Αθανάσιος Παναγιωτόπουλος (EveryPay): Διαθέτουμε στην ελληνική αγορά το ταχύτερο και πιο αξιόπιστο soft POS

Αθανάσιος Παναγιωτόπουλος (EveryPay): Διαθέτουμε στην ελληνική αγορά το ταχύτερο και πιο αξιόπιστο soft POS
Ο Founder & CEO της EveryPay μιλάει για τις online συναλλαγές, το fintech και τα σχέδιά του στο cyber security  με το έτερο επιχειρηματικό του «παιδί», τη Cenobe

Εξέχον μέλος της εγχώριας fintech κοινότητας, ο Αθανάσιος Παναγιωτόπουλος, μόλις στα 38 του χρόνια, αποτελεί λαμπρό παράδειγμα νέου επιχειρηµατία που καινοτοµεί και διακρίνεται στον κλάδο του. 

Μετά από σπουδές στον τοµέα των επενδύσεων και των χρηµατοοικονοµικών στο City University London, Master of Science από το CASS Business School στα Ναυτιλιακά στο Λονδίνο και αρκετά σεµινάρια στο Harvard Business School στη Βοστόνη, επέστρεψε στην Ελλάδα για να απασχοληθεί στην οικογενειακή επιχείρηση, µε παρουσία χρόνων στον τοµέα του Real Estate και των κατασκευών. 

Όµως, δύο στενοί του φίλοι άλλαξαν τα σχέδιά του και τον οδήγησαν στην ίδρυση της EveryPay, µε στόχο να προσφέρει ασφαλείς και γρήγορες συναλλαγές, δίνοντας ιδιαίτερη έµφαση στην ευχρηστία και την ικανοποίηση των πελατών.

Σήµερα το πελατολόγιο της εταιρείας αριθµεί ήδη 15.000 ενεργούς πελάτες, που περιλαµβάνουν τόσο µεγάλες επιχειρήσεις όσο και startups, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι τo Payment Gateway (PGW) της EveryPay αποτελεί το πιο προηγµένο σύστηµα πληρωµών στην Ελλάδα και ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόµενα στην Ευρώπη.

Συναντηθήκαµε στα γραφεία της εταιρείας στο Κολωνάκι για να συζητήσουµε για fintech, επιχειρηµατικότητα στην ψηφιακή εποχή και τα νέα σχέδιά του.

«Ήθος», «αξίες», «αποτελεσματικότητα» είναι τρεις λέξεις – καθρέφτης της προσωπικής και επαγγελματικής του διαδρομής.

Και αδιαμφισβήτητα, με την καινοτομία πλέον στο επίκεντρο της ελληνικής οικονομίας, επιχειρηματίες όπως ο Αθανάσιος μπορούν να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης και διάνοιξης προοπτικών για μια χώρα με χρονίζοντα προβλήματα όπως η Ελλάδα. 

Συμπεριληφθήκατε για πρώτη φορά στη λίστα «40 under 40» του Fortune Greece το 2020. Ποια είναι η εξέλιξη της εταιρείας σας από τότε μέχρι σήμερα; Μπορείτε να μας αναφέρετε τα σημαντικότερα milestones της εταιρείας σας στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Ήταν μεγάλη μου τιμή που συμπεριλήφθηκα στη λίστα «40 under 40»  του Fortune Greece. Αν μη τι άλλο, αυτό καθ’ αυτό το γεγονός έδωσε δύναμη τόσο σε εμένα όσο και στην ομάδα μου για να συνεχίσουμε το έργο μας. Από πέρυσι μέχρι σήμερα έχουμε τριπλασιάσει τις πωλήσεις μας, ενώ διπλασιάσαμε το προσωπικό το οποίο απασχολούμε.

Σε ό,τι αφορά τα σημαντικότερα milestones, στελεχώσαμε περαιτέρω την εταιρεία μας, με έμφαση στις προσλήψεις στο «C Level», ώστε να μπορούμε να αντεπεξέλθουμε ευκολότερα στις προκλήσεις του μέλλοντος, αλλά και στους στόχους ανάπτυξης που έχουμε θέσει.

Επίσης, ολοκληρώσαμε τη διαδικασία διασύνδεσής μας με τη Mastercard. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτο γεγονός ήταν η μεγάλη διαφημιστική καμπάνια που «τρέξαμε» μαζί σε όλη την Ελλάδα για την «έξυπνη» λύση που προσφέρουμε στα soft POS.

Πόσο έχετε αλλάξει εσείς προσωπικά από τότε; Ποια είναι τα κυριότερα «μαθήματα» που έχετε πάρει και σας έχουν βοηθήσει να προχωρήσετε και να εξελιχθείτε;

Αυτό που είναι εμφανές -μπορείς να το διαπιστώσεις και εσύ ο ίδιος, άλλωστε- είναι πως έχω χάσει 10 κιλά από το πολύ τρέξιμο, μεταφορικά τε και κυριολεκτικά (σ.σ. γέλια). Έχω αλλάξει αρκετά και θέλω να πιστεύω ότι προοδεύω ως άνθρωπος μέρα με τη μέρα. Επιδιώκω συνεχώς να βελτιώνω τον εαυτό μου και τις δεξιότητές μου. Προσπαθώ να είμαι ευγενικός, ειλικρινής, να εργάζομαι σκληρά, αλλά και να είμαι ευγνώμων. 

Αν μη τι άλλο, έχω μάθει ότι είναι σημαντικό να είμαι «ανοιχτός» σε νέες εμπειρίες και πρόθυμος να μαθαίνω από τα λάθη μου. Είναι ζωτικής σημασίας να είναι κανείς υπομονετικός και να επιμένει στις δύσκολες στιγμές. Η προσωπική και επαγγελματική μου πορεία μού πρόσφεραν πολύτιμα μαθήματα ζωής. Έχει σημασία να επιδιώκει κανείς την αυτοβελτίωση, να μαθαίνει και να εξελίσσεται, αναλαμβάνοντας παράλληλα τις ευθύνες τους για τις πράξεις και τις επιλογές του. 

Στο σημείο αυτό αξίζει να υπογραμμιστεί η σημασία τού να είναι κανείς ειλικρινής απέναντι στον εαυτό του και τους άλλους, να φέρεται με καλοσύνη και σεβασμό, και να προσπαθεί πάντα να βλέπει το καλύτερο στους ανθρώπους. Δεν πειράζει να κάνεις λάθη, γιατί η αποτυχία και η εμπειρία οδηγούν στην επιτυχία. 

Ποια είναι τα σημαντικότερα projects που «τρέχετε» αυτή την περίοδο;

Όσον αφορά την Everypay, διαθέτουμε πλέον στην ελληνική αγορά το ταχύτερο και πιο αξιόπιστο soft POS, πoυ μπορεί να μετατρέψει οποιαδήποτε android NFC συσκευή σε αποδέκτη πληρωμών με κάρτα. 

Επίσης, φέρνουμε για πρώτη φορά στη χώρα την εφαρμογή πληρωμών «Pay buy link», με τη βοήθεια της οποίας καταναλωτές και επιχειρήσεις θα μπορούν να μεταφέρουν χρήματα απευθείας από τον τραπεζικό τους λογαριασμό σε άλλους τραπεζικούς λογαριασμούς, σε 5.800 τράπεζες παγκοσμίως, με πάρα πολύ χαμηλό κόστος.

Παράλληλα, η  εμπειρία μου στην Everypay οδήγησε στη δημιουργία δύο νέων προϊόντων (σ.σ. θα είναι live μέσα στο καλοκαίρι), μέσω της Cenobe, μιας εταιρείας που ίδρυσα πριν από 2,5 χρόνια και η οποία δραστηριοποιείται, κατά κύριο λόγο, στον τομέα του cyber security. 

Τα προϊόντα αυτά βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη, στο blockchain, αλλά και στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, συμβάλλοντας  στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και των δεδομένων των πελατειακών βάσεων μιας εταιρείας, με παράλληλη εξέταση πολύπλοκων παραγόντων, όπως αυτός του GDPR ή ενός market place.

Σε κάθε περίπτωση, το πιο σημαντικό project στη ζωή μου είναι η οικογένειά μου και ειδικότερα η ανατροφή των παιδιών μου. Το να ανατρέφουμε σωστούς ανθρώπους αποτελεί τη βάση για τη θεμελίωση μιας σωστής κοινωνίας.

Είστε λαμπρό μέλος του fintech οικοσυστήματος της χώρας. Πώς βλέπετε εσείς την πορεία του και τι αναμένετε στο μέλλον;

Υπάρχουν πάρα πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις, οι οποίες δέχονται σημαντικές χρηματοδοτήσεις. Παρ’ όλα αυτά, πολύ λίγες μπορούν να επιβιώσουν στην ελληνική αγορά, η οποία παρουσιάζει υπερσυγκέντρωση σε σχεδόν όλους τους τομείς της οικονομίας, σε λίγες σχετικά επιχειρήσεις οι οποίες διατηρούν πολύ ισχυρές σχέσεις με το υφιστάμενο επιχειρηματικό και τραπεζικό κατεστημένο. Γενικά, όμως, είμαστε εξαιρετικά αισιόδοξοι σε ό,τι αφορά την παραγωγή νέων ιδεών και επιχειρηματικών σχημάτων, αλλά και απαισιόδοξοι ότι κάποιες από αυτές θα εφαρμοστούν στο ελληνικό πεδίο.

Τι περιμένετε από την πολιτεία για την εξέλιξη του κλάδου; 

Η πολιτεία έχει αναπτύξει κάποιες δράσεις, αλλά είναι συνήθως αποσπασματικές και δεν αντιμετωπίζουν το βασικό πρόβλημα, δηλαδή την υπερσυγκέντρωση και την έλλειψη υγιούς ανταγωνισμού. Η παραγωγή νέας γνώσης πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα της πολιτείας, η οποία οφείλει να ενισχύσει το οικοσύστημα δημιουργίας αλλά και επιβίωσης των καλών ιδεών που τυγχάνουν αποδοχής από τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, προσφέροντάς τους φορολογικά και οικονομικά κίνητρα, χωρίς κανέναν περιορισμό, για να υπερκεράσουν τα υφιστάμενα μονοπώλια που υπάρχουν και καταδυναστεύουν επί μακρόν την αγορά.

Ένα δικό σας σχόλιο με αφορμή τα δέκα χρόνια από τη δημοσίευση της πρώτης λίστας «40 under 40» του Fortune Greece.

Πριν από δέκα χρόνια, το Fortune Greece δημοσίευσε τον πρώτο του κατάλογο «40 κάτω των 40», αναδεικνύοντας τους πιο επιτυχημένους νέους επιχειρηματίες της χώρας. Σήμερα γιορτάζουμε τη 10η επέτειο αυτής της λίστας με μια νέα γενιά ηγετών που συνεχίζουν να προωθούν την ελληνική οικονομία. Αυτοί οι νέοι επαγγελματίες αποτελούν έμπνευση για όλους μας και υπενθύμιση των τεράστιων δυνατοτήτων της χώρας. Τους συγχαίρουμε για τα επιτεύγματά τους και προσβλέπουμε στη συνέχιση της επιτυχίας τους τα επόμενα χρόνια.