Αθήνα και Ναύπλιο στις πιο «value for money» πόλεις του πλανήτη

Αθήνα και Ναύπλιο στις πιο «value for money» πόλεις του πλανήτη
A group of tourists take a selfie in front of the temple of the Parthenon atop the Acropolis in Athens, Greece July 9, 2015. A race to save Greece from bankruptcy and keep it in the euro gathered pace on Wednesday when Athens formally applied for a three-year loan and European authorities launched an accelerated review of the request. REUTERS/Christian Hartmann - RTX1JO1X Photo:

Η Trivago παρουσίασε τις λίστες «value for money» και «best value» πόλεων για το 2016.

Δεν χρειάζεται να έχει κανείς «γερό» πορτοφόλι για να ταξιδεύει συχνά, αρκεί να είναι σε θέση να εντοπίζει τις ευκαιρίες και να προβαίνει σε κράτηση την κατάλληλη στιγμή. Βέβαια για την επιλογή του προορισμού εξίσου σημαντικό ρόλο παίζει το κόστος ζωής της πόλης την οποία θα επισκεφτεί, αλλά και οι ανέσεις που προσφέρει στους ταξιδιώτες της. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια ακούμε πολύ συχνά τους παράγοντες της τουριστικής βιομηχανίας να κάνουν λόγο για «value for money» προορισμούς, χαρακτηρίζοντας ως τέτοιους τους προορισμούς που συνδυάζουν ποιότητα και χαμηλό κόστος. Πρόσφατα η Trivago παρουσίασε έρευνα καταρτίζοντας μια λίστα με τους εκατό καλύτερους τουριστικούς προορισμούς, σε επίπεδο πόλεων, για το 2016.

Αρχικά να αναφέρουμε πως το εντυπωσιακό της έρευνας, που φέρει τον τίτλο «best value», είναι πως περιλαμβάνει πόλεις που δεν είναι τόσο γνωστές στο ευρύ κοινό, ωστόσο, ο δείκτης ικανοποίησης όσων τις έχουν επισκεφτεί είναι πολύ υψηλός. Πρώτη στη λίστα με τις 100 «best value» πόλεις παγκοσμίως βρίσκεται η κινεζική πόλη Fenghuang με ποσοστό δημοτικότητας 98,01%, ακολουθούμενη από την πόλη Mostar, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Την τρίτη θέση καταλαμβάνει το βουλγαρικό Veliko Tarnovo, ενώ η πρώτη πεντάδα συμπληρώνεται με το σέρβικο Novi Sad και ακόμη μια κινεζική πόλη, την Pingyao, με δημοτικότητα της τάξεως του 96,83%.

Η Ελλάδα κάνει την εμφάνισή της στην 63η θέση, με το Ναύπλιο να επιλέγεται τόσο για το φυσικό του κάλλος όσο και για τη δημοτικότητά του που αγγίζει το 93,56%, ενώ κοντά στην ελληνική πόλη βρίσκεται και η Λάρνακα με δημοτικότητα 92,99%.

Η αντίστοιχη κατάταξη για τους παγκοσμίως δημοφιλείς προορισμούς φέρνει ακόμα πιο θετικά νέα για τη χώρα μας αφού η Αθήνα φιγουράρει στην 20αδα με τις καλύτερες πόλεις για το 2016. Τα τουριστικά «σκήπτρα» της λίστας 100 «value for money» πόλεων κρατά το Βελιγράδι με ποσοστό δημοτικότητας 94,41%, ακολουθούμενη από την Αγία Πετρούπολη (93,83%) και τη Μόσχα (88,92%). Σαντιάγο και Κωνσταντινούπολη συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα, ενώ στη 17η θέση βρίσκεται η Αθήνα με ποσοστό δημοτικότητας 78,36%, αμέσως μετά το Βερολίνο, τη Βαρκελώνη και τη Βιέννη και μια θέση υψηλότερα από το Τόκιο. Όσο και αν σας φανεί παράξενο τελευταία και «καταϊδρωμένη» στη λίστα έρχεται η Νέα Υόρκη, με το ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό δημοτικότητας της τάξεως του 17,46%.

Σημειώνεται πως για την κατάρτιση της έρευνας λήφθηκαν σε κάθε περίπτωση υπόψη το λιγότερο 50 ξενοδοχεία και μίνιμουμ 150 κριτικές ανά προορισμό. Οι μέσες τιμές υπολογίστηκαν σε ετήσια βάση για όλα τα ξενοδοχεία από το Σεπτέμβριο 2014 μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2015 και ήταν βασισμένες στις μέσες ξενοδοχειακές τιμές trivago Hotel Price Index, της μηνιαίας ανάλυσης ξενοδοχειακών τιμών που δημοσιεύεται στις αρχές κάθε μήνα από την Trivago. Δίνοντας μια τάξη μεγέθους των στοιχείων που αποθηκεύονται καθημερινά στη βάση δεδομένων της trivago μιλάμε για πάνω από 80 εκατομμύρια αναζητήσεις μηνιαίως και πάνω από 1 δισεκατομμύριο ξενοδοχειακές τιμές.