Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Σταθερή δέσμευση η βιώσιμη ανάπτυξη

Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Σταθερή δέσμευση η βιώσιμη ανάπτυξη
Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής και εμπορίας μπίρας στην Ελλάδα, εφαρμόζει εδώ και χρόνια μία ολιστική προσέγγιση, που συνδυάζει οικονομική με βιώσιμη ανάπτυξη στο σύνολο της αλυσίδας αξίας της.

Mε ενεργή παρουσία στη χώρα για σχεδόν 60 χρόνια και με «βαρύ» χαρτοφυλάκιο εμπορικών σημάτων, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία έχει θέσει μακροπρόθεσμα νέες και πιο ισχυρές προτεραιότητες και δεσμεύσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η υιοθέτηση και υλοποίηση στην Ελλάδα της νέας, ολοκληρωμένης στρατηγικής για βιώσιμη ανάπτυξη του Ομίλου HEINEKEN «Brew a better world – Raise the bar 2030» και μια σειρά φιλόδοξων στόχων με ορίζοντα το 2030. Η εταιρεία παράγει και διανέμει τα προϊόντα της σε 19 χώρες και στις πέντε ηπείρους παραμένοντας αφοσιωμένη στην ανάπτυξή της, με γνώμονα τη βιωσιμότητα, ακολουθώντας πιστά μία στρατηγική που εστιάζει σε τρεις άξονες: περιβάλλον, κοινωνία και υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ.

Η εταιρεία βαδίζει εδώ και δεκαετίες στο μονοπάτι της βιώσιμης ανάπτυξης, πετυχαίνοντας σημαντικά αποτελέσματα στη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος μέσα από τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά την παραγωγική διαδικασία, τη διανομή των προϊόντων, αλλά και την τοποθέτηση «πράσινων» ψυγείων στα σημεία πώλησης. Προτεραιότητά της αποτελεί η ορθή διαχείριση της βασικής πρώτης ύλης των προϊόντων που χρησιμοποιεί, του νερού.

«Ανάπτυξη σημαίνει βιώσιμη ανάπτυξη»

Για την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της στρατηγικής της και δεσμευόμενη σε αυτήν την αξία προσπαθεί να συνεισφέρει ουσιαστικά και μακροπρόθεσμα σε ένα βιώσιμο μέλλον μέσα από στοχευμένες ενέργειες και κοινή προσπάθεια, παράγοντας αξία για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Συνειδητοποιώντας την ανάγκη για δράση κατά της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών αυτής στη ζωή του ανθρώπου και του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε, η εταιρεία δηλώνει ηχηρά την παρουσία της σε αυτόν τον αγώνα, διατηρώντας μία καθετοποιημένη, «ελληνική διαδρομή» παραγωγής, ξεκινώντας από το χωράφι, µε την προμήθεια των πρώτων υλών και καταλήγοντας στο ποτήρι των καταναλωτών που απολαμβάνουν τα προϊόντα της.

Από το 2008, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία υλοποιεί το πρώτο και μεγαλύτερο πρόγραμμα συμβολαιακής καλλιέργειας κριθαριού στην Ελλάδα, καλύπτοντας τις παραγωγικές της ανάγκες με 100% ελληνικό κριθάρι, ενώ παράλληλα πραγματοποιεί επενδύσεις σε δράσεις Έρευνας και Ανάπτυξης. Αξίζει να αναφερθεί ότι το 2020 πιστοποίησε το 35% της συνολικής παραγόμενης ποσότητας κριθαριού ως προϊόν ορθής γεωργικής πρακτικής. Παράλληλα, η εταιρεία προωθεί την κυκλική οικονομία μέσω της ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης, έχοντας καταφέρει το 95% των φιαλών που εμπορεύεται να είναι επιστρεφόμενες.

Για την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της στρατηγικής της, με σκοπό τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου για όλους.

Η μείωση κατανάλωσης ενέργειας αποτέλεσε για την εταιρεία ένα στοίχημα που καταφέρνει να κερδίζει συνεχώς, πετυχαίνοντας το 2020 μείωση των Scope 1 εκπομπών CO2 κατά 21% (αγορά και καύση καυσίμου για τις ανάγκες μεταφοράς και αποθήκευσης) και αντίστοιχα μείωση 14,4% για τις Scope 2 (εκπομπές από τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας), ενώ ανακύκλωσε το 89% των αποβλήτων της. Παράλληλα, οι αναλήψεις νερού μειώθηκαν κατά 21% για το 2020 σε σχέση με το 2019 και οι απορρίψεις κατά 23%. Μάλιστα, σε επίπεδο περαιτέρω ανάδειξης και έρευνας του φαινομένου της λειψυδρίας, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία προώθησε την πρωτοβουλία για ορθότερη διαχείριση των υδατικών πόρων στην Ελλάδα, μέσω του Προγράμματος «Νερό για το Αύριο», το οποίο προωθεί στην πράξη τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Η κουλτούρα της βιώσιμης ανάπτυξης, «κληρονομιά» για εργαζόμενους και καταναλωτές

Για την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, είναι σημαντικό, εργαζόμενοι και καταναλωτές να κατανοούν και να ταυτίζονται με την βιώσιμη κουλτούρα της εταιρείας. Η παροχή ίσων ευκαιριών στο ανθρώπινο δυναμικό, που αποτελεί και τον πυρήνα όλων δραστηριοτήτων, είναι μαζί με την ουσιαστική και αμφίδρομη επικοινωνία, αδιαμφισβήτητες αξίες που προωθούν την επαγγελματική και προσωπική ανάπτυξη των εργαζομένων. Όλη η προσπάθεια, καταλήγει στους καταναλωτές των προϊόντων, με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία να αναγνωρίζει, ως κύριο μέλημά της την προώθηση της κουλτούρας της υπεύθυνης κατανάλωσης αλκοόλ. Για τον λόγο αυτό, η εταιρεία συνεργάζεται στενά με ομάδες και φορείς, όπως η Ένωση Μπάρμεν Ελλάδας, η ΜΚΟ «Νηφάλιοι – Στην υγειά μας», κ.α., σε καμπάνιες ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά το θέμα, ενώ έχει καθιερώσει την κατηγορία  της μπίρας χωρίς αλκοόλ με πέντε προϊόντα (ΑΜΣΤΕΛ FREE 0.0%, η ΑΜΣΤΕΛ FREE LEMON 0.0%, η HEINEKEN 0.0., ΑΛΦΑ Χωρίς).

Σε αυτό το πλαίσιο η Αθηναϊκή Ζυθοποιία θα λανσάρει σύντομα ένα ειδικό app, που απευθύνεται σε barmen & barwomen με στόχο την ενημέρωσή τους για τον πολύ σημαντικό ρόλο που παίζουν στην αλυσίδα υπεύθυνης διάθεσης αλκοόλ. Μέσα από το app οι επαγγελματίες τους κλάδου θα έχουν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν σε μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων όπως: αναγνώριση σημαδιών μέθης, πώς να αρνηθούν το σερβίρισμα σε δύσκολες καταστάσεις κ.ά.

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής και εμπορίας μπίρας στην Ελλάδα μετρώντας πάνω από 55 χρόνια ανάπτυξης.

*To άρθρο δημοσιεύεται στο νέο τεύχους του Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα.