Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Θα προσφύγουμε στη δικαιοσύνη με όλα τα μέσα που διαθέτουμε

Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Θα προσφύγουμε στη δικαιοσύνη με όλα τα μέσα που διαθέτουμε
Ο διευθύνων σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιείας Ζωούλλης Μηνά μιλάει σε συνέντευξη τύπου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Ο CEO της εταιρείας, Ζωούλλης Μηνά, χαρακτήρισε άδικο το πρόστιμο των 31,4 εκατ. ευρώ από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

«Άδικη» και «αβάσιμη» χαρακτήρισε η διοίκηση της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία επέβαλε πρόστιμο στην εταιρεία ύψους 31,451 εκατ. ευρώ κρίνοντας ότι καταχράστηκε τη δεσπόζουσα θέση της, κατά παράβαση των άρθρων 2 του ν. 703/77 όπως ίσχυε (νυν 2 του ν. 3959/2011) και 102 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Ζωούλλης Μηνά, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σε δημοσιογράφους, εξέφρασε την έκπληξή του και την απογοήτευσή του τόσο για την απόφαση, όσο και για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε. «Θα προσφύγουμε στη δικαιοσύνη με όλα τα μέσα που διαθέτουμε. Το πρόστιμο είναι βαρύ και επηρεάζει σοβαρά τη ρευστότητά μας. Το επίπεδο του προστίμου έπρεπε να είναι μηδέν. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού αγνόησε αρκετά στοιχεία που καταθέσαμε κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας. Έγινε έλεγχος σε 59, από τα 110.000 σημεία πώλησης που υπάρχουν στην Ελλάδα και δεν μας είπαν ούτε τι βρήκαν, ούτε τι έπρεπε να αλλάξουμε και ποιο είναι το πρόβλημα. Μονάχα ζήτησαν να ανεβάσουμε στο site για ένα χρόνο τη δικαστική απόφαση».

Ο κ. Μηνά πρόσθεσε πως η Αθηναϊκή Ζυθοποιία θα τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις, ακολουθώντας το γράμμα του νόμου, ενώ υπογράμμισε πως είναι η μοναδική εταιρεία που δεν κάνει αποκλειστικές συμφωνίες στην αγορά. «Δεν επιθυμούμε σύγκρουση με κανένα. Δε μας επιτρέπεται να έχουμε αποκλειστικότητες και δεν το κάνουμε. Θα ήμασταν τρελοί αν κάναμε κάτι τέτοιο τη στιγμή που γνωρίζουμε ότι βρισκόμαστε υπό έρευνα. Σε όλα τα ψυγεία μας το 25% του χώρου είναι διαθέσιμο στον ανταγωνισμό».

Σχολιάζοντας τις κατηγορίες που έχει δεχτεί κατά καιρούς από ιδιοκτήτη γνωστής ζυθοποιίας στην περιοχή της Μακεδονίας, ο κ. Μηνά έκανε λόγο για αβάσιμες κατηγορίες τις οποίες και αρνείται. «Δεν έχει γίνει ποτέ καμία μήνυση, ούτε επίσημη καταγγελία στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Αυτό δεν σας παραξενεύει;» ήταν η απάντηση του κ. Μηνά.

Ως προς την αναπτυξιακή πορεία της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας ο κ. Μηνά ανέφερε πως ο όμιλος, που αντιπροσωπεύει σχεδόν το 1% του ΑΕΠ, απασχολεί άμεσα περίπου 1.000 εργαζόμενους ενώ από το 2008 έχει επενδύσει 137 εκατ. ευρώ στην ελληνική αγορά. Για 2016 πάντως το αρχικό business plan ήταν η εταιρεία να υλοποιήσει επενδύσεις ύψους 16-17 εκατ. ευρώ, ποσό που αναμένεται να αλλάξει λόγω των εξελίξεων με την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Ο κ. Μηνά επανέλαβε για ακόμα μια φορά πως η Αθηναϊκή Ζυθοποιία ήταν ο βασικός παίκτης που διαμόρφωσε την αγορά μπύρας στην Ελλάδα ανεβάζοντας την κατά κεφαλήν κατανάλωση από τα 3 λίτρα στα 44 λίτρα. «Χτίσαμε αυτή την αγορά και παίξαμε σημαντικό ρόλο στην κουλτούρα της μπύρας. Από τους 5 παίχτες που ήταν στην αγορά της μπύρας όταν ξεκινούσαμε σήμερα έχουν φτάσει τους 25. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το μερίδιο αγοράς της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας να περιοριστεί από 73% το 2000 σε περίπου 50%.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε και στο κομμάτι των εξαγωγών όπου ο στόχος που έχει τεθεί είναι να ξεπεράσουν το 20% της συνολικής της παραγωγής και να επεκταθούν σε νέες χώρες όπως η Ιταλία και η Κίνα. Φέτος οι εξαγωγές μπύρας εκτιμάται ότι θα αγγίξουν τα 25 εκατομμύρια και οι αντίστοιχες κριθαριού τα 7 εκατομμύρια ευρώ. «Καταφέραμε οι παραγωγοί με τους οποίους συνεργαζόμαστε να παράγουν 1000 κιλά κριθάρι ανά τετραγωνικό από 300 κιλά προηγουμένως».

Την ίδια ώρα, «φωτογραφίζοντας» την μπύρα FIX ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας εξέφρασε την έκπληξή του για το πώς ένας παλιός παίχτης κατάφερε να ξαναμπεί στην αγορά και μέσα σε τρία μόλις χρόνια να αποκτήσει μερίδιο 10%, ενώ τόνισε πως υπάρχουν αρκετές ζυθοποιίες που για φορολογικούς λόγους κρατούν σε χαμηλά επίπεδα την παραγωγή. «Μερικοί παραγωγοί περιορίζουν εσκεμμένα για φορολογικούς λόγους την παραγωγή τους. Είναι επιλογές που κάνουν οι ίδιοι. Κανείς δεν τους αναγκάζει να προβούν σε αυτή την πρακτική ούτε τους περιορίζει. Η αγορά είναι ανοιχτοί. Εάν είναι καλοί επιχειρηματίες θα τα καταφέρουν».