Αθήνα – Θεσσαλονίκη οδικώς με… μισό βασικό μισθό

Αθήνα – Θεσσαλονίκη οδικώς με… μισό βασικό μισθό

Αύξηση μέχρι και 60% (!) μετά την επανεκκίνηση των εργοταξίων στους αυτοκινητόδρομους.

Μέχρι την άνοιξη του 2014 θα είναι σε πλήρη ανάπτυξη τα εργοτάξια στους τέσσερις μεγάλους αυτοκινητοδρόμους, μετά την οριστικοποίηση των διαπραγματεύσεων και την κατάθεση των αναθεωρημένων συμβάσεων στη Βουλή, την περασμένη Παρασκευή.

Στόχος είναι να ψηφιστούν μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η εκταμίευση των πόρων και τα πρώτα εργοτάξια να είναι έτοιμα έως τα τέλη Φεβρουαρίου. Οι συμβάσεις παραχώρησης αφορούν στους άξονες: Μαλιακός-Κλειδί, Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα, Λαμία-Καρδίτσα-Τρίκαλα-Γιάννενα, Αντίρριο-Γιάννενα και υπολογίζεται να έχουν επίδραση στο ΑΕΠ 1,2% την επόμενη τριετία και να δημιουργήσουν τουλάχιστον 20.000 θέσεις εργασίας.

Για την επανεκκίνηση όμως των έργων στους παραπάνω οδικούς άξονες, οι Έλληνες καλούνται να πληρώσουν το βαρύ τίμημα ξανά, καθώς  προβλέπεται αύξηση των σταθμών διοδίων, αλλά και αύξηση του κόστους ανά χιλιόμετρο (κατά 0,04 σεντς συν ΦΠΑ), που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει το 60%. Πρόκειται για την μεγαλύτερη αύξηση που θα εφαρμοστεί στο εθνικό οδικό δίκτυο και αφορά στο τμήμα από Μεταφόρφωση Αττικής μέχρι Σκάρφεια περιλαμβάνοντας τους σταθμούς Αφίδνες, Καπανδρίτη, Μαλακάσα, Οινόφυτα, Βαθύ (πρώην Σχηματάρι), Θήβα και Τραγάνα.

Ακόμη μπαίνουν και νέοι σταθμοί, καθώς από τον προσεχή Ιούλιο θα λειτουργήσει με καθυστέρηση περίπου τεσσάρων ετών ο σταθμός του Αγίου Στεφάνου και θα ακολουθήσει τον Ιούλιο του 2015 και ο σταθμός της Βαρυμπόμπης.

Η εκτίναξη των τιμών στα διόδια της Νέας Οδού οφείλεται στην αύξηση της χρέωσης ανά χιλιόμετρο η οποία από 0,025 ευρώ που ήταν μέχρι σήμερα, θα αυξηθεί σε 0,04 ευρώ το χιλιόμετρο από τις αρχές του χρόνου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο σταθμό της Μαλακάσας η αύξηση θα φτάσει το 66,7% για την κατηγορία των δικύκλων και στα Οινόφυτα για τα ΙΧ η αύξηση διαμορφώνεται σε 62,5%.

Με τις νέες τιμές το ταξίδι  Αθήνα-Λαμία μετ’ επιστροφής θα φτάσει τα 26 ευρώ. Μέχρι την Θεσσαλονίκη υπολογίζεται να ξεπεράσει τα 55 ευρώ.

Πως θα διαμορφωθούν οι τιμές των διοδίων
Η τιμή των διοδίων για τα Ι.Χ. (κατ. 2) θα μειωθεί από την επανέναρξη των κατασκευαστικών εργασιών στο τμήμα Κόρινθος – Πάτρα στα 2,5 ευρώ από 3,2 ευρώ που είναι σήμερα (δείτε αναλυτικά δεξιά τις νέες χρεώσεις).

Στο τμήμα Ελευσίνα – Κόρινθος το τέλος διέλευσης θα διαμορφωθεί στα 0,067 ευρώ ανά χιλιόμετρο, από 0,04 ευρώ σήμερα. Η χρέωση θα γίνεται και στις δύο κατευθύνσεις, θα εφαρμοσθούν τιμές διοδίων 0,04€/χλμ (σε τιμές 01.01.2003) και θα λειτουργήσουν οι πλευρικοί σταθμοί Ν. Περάμου, Πάχης και Αγ. Θεοδώρων και στις δύο κατευθύνσεις. (Σήμερα ο σταθμός της Ν. Περάμου λειτουργεί στην κατεύθυνση προς Κόρινθο, των Αγ. Θεοδώρων και στις δύο κατευθύνσεις ενώ της Πάχης δεν λειτουργεί.) Για παράδειγμα, στον μετωπικό σταθμό του Ισθμού το διόδιο από 1,60 ευρώ ανά κατεύθυνση θα διαμορφωθεί στο 1,80 ευρώ.

Στον αυτοκινητόδρομο Αιγαίου στους σταθμούς διοδίων Πελασγίας και Μεσοχωρίου το τέλος θα αυξηθεί από τα 0,03 ευρώ στα 0,04 ευρώ ανά χιλιόμετρο. Θα προβλέπεται όμως, έκπτωση για τις συχνές διελεύσεις. Για παράδειγμα, στο σταθμό της Πελασγίας το τέλος για τα Ι.Χ. θα διαμορφώνεται στα 3,50 ευρώ από 2,70 ευρώ σήμερα.