Τo Athens Photo Festival στην «Τεχνόπολις» του ∆ήμου Αθηναίων

Τo Athens Photo Festival στην «Τεχνόπολις» του ∆ήμου Αθηναίων

Ένα από τα σημαντικότερα Φεστιβάλ της Ευρώπης ανοίγει τις πύλες του και υποδέχεται τους λάτρεις τις φωτογραφίας.

Η εμφάνιση της φωτογραφίας στις αρχές του 18ου αιώνα άλλαξε τον εικαστικό χώρο, ιδιαίτερα της μοντέρνας τέχνης – αφού κάποιοι εκπρόσωποι της ζωγραφικής θεώρησαν πως απειλούνται από τη στιγμή που ένα νέο μέσο απεικόνισης των ανθρώπων έκανε την εμφάνιση του. Γύρω απ’ αυτό τον άξονα, αναπτύχθηκαν διάφορες θεωρίες για την σημαντικότητα της φωτογραφίας.

Ο Εντγκάρ Ντεγκά, Γάλλος ζωγράφος, χαράκτης και γλύπτης, διαχώρισε τους δυο χώρους – τονίζοντας πως η τέχνη δεν απεικονίζει το χώρο όπως η φωτογραφία, αλλά απεικονίζει τα συναισθήματα. Να υπενθυμίσουμε πως ο Ντεγκά θεωρείται αυθεντία της κινούμενης ανθρώπινης μορφής – γνωστός κυρίως για τις χορεύτριες του, που τις απεικόνισε σε πίνακες, χαρακτικά και γλυπτά σε μπρούντζο.

Ο Νταλί είχε πει πως η φωτογραφία ελευθερώνει την φαντασία, ενώ ο Κλέμεντ Γκρίνμπεργκ πως η φωτογραφία λειτουργεί ως τέχνη όταν αφηγείται μια ιστορία. Η φωτογραφία πρέπει να γίνει κατανοητή ως σύμβολο αυτού που απεικονίζεται, ενώ παράλληλα προσφέρει μια ιδιαίτερη μορφή αντίληψης. Σήμερα θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους τρόπους έκφρασης και μορφής της σύγχρονης τέχνης.

Το κορυφαίο φεστιβάλ φωτογραφίας της νοτιοανατολικής Ευρώπης και ένα από τα πέντε παλαιότερα στον κόσμο αφιερωμένα στην τέχνη της φωτογραφίας, το Athens Photo Festival, έρχεται την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου στην «Τεχνόπολις» του ∆ήμου Αθηναίων και θα διαρκέσει έως και τις 20 Νοεμβρίου.

Διαβάστε ακόμη: Οι 10 ακριβότεροι ζωγραφικοί πίνακες

Η πόλη των Αθηνών τοποθετείται για μια ακόμη φορά στο επίκεντρο της διεθνούς φωτογραφικής σκηνής και γίνεται η «οικοδέσποινα» ενός φεστιβάλ που έχει προσεγγίσει το ενδιαφέρον καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο. Με βασική τη θεματική του εκθεσιακού προγράμματος να είναι οι Ρευστές ταυτότητες – Fluid Identities, το φεστιβάλ θα προσανατολιστεί προς τη διεθνή φωτογραφία, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο τον αισθητικό και κοινωνικό διάλογο και διασταυρώνοντας επιλεγμένες καλλιτεχνικές πρακτικές που χαρακτηρίζονται για την ιδιαιτερότητα και τη ζωτικότητά τους.

Οι πυλώνες του φεστιβάλ είναι τα Portfolio Reviews που θα λάβουν χώρα το Σάββατο 2 Νοεμβρίου και προσφέρουν την ευκαιρία σε φωτογράφους και καλλιτέχνες να έρθουν σε επαφή με καταξιωμένους επαγγελματίες από τη διεθνή φωτογραφική κοινότητα, να παρουσιάσουν το έργο τους, να λάβουν εξατομικευμένες συμβουλές και να αναζητήσουν το δρόμο προς διεθνή φεστιβάλ και δίκτυα- αλλά και το ολοήμερο πρόγραμμα διαλέξεων Photo Voices την Κυριακή 3 Νοεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη και το οποίο προσκαλεί καταξιωμένες προσωπικότητες από διαφορετικές χώρες να αναδείξουν μέσα από μία σειρά ομιλιών και παρουσιάσεων τη γλώσσα και τον κοινωνικό ρόλο της φωτογραφίας.

Ποια είναι τα καλύτερα εστιατόρια στον κόσμο σύμφωνα με το TripAdvisor;

Το Κεντρικό Πρόγραμμα του Athens Photo Festival 2013 ανοίγει τις πόρτες του την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου και θα πραγματοποιηθεί στην«Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι), και παράλληλα στη Δημοτική Πινακοθήκη (Λεωνίδου και Μυλλέρου, Μεταξουργείο). Παράλληλα με το κεντρικό πρόγραμμα θα διεξαχθεί και Satellite, ένα project καλλιτεχνών από την ελληνική και τη διεθνή φωτογραφική σκηνή σε δέκα εκθεσιακούς χώρους της πόλης, όπως μορφωτικά ινστιτούτα, αίθουσες τέχνης και άλλους πολιτιστικούς οργανισμούς, χωρίς απαραίτητα το έργο τους να εντάσσεται στο θεματικό πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης.

Είσοδος:
Ολόκληρο: €5
Μειωμένο: €3 (μαθητές, φοιτητές, άτομα άνω των 65 ετών, κάτοχοι κάρτας ανεργίας του ΟΑΕΔ,
μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας και τα μέλη Ε.Ε.Τ.Ε., ICOM, AICA)
Διαρκείας: €5 για όλη τη διάρκεια του κεντρικού εκθεσιακού προγράμματος
Δωρεάν: παιδιά κάτω των 12 ετών, μέλη του Ελληνικού Κέντρου Φωτογραφίας

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το site του Athens Photo Festival.