Αθηναϊκή μετάλλαξη: Ποια η μεταδοτικότητά της, πόσο πρέπει να μας ανησυχεί

Αθηναϊκή μετάλλαξη: Ποια η μεταδοτικότητά της, πόσο πρέπει να μας ανησυχεί
People seen shopping at Ermou street in the center of Athens, Greece on May 7, 2021. (Photo by Nikolas Kokovlis/NurPhoto) (Photo by Nikolas Kokovlis / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP

Στην αθηναϊκή μετάλλαξη του κορονοϊού που εντοπίστηκε στο κέντρο της Αθήνας αναφέρθηκε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Όπως επισήμανε δεν είναι μία μετάλλαξη που πρέπει να ανησυχεί, καθώς δεν είναι τόσο διαδεδομένη ακόμα: «το 10% που εμφανίστηκε είναι ποσοστό από τεστ σε συγκεκριμένη ομάδα που έγινε και όχι στον συνολικό πληθυσμό της χώρας» είπε χαρακτηριστικά.

«Η αθηναϊκή μετάλλαξη είναι όπως όλες. Όταν πρωτοβγαίνει ανησυχεί» ανέφερε και προσέθεσε: «Με τη μετάλλαξη ασχολείται εργαστηριακά η επιστημονική κοινότητα. Οι μέχρι τώρα μεταλλάξεις καλύπτονται από τα εμβόλια. Είναι το ίδιο ή λίγο περισσότερο μεταδοτική».

Αναλύοντας τη φύση της συγκεκριμένης μετάλλαξης είπε: «Είναι μία μίξη αφρικανικής και βραζιλιάνικης μετάλλαξης. Τα δεδομένα θα τα έχουμε σε λίγες ημέρες. Τα συμπτώματα είναι ακριβώς τα ίδια. Αυτό που πρέπει να δούμε είναι η μεταδοτικότητα».

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, υποστήριξε πως «με αφετηρία το κέντρο της Αθήνας, με ταχύ ρυθμό διακινείται και στις υπόλοιπες περιφέρειες κι όλα αυτά με την ταυτόχρονη παρουσία της βρετανικής μετάλλαξης».

Όπως ανέφερε, δεν είναι ακόμα γνωστό πόσο ανθεκτική είναι στην ανοσολογική απόκριση των εμβολίων. «Είναι δύσκολο μόνο μία παραλλαγή να ακυρώσει ένα εμβόλιο» υπογράμμισε στο MEGA.