Άσχημα νέα για τους λάτρεις της σοκολάτας. Στα ύψη οι τιμές παγκοσμίως

Άσχημα νέα για τους λάτρεις της σοκολάτας. Στα ύψη οι τιμές παγκοσμίως
Photo: pixabay.com
Ο πληθωρισμός της σοκολάτας δεν λέει να σταματήσει, καθώς η τιμή χονδρικής του κακάο εκτινάσσεται στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας.

Αυτή την εβδομάδα προέκυψαν άσχημα νέα για τους λάτρεις της σοκολάτας: Η τιμή χονδρικής των κόκκων κακάο εκτοξεύτηκε στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία και οι εταιρείες παραγωγής στοιχηματίζουν ότι οι τιμές του βασικού συστατικού της σοκολάτας θα παραμείνουν αυξημένες μέχρι το 2024, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η παραγωγή στη Δυτική Αφρική, μια περιοχή που αντιπροσωπεύει τα δύο τρίτα της παγκόσμιας συγκομιδής κόκκων κακάο, παραπαίει.

Οι έντονες βροχοπτώσεις και μια ασθένεια που προκαλεί σάπισμα έχουν καταστρέψει τις καλλιέργειες εκεί, προκαλώντας ανησυχίες για την προσφορά. Η επεξεργασία των κόκκων – η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη μετατροπή σε σοκολάτα – έχει επίσης υποχωρήσει σε όλο τον κόσμο υποδεικνύοντας ότι τα εργοστάσια δυσκολεύονται να αποκτήσουν πρόσβαση σε επαρκείς ποσότητες, σύμφωνα με τον Fuad Mohammed Abubakar, επικεφαλής της Ghana Cocoa Marketing Company UK.

Αυτό ώθησε τα στελέχη των κορυφαίων εταιρειών σοκολάτας Lindt & Spruengli AG και Hershey Co. να προειδοποιήσουν αυτή την εβδομάδα ότι δεν μπορούν να αποκλειστούν περαιτέρω αυξήσεις τιμών, ακόμη και αφότου οι καταναλωτές έχουν ήδη αναγκαστεί να ανεχτούν υψηλότερες τιμές για τα προϊόντα τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Είμαστε σαφώς σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση», δήλωσε ο Paul Joules, αναλυτής κακάο στη Rabobank στο Λονδίνο. «Θα μπορούσαμε να δούμε τις σοκολατοβιομηχανίες να υιοθετούν μικρότερες σοκολάτες και ενδεχομένως υψηλότερες τιμές».

Η Ακτή Ελεφαντοστού, ο μεγαλύτερος παραγωγός κακάο στον κόσμο, αναμένεται να δει την επερχόμενη συγκομιδή της να συρρικνώνεται σχεδόν κατά το ένα πέμπτο σε σχέση με πέρυσι και έχει αναστείλει τις πωλήσεις που δεσμεύουν τους αγρότες να παραδίδουν προϊόντα σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές στο μέλλον. Στη Γκάνα, τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό κακάο, η παραγωγή αναμένεται να μειωθεί κάτω από τους ιστορικούς μέσους όρους.

Αυτό είναι πιθανό να οδηγήσει τον κόσμο σε τρίτο κατά σειρά έλλειμμα εφοδιασμού φέτος και ενδεχομένως και το επόμενο έτος, σύμφωνα με τον Joules. Το καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο απειλεί να πλήξει περαιτέρω την παραγωγή, καθώς οι αγρότες αντιμετωπίζουν τον ιό των διογκωμένων βλαστών, μια καταστροφική ασθένεια που μπορεί να σκοτώσει τα δέντρα μέσα σε λίγα χρόνια, και την ασθένεια των μαύρων λοβών, η οποία προκαλεί σάπισμα των κόκκων.

Ενώ η πανδημία οδήγησε σε επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης σοκολάτας και προκάλεσε την εκτίναξη των αποθεμάτων κακάο, η ανάκαμψη της κατανάλωσης και η διετής έλλειψη προσφοράς έχουν μειώσει σημαντικά τα αποθέματα αυτά. Η Lindt αυξάνει τα αποθέματά της σε κόκκους κακάο ως αντιστάθμισμα έναντι των υψηλότερων τιμών και των ελλείψεων, δήλωσε αυτή την εβδομάδα. Τόσο η Lindt όσο και μια άλλη ελβετική εταιρεία παραγωγής σοκολάτας, η Barry Callebaut AG, είδαν τον όγκο πωλήσεων να απειλείται καθώς οι υψηλότερες τιμές ανάγκασαν τους καταναλωτές να συγκρατηθούν.

Για ορισμένες εταιρείες, η επίδραση της αύξησης της τιμής χονδρικής μπορεί μόλις τώρα να έχει αρχίσει να γίνεται αισθητή, λόγω προηγούμενων δραστηριοτήτων αντιστάθμισης κινδύνου που μέχρι στιγμής τις προστάτευαν από μεγάλες αυξήσεις των τιμών.

«Για τους περισσότερους παίκτες, ο αντίκτυπος των πολύ απότομων μελλοντικών αυξήσεων των τιμών του κακάο θα αρχίσει να υφίσταται μόνο από το δεύτερο εξάμηνο του 2023», δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής της Lindt, Martin Hug, στους αναλυτές σε μια κλήση για τα κέρδη την Τρίτη. Όσοι αισθάνονται πρόσθετη πίεση κόστους «θα νοιώσουν πιθανότατα την ανάγκη να προσαρμόσουν την τιμολόγηση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: 

Πηγή: Fortune.com