Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Επενδύσεις 58 εκατ. ευρώ στην επόμενη τριετία

Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Επενδύσεις 58 εκατ. ευρώ στην επόμενη τριετία

Αφορούν τον εκσυγχρονισμό των μονάδων της, την αγορά «πράσινων» παγίων και την ασφάλεια στους χώρους εργασίας.

Επενδύσεις ύψους 58 εκατ. ευρώ προγραμματίζει να υλοποιήσει την επόμενη τριετία η εταιρεία Αθηναϊκή Ζυθοποιία. Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο πλαίσιο συνάντησης με δημοσιογράφους ο διευθύνων σύμβουλος Ζωούλλης Μηνάς, η εταιρεία το 2013 επένδυσε 15 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση του χαρτοφυλακίου της, τον εκσυγχρονισμό των μονάδων της, την αγορά και τοποθέτηση «πράσινων» παγίων και την ενίσχυση της ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

«Είμαστε εδώ για να διατηρήσουμε τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας και να δημιουργήσουμε νέες» ανέφερε ο κ. Μηνά και πρόσθεσε: «Συνεχίζουμε να προσφέρουμε στους καταναλωτές μας νέα ποιοτικά προϊόντα που θα καλύπτουν τις ανάγκες τους, και να επενδύουμε στον τόπο μας, με υπευθυνότητα και προοπτική».

Αναφερόμενος στα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας επισήμανε ότι οι συνολικές πωλήσεις της εταιρείας το 2013 ανήλθαν σε 315 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 8% σε σχέση με την περυσινή αντίστοιχη χρήση. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 32,3 εκατ. ευρώ ενώ τα κέρδη προ φόρων και τόκων (EBIT) διαμορφώθηκαν σε ζημίες ύψους 6 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία παρουσίασε για πρώτη φορά ζημίες οι οποίες, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν, ήταν αποτέλεσμα της στρατηγικής της απόφασης να επιλέξει την άμεση και άπαξ απόσβεση του κόστους που προέκυψε από τις της αλλαγές που πραγματοποίησε στον τρόπο λειτουργίας, προκειμένου να διασφαλίσει το υγιές και βιώσιμο μέλλον της στην ελληνική αγορά. Επίσης, η εταιρεία πέτυχε συνολική ανάπτυξη του όγκου πωλήσεων κατά 1,8%, ανάπτυξη του όγκου πωλήσεων του νερού ΙΟΛΗ κατά 43% και της μπίρας ΑΛΦΑ κατά 46%.

Το 2013 οι εξαγωγές της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας παρουσίασαν αύξηση 9%. Σημειώνεται ότι ο συνολικός τζίρος από εξαγωγές ανέρχεται σε 25 εκατ. ευρώ. Ο κ. Μηνά αναφέρθηκε στην παραγωγή, για λογαριασμό της μητρικής, του νέου αναψυκτικού με βύνη Fayrouz, το οποίο διατίθεται αποκλειστικά στις διεθνείς αγορές. Για την παραγωγή του συγκεκριμένου προϊόντος η εταιρεία προχώρησε σε επένδυση ύψους 1 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο προϊόν παράγεται στη Νιγηρία, την Αίγυπτο και την Ελλάδα και στόχος είναι η εξαγωγή του σε περισσότερες από 30 χώρες. Παράλληλα, εξετάζεται η διανομή του συγκεκριμένου προϊόντος και στην ελληνική αγορά.

Όσον αφορά στην είσοδο της εταιρείας στα αναψυκτικά ο κ. Μηνά δεν απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ωστόσο τόνισε ότι είναι πολύ λίγες οι πιθανότητες να συμβεί. Προς το παρόν, όπως είπε, προϊόντα με βύνη η εταιρεία μπορεί να τα διαχειριστεί καλύτερα.

Όσον αφορά στην στρατηγική απόφαση της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας να επιλέγει ελληνικό κριθάρι για τις μπίρες της, όπως αναφέρθηκε, έξι χρόνια μετά την έναρξη του μεγαλύτερου στην Ελλάδα Προγράμματος Συμβολαιακής Καλλιέργειας, με τη συμμετοχή 3.000 παραγωγών, η εταιρεία πλέον προμηθεύεται 68.000 τόνους κριθάρι και θα καλύψει το 100% των αναγκών παραγωγής της εταιρείας από το κριθάρι της ελληνικής γης. Όπως αναφέρθηκε εφέτος η εταιρεία είναι έτοιμη να αρχίσει και τις εξαγωγές κριθαριού. Ήδη έχει δεχθεί κρούσεις από άλλες ζυθοποιίες για πώληση ελληνικού κριθαριού τις οποίες αξιολογεί.

Διαβάστε ακόμη:

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία «εκπαιδεύει» την Πάτρα

Νέο ποτό χωρίς αλκοόλ από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία

Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Νέα marketing manager στη Heineken