκάμαρα, με το πολύ πετυχημένο για την εποχή του Linen.

Είχαν προηγηθεί έξι χρόνια σπουδών στην ιατρική, ένας γάμος και δύο παιδιά, όμως η Λένα αποφάσισε πρώτα να βάλει «πλάτη» στη δημιουργία και την στήριξη της οικογένειάς της και του συζύγου της, οφθαλμίατρου στο επάγγελμα, και μετά και να διεκδικήσει το δικό της «μερίδιο» στο χώρο του επιχειρείν και, μάλιστα, με προσωπικό αποτύπωμα.

Η ιστορία των Astarte Bags γεννήθηκε, όταν τα παιδιά της ολοκλήρωσαν πλέον τον κύκλο σπουδών τους και είχε ήδη ανοίξει τις πόρτες του το El Concept Store στην οδό Δημοκρατίας 23 στο Νέο Ψυχικό.

Αν και η κρίση είχε «εδραιωθεί» στην Ελλάδα, με το brain drain να έχει λάβει πρωτοφανείς διαστάσεις, η κόρη της Ιλεάνα, με σπουδές business management στο Kings College, εταιρικού PR στο Boston University και χιλιόμετρα δουλειάς στον ιδιωτικό τομέα, δεν δίστασε να τολμήσει το δικό της επιχειρηματικό βήμα στη χώρα της. Και παρότρυνε την μητέρα της να προχωρήσουν το εγχείρημα μαζί.

Η αρχή έγινε πριν από δύο χρόνια με το El Concept Store, ένα μαγαζί με multi περιεχόμενο, αφού εδώ βρίσκεις από αντικείμενα deco μέχρι προσωπικά αξεσουάρ, σε μια άκρως ενδιαφέρουσα ποικιλία που – συν τοις άλλοις – προσφέρει λύσεις για πολύ όμορφα δώρα σε προσιτές και value for money τιμές.

Σε αυτόν, λοιπόν, τον προσωπικό τους χώρο, μπήκε στο μυαλό της Λένας η ιδέα να δημιουργήσει κάτι που να φέρει την δική της, πολύ προσωπική υπογραφή. Και ενώ τα τελευταία χρόνια, πολλές νέες γυναίκες επιχειρούν με επιτυχία στο χώρο της τσάντας και του αξεσουάρ, η Λένα Ισμυρίδη, αποφάσισε να δημιουργήσει τις δικές της τσάντες με ισχυρό το hand made αποτύπωμα.

Οι Astarte bags ουσιαστικά επαναφέρουν το κέντημα στο παρόν με σύγχρονη ματιά και μοντέρνο αποτέλεσμα. Δεν αναπαράγουν την παράδοση. Την συνεχίζουν, εμπλουτίζοντάς την με ελευθερία και δημιουργικότητα. Αυτό ακριβώς το στοιχείο είναι που τις διαφοροποιεί από τον ανταγωνισμό, όπως μου εξηγεί η Λένα Ισμυρίδη: «Οι Astarte bags ξεκίνησαν σαν fully embroidered και το επόμενο βήμα ήταν το κέντημα να ενταχθεί σε ύφασμα, σε βελούδο και πολύ πρόσφατα, στην δερμάτινη σειρά, όπου το κέντημα προστίθεται ως κρίσιμη λεπτομέρεια» λέει και προσθέτει: «Το κέντημα το σχεδιάζω εγώ. Επιλέγω τα νήματα, τα κεντήματα είναι αδρά και μοντέρνα, δεν αναπαράγουν τη λαϊκή μας τέχνη. Τα σχέδια τους είναι γεωμετρικά, minimal και εντάσσονται στην δερμάτινη τσάντα, την οποία επίσης σχεδιάζω εγώ.»

Πριν λίγες ημέρες κυκλοφόρησε η συλλογή Astarte bags με τις δερμάτινες τσάντες και τις ολοκέντητες λεπτομέρειες. Τρία σχέδια, ένα κομψότατο clutch, μια all day cross body bag αλλά και μια μεγάλη statement tote bag σε τέσσερα χρώματα: το βαθύ burgundy, το ice grey, το tabac αλλά και το κλασικό και αγαπημένο μαύρο, τα οποία συνδυάζονται έξοχα με τα κεντητά στοιχεία. Τις δερμάτινες τσάντες συμπληρώνει η κλασική συλλογή της Astarte με τα ολοκέντητα clutch ( τα fully embroidered που λέγαμε), αλλά και shoulder bags με κομψές αλυσίδες – οι οποίες φοριούνται μάλιστα με τρεις τρόπους: cross body, shoulder και clutch, ενώ φέτος το brand παρουσιάζει μια capsule collection από βελούδινα clutch και πουγγιά, ιδανικά για να συνοδέψουν τις πιο γιορτινές μας εμφανίσεις.

1/5
Δερμάτινα clutch.
Fully embroidered clutch.
all day cross body bag.
Statement tote bag.
Shoulder bag

Ήδη, οι τσάντες πωλούνται στο Εl Concept Store, στα καταστήματα I-D στο Golden Hall και στo Liana Camba store στο Κολωνάκι.

Ποιο είναι το target group στο οποίο απευθύνονται; «Σε ένα κοινό που θα μπορέσει να εκτιμήσει ότι είναι 100% ελληνικές τσάντες και φέρουν κάτι χειροποίητο πάνω τους. Αυτό που κάνει τη διαφορά, δηλαδή, είναι η χειροποίητη δουλειά. Είτε οι λεπτομέρειες που είναι ενταγμένες σε ύφασμα, βελούδο ή δέρμα είτε όταν η τσάντα είναι εξ ολοκλήρου κεντημένη στο χέρι», απαντά.

Την ρωτώ εάν βρίσκει εύκολα τεχνίτες που να υλοποιούν τις ιδέες της και η αντίδρασή της είναι άμεση: « Όχι. Δεν είναι πολλοί αυτοί που έχουν μείνει στο κέντημα. Αλλά έχω τη χαρά να συνεργάζομαι με τοπ τεχνίτες στο χώρο. Τρεις τεχνίτριες που κάνουν εξαιρετική δουλειά στο κέντημα και στο δέρμα έναν υπέροχο συνεργάτη, τον Παναγιώτη και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που δουλεύουμε μαζί.»

astarte2

Όσον αφορά στις πρώτες ύλες, τα νήματα είναι ελληνικά, ενώ τα δέρματα είναι εισαγόμενα από την Ιταλία. Η resort συλλογή που ήδη βρίσκεται στα σκαριά, θα περιλαμβάνει καινούργια χρώματα, νέα σχέδια και θα εμπλουτιστεί με συνδυασμούς από δέρμα, καμβά και κέντημα.

Στόχος μητέρας και κόρης είναι η προώθηση των Astarte bags στο εξωτερικό, πρωτίστως όμως η αύξηση των σημείων πώλησης στην Ελλάδα. Και επειδή, όπως υποστηρίζει η Λένα, «η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας είναι ο τουρισμός, υπάρχουν ξενοδοχεία που θα μπορούσαν να δουν τη δουλειά μας και να την επιλέξουν για τα καταστήματά τους.» Απώτερος στόχος τους, ένα Astarte bags & accessories shop σε μια τουριστική μονάδα, που είναι και όνειρό τους.

Ας σημειωθεί ότι το όλο εγχείρημα ξεκίνησε με ίδια κεφάλαια, γι’ αυτό και προχωρούν με πολύ προσεκτικά βήματα. Επιπλέον, υπάρχει το στοιχείο του κεντήματος, οπότε η κλίμακα παραγωγής είναι σε αυτή την πρώτη φάση του λανσαρίσματος σχετικά μικρή. «Όταν είναι κάτι χειροποίητο παίρνει χρόνο. Δεν είναι ένα mass production προϊόν, οπότε και χρηματοδότηση να είχαμε, πάλι δεν θα μπορούσαμε να ανταποκριθούμε σε μεγάλες ποσότητες. Γι’ αυτό και τις μεγάλες παραγγελίες τις εκτελούμε σε χρονικά πλαίσια που κυμαίνονται στις 3 με 4 εβδομάδες.»

Οι τιμές των Astarte bags ξεκινούν από 160 ευρώ για τα clutch έως 420 ευρώ για τη μεγάλη statement tote bag, ενώ ο τζίρος επανεπενδύεται στο σύνολό του, για να μπει το brand σε τροχιά ανάπτυξης και εξέλιξης.