Αθανάσιος Σαββάκης (ΣΒΕ) στο Fortune: Πώς θα διατηρηθούν θέσεις εργασίας και κοινωνική συνοχή εν μέσω πανδημίας

Αθανάσιος Σαββάκης (ΣΒΕ) στο Fortune: Πώς θα διατηρηθούν θέσεις εργασίας και κοινωνική συνοχή εν μέσω πανδημίας
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) και πρόεδρος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας Αθανάσιος Σαββάκης μιλά στο 30o Annual Greek Economic Summit που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος μιλά για το στοίχημα της ανάπτυξης, την τόνωση της βιομηχανίας και το 5ο Thessaloniki Summit.

Στο ερώτημα του πώς η ελληνική οικονομία θα καταφέρει να κάνει scale up δημιουργώντας ένα πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και δη της βιομηχανίας, απαντά ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) Αθανάσιος Σαββάκης.

Σε συνέντευξή του στο Fortune Greece, ο κ. Σαββάκης μιλά για τον φιλόδοξο στόχο, μέσα σε μια πενταετία, η συνεισφορά της μεταποίησης στο ΑΕΠ της χώρας να ανέλθει στο 12% από το 8% που είναι σήμερα – αναλύοντας παράλληλα τα οφέλη που θα προκύψουν από μια τέτοια κίνηση – υπογραμμίζει την ανάγκη άμεσης εφαρμογής ενός συνεκτικού πλέγματος δράσεων βιομηχανικής πολιτικής, ενώ αποκαλύπτει την ατζέντα των θεμάτων που θα τεθούν προς συζήτηση στο 5o Thessaloniki Summit.

Κύριε Σαββάκη πώς βλέπετε να εξελίσσονται τα πράγματα στην ελληνική οικονομία και κατ’ επέκταση στις επιχειρήσεις. Που πρέπει να δοθεί ειδικό βάρος;

Όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία. Ευχή μας είναι να βρεθεί το συντομότερο δυνατόν το εμβόλιο και να λήξουν οι κάθε μορφής περιορισμοί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021, ούτως ώστε να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας.

Σε κάθε περίπτωση, το ειδικό βάρος πρέπει να δοθεί στην αποτροπή κλεισίματος των επιχειρήσεων, άρα στη διατήρηση των θέσεων εργασίας και της κοινωνικής συνοχής.

Κατά τον ΣΒΕ το ειδικό βάρος των πολιτικών που θα υποστηρίζουν έμπρακτα τις επιχειρήσεις θα πρέπει να δοθεί στην υλοποίηση παραγωγικών επενδύσεων στην ελληνική περιφέρεια, στη στήριξη της περιφερειακής αγοράς εργασίας, καθώς και στη θεσμοθέτηση λειτουργικών ενισχύσεων για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας της περιφερειακής βιομηχανίας.

Προφανώς ο βασικός άξονας της κυβερνητικής πολιτικής από τώρα και στο εξής θα πρέπει να είναι η επαναφορά της μεταποίησης στην πρώτη προτεραιότητα της αναπτυξιακής πολιτικής της χώρας και για τα επόμενα αρκετά χρόνια.

Με ποιο τρόπο η διοίκηση του ΣΒΕ αναπροσαρμόζει τη στρατηγική της στα νέα δεδομένα που έφεραν ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η πανδημία; Ποια είναι η μεγαλύτερη ανησυχία που σας εκφράζει ο επιχειρηματικός κόσμος;

Η Διοίκηση του ΣΒΕ από τις αρχές Μαρτίου αποφάσισε την αναπροσαρμογή της λειτουργίας του Συνδέσμου και της επικοινωνίας με τα μέλη του. Ο Σύνδεσμος λειτούργησε γραφείο πληροφόρησης και ενημέρωσης των μελών του με τη μορφή helpdesk, ενώ κατά τη διάρκεια της καραντίνας και για αρκετό χρονικό διάστημα ενημέρωνε τα μέλη του για τις καθημερινές εξελίξεις με την έκδοση και διακίνηση σχετικών δελτίων πληροφόρησης. Σας ενημερώνω ότι μόνο για το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου δημοσιεύθηκαν 38 ειδικά ενημερωτικά φυλλάδια για τον COVID-19, στα οποία αναλύονται περισσότερα από 330 θέματα ενδιαφέροντος των επιχειρήσεων μελών του ΣΒΕ.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της δραστηριότητας του Συνδέσμου έγιναν συχνότερες οι επαφές με την πολιτική ηγεσία αφού τα τεχνολογικά εργαλεία που μας προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία μας βοήθησαν πραγματικά να επικοινωνήσουμε με ευχέρεια και χωρίς κανένα απολύτως πρόσκομμα τις θέσεις και τις προτάσεις του Συνδέσμου.

Σχετικά με τη μεγαλύτερη ανησυχία που εκφράζει ο επιχειρηματικός κόσμος, θέλω να σας ενημερώσω ότι υπάρχει ανησυχία για πιθανές μεγάλες δυσκολίες που ενδεχομένως να υπάρξουν στη διακίνηση προϊόντων, γεγονός το οποίο θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στη δραστηριοποίηση των μεταποιητικών επιχειρήσεων. Αυτό βέβαια θα σημάνει μείωση της ρευστότητας και πιθανό περιορισμό παραγωγικών δραστηριοτήτων.

Αρχής γενομένης από το 2021 θα υπάρξει μια φορολογική ελάφρυνση του ιδιωτικού τομέα. Πώς εκτιμάτε ότι θα αποτιμηθεί αυτή η αλλαγή στα οικονομικά μεγέθη και την αναπτυξιακή πορεία των εταιρειών;

Η φορολογική ελάφρυνση του ιδιωτικού τομέα είναι ένα σαφές αναπτυξιακό μέτρο το οποίο θα ενισχύσει έμπρακτα την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων της χώρας.

Προφανώς η ενίσχυση της ρευστότητας θα είναι εκείνη η θετική επίπτωση που θα βοηθήσει περισσότερο τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχουν ήδη συσσωρευθεί από το πρώτο κύμα της πανδημίας, αλλά και για πιθανόν νέα ζητήματα τα οποία αναμένεται να αναφυούν κατά την τρέχουσα περίοδο που βιώνουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση έχει επιδείξει γρήγορα και σωστά αντανακλαστικά και έχει λάβει μέτρα και αποφάσεις προς τη σωστή κατεύθυνση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία. Επειδή το φαινόμενο έχει παγκόσμιες διαστάσεις και απρόβλεπτες επιπτώσεις στην επιχειρηματικότητα σε ολόκληρο τον κόσμο, θεωρούμε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει το καλύτερο δυνατόν, και πολλές φορές μάλιστα διαπιστώνουμε ότι έχει υπερβεί τις δυνατότητες της οικονομίας μας, ούτως ώστε να στηριχθούν με έμπρακτο τρόπο οι ελληνικές επιχειρήσεις.

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος επιμένει σταθερά την τελευταία δεκαετία για την εφαρμογή συνεκτικού πλέγματος δράσεων βιομηχανικής πολιτικής οι οποίες θα οδηγούν στην παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων από την εγχώρια μεταποιητική δραστηριότητα. Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΒΕ χαιρέτισε με ιδιαίτερη ικανοποίηση την πρόσφατη κυβερνητική απόφαση για τη δημιουργία Κυβερνητικής Επιτροπής Βιομηχανίας.

Πόσο εφικτή και ρεαλιστική είναι η αύξηση της συμμετοχής της βιομηχανίας στο ΑΕΠ στο 15% μέσα στην επόμενη δεκαετία που προβλέπει ο ΣΕΒ;

Το σύνολο των φορέων υποστήριξης της επιχειρηματικότητας υποστηρίζει σθεναρά την αύξηση της συμμετοχής της βιομηχανίας και της μεταποιητικής δραστηριότητα στο ΑΕΠ της πατρίδας μας.

Ως εκ τούτου δεν αποτελεί θέση μόνον του ΣΕΒ, αλλά ευρύτερα όλων ανεξαιρέτως των αναπτυξιακών φορέων που υποστηρίζουν τη μεταποιητική δραστηριότητα  στη χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό θα ήταν εξαιρετικό για τη χώρα αν η μεταποίηση εισέφερε κατά 15% στο ΑΕΠ τα επόμενα δέκα χρόνια. Όμως, μέχρι τότε πρέπει να θέσουμε ένα ενδιάμεσο ορόσημο που είναι η συνεισφορά της μεταποίησης στο ΑΕΠ της χώρας να ανέλθει στο 12% από το 8% που είναι σήμερα  μέσα σε μια πενταετία.

Θεωρούμε ότι η επίτευξη του στόχου αύξησης της συνεισφοράς της βιομηχανίας στο ΑΕΠ από το 8% σήμερα στο 12% σε μια πενταετία θα αυξήσει τουλάχιστον κατά τουλάχιστον 10% τις άμεσες θέσεις εργασίας στη βιομηχανία και στη μεταποίηση.

Επίσης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, οι έμμεσες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας συνολικά θα αυξηθούν κατά 10 – 20%. Σημειώνουμε ότι στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας απασχολούνται περί τα 3,2 εκ. εργαζόμενοι, με το 77% να απασχολείται σε κλάδους κατά κανόνα έντασης εργασίας (εμπόριο, τουρισμός, επαγγελματικές υπηρεσίες, τέχνες και διασκέδαση, γεωργία και κτηνοτροφία, κατασκευές), με χαμηλότερη ακαθάριστη προστιθέμενη αξία ανά ώρα εργασίας (παραγωγικότητα) από τον μέσο όρο της οικονομίας, ενώ το 23% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα απασχολείται σε κλάδους κατά κανόνα έντασης κεφαλαίου με υψηλότερη παραγωγικότητα από τον μέσο όρο της οικονομίας. Η αναμενόμενη αύξηση θεωρούμε ότι θα συμβεί περισσότερο σ’ αυτό το 23% και λιγότερο στο υπόλοιπο 77%, που σας προανέφερα.

Ομοίως, η αύξηση του κύκλου εργασιών στη βιομηχανία ίσως αγγίξει και το 20%, ενώ κατά το ίδιο ποσοστό εκτιμούμε ότι θα αυξηθεί και η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία παραγωγής στη χώρα.

Επίσης, θα υπήρχε σημαντική επίδραση στο ΑΕΠ της χώρας, όπου υπολογίζουμε ότι σ΄ αυτή την περίπτωση το ΑΕΠ θα αυξανόταν κατά τουλάχιστον 3%.

Όσον αφορά τις εξαγωγές, αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα, μιας και το πρόβλημα που πρέπει να λύσουμε ως εγχώρια βιομηχανία και μεταποίηση, είναι αυτό της παραγωγής διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων. Σήμερα, περίπου το 43% των Ελληνικών εξαγωγών είναι προϊόντα μεταποίησης. Πιστεύω λοιπόν ότι αυτό το στοίχημα θα κερδηθεί μέσα από την εφαρμογή μιας συγκροτημένης βιομηχανικής πολιτικής. Προς αυτή την κατεύθυνση, το μήνυμα που δίνει η Κυβέρνηση είναι πολύ θετικό. Δημιουργήθηκε στο τέλος του Αυγούστου η Κυβερνητική Επιτροπή Βιομηχανίας στην οποία συμμετέχει και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος. Η Επιτροπή θα εργασθεί προς αυτή την κατεύθυνση, οπότε πιστεύω ότι τα κίνητρα και οι πολιτικές που θα δώσουν ώθηση στην παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων, άρα ώθηση στις εξαγωγές μας, θα μας οδηγήσουν σε ισχυρή αύξηση των εξαγωγών μας σε πέντε χρόνια, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20%.

Ο στόχος μπορεί να γίνει πραγματικότητα εφόσον θεσμοθετηθεί συγκεκριμένη στρατηγική κατεύθυνση στη χώρα για τη μεταποίηση και υπάρξει συγκεκριμένη βιομηχανική πολιτική. Προς αυτήν την κατεύθυνση θεωρούμε ότι η συγκυρία είναι πολύ ευνοϊκή, διότι η χώρα βρίσκεται στη διαδικασία σχεδιασμού του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027, ενώ έχει πλέον αποκομίσει σπουδαία εμπειρία από την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης της περασμένης δεκαετίας και τώρα του COVID-19. Στο πλαίσιο ακριβώς του συγκεκριμένου σχεδιασμού θα πρέπει να μην επαναλάβουμε τα λάθη στο σχεδιασμό της αξιοποίησης των συγκεκριμένων πόρων και με γνώμονα την παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων ο σχεδιασμός της νέας αναπτυξιακής πολιτικής να έχει ως επίκεντρο την πραγματική και όχι προσχηματική αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας μας.

Στις 5 και 6 Νοεμβρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί το 5ο Thessaloniki Summit. Τι διαφορετικό θα δούμε και θα ακούσουμε στη φετινή διοργάνωση;

Το 5ο Thessaloniki Summit θα πραγματοποιηθεί με ένα διαφορετικό τρόπο αυτή τη φορά, προσαρμοσμένο απολύτως στα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί από την πανδημία. Η θεματολογία είναι ιδιαίτερα πλούσια κι φέτος, και θεωρούμε ότι καλύπτει τη συζήτηση για το σύνολο σχεδόν των τομέων και των δράσεων που μπορούν να εισφέρουν θετικά στην ανάπτυξη της χώρας μας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει καταρχήν η συζήτηση για το τι μέλλει γενέσθαι για την ανάπτυξη της χώρας μας και ευρύτερα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μετά το αποτέλεσμα των Αμερικανικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου. Προφανώς το μεγάλο ζήτημα το οποίο θα διατρέξει το σύνολο των συζητήσεων είναι το πώς επηρεάζει το δεύτερο κύμα της πανδημίας την ανάπτυξη των οικονομιών της περιοχής και ποιες λύσεις προτείνονται ακριβώς σ΄αυτό το πλαίσιο.

Βασική μας αποστολή παραμένει η δημιουργία συνεργασιών και η ανάπτυξη συνεργιών ανάμεσα στις επιχειρήσεις την πολιτική και την κοινωνία. Κατά τη διάρκεια του 5ου Thessaloniki Summit, φιλοδοξούμε ν΄ αναπτυχθεί ο ουσιαστικός διάλογος που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη φιλικών σχέσεων και αναπτυξιακών προοπτικών με επίκεντρο την περιφερειακή ανάπτυξη και την περιφερειακή σύγκλιση.

Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι:

  • Οι νέες οικονομικές και πολιτικές προκλήσεις στην Ευρωζώνη.
  • Η κρίση στην ανατολική μεσόγειο και πως αυτή επηρεάζει την επιχειρηματική ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή.
  • Το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών και τι σηματοδοτεί αυτό για την Ελλάδα και την Ευρώπη.
  • Η πανδημία του COVID-19 και η λήξη της
  • Η επόμενη μέρα για τον τραπεζικό τομέα
  • Ο σχεδιασμός του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027
  • Οι προοπτικές της χρηματιστηριακής αγοράς
  • Το μέλλον της γεωργίας
  • Η κλιματική αλλαγή και η υιοθέτηση του μοντέλου της κυκλικής οικονομίας
  • Η γυναικεία ηγεσία στο παγκόσμιο περιβάλλον και στην επιχειρηματικότητα
  • Οι ξένες άμεσες επενδύσεις στη Βόρειο Ελλάδα
  • Ο ψηφιακός μετασχηματισμός για την ελληνική οικονομία και τις επιχειρήσεις
  • Η ενίσχυση του βιομηχανικού τομέα
  • Ενέργεια και επενδύσεις
  • Υποδομές και δια συνδεσιμότητα

Φυσικά, το κορυφαίο γεγονός του διημέρου είναι πάντοτε η παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού και των Πρωθυπουργών απ΄ τις χώρες των Βαλκανίων, η οποία μονίμως συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των συμμετεχόντων, διότι ακριβώς γίνονται σημαντικές ανακοινώνεις για συνεργασίες διαβαλκανικού ενδιαφέροντος.