Αθωοτικό το πόρισμα της έρευνας Μιούλερ για τον Ντόναλντ Τραμπ: Δεν υπήρξε συνέργεια με τη Μόσχα στις προεδρικές εκλογές του 2016

Αθωοτικό το πόρισμα της έρευνας Μιούλερ για τον Ντόναλντ Τραμπ: Δεν υπήρξε συνέργεια με τη Μόσχα στις προεδρικές εκλογές του 2016
epa07461390 US President Donald J. Trump returns to the White House after the Justice Department released a summary of special counsel Robert Mueller's report in Washington, DC, USA, 24 March 2019. US Attorney General William Barr issued a summary of Special Counsel Robert Mueller's report on Russian interference in the 2016 election to key members of Congress, who in turn released the 'principal conclusions' of the report to the public. Before departing from Florida President trump told reporters 'this was an illegal takedown that failed.' EPA/JIM LO SCALZO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο ειδικός εισαγγελέας δεν βρήκε αποδείξεις συνέργειας της ομάδας του Αμερικανού προέδρου με τη Ρωσία - Δεν καταδικάζει αλλά δεν «αθωώνει» τον Τραμπ στο ζήτημα της παρακώλυσης δικαιοσύνης.

Ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μάλερ κατέληξε στο συμπέρασμα έπειτα από μια έρευνα διάρκειας δύο ετών ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι υπήρξε συμφωνία, συνεννόηση ή συντονισμός μεταξύ της ομάδας της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ και της Μόσχας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ έστειλε χθες μια περίληψη των συμπερασμάτων της έκθεσης στην ηγεσία του Κογκρέσου και τα ΜΜΕ. «Οι έρευνες του ειδικού εισαγγελέα δεν καθόρισαν ότι η ομάδα της εκστρατείας του Τραμπ ή οποιοσδήποτε σχετιζόταν με αυτήν συνεννοήθηκαν ή συντονίστηκαν εν γνώσει τους με τη Ρωσία στις προσπάθειες επιρροής των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ το 2016» τονίζεται στην περίληψη.

Επιπλέον, ο ειδικός εισαγγελέας, στην έκθεσή του, δεν βρίσκει ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διέπραξε κάποιο έγκλημα, χωρίς, ωστόσο, να τον απαλλάσσει.

Ο Μάλερ πέρασε σχεδόν δύο χρόνια ερευνώντας τους ισχυρισμούς ότι η Ρωσία παρενέβη στις εκλογές του 2015 προκειμένου να βοηθήσει τον Τραμπ να νικήσει την αντίπαλό του του Δημοκρατικού Κόμματος Χίλαρι Κλίντον. «Αν και αυτή η έκθεση δεν καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο πρόεδρος διέπραξε κάποιο έγκλημα, δεν τον απαλλάσσει» είπε ο Μπαρ επικαλούμενος τα όσα έγραψε ο Μάλερ στην έκθεσή του στο θέμα της πιθανής παρακώλυσης της δικαιοσύνης.

Ο Μάλερ επισημαίνει ότι εναπόκειται στον υπουργό Δικαιοσύνης να αποφασίσει εάν διαπράχθηκε κάποιο έγκλημα.

Στην περίληψη του Μπαρ τονίζεται ότι ο Μάλερ δεν βρήκε αποδείξεις πως η ομάδα του Τραμπ συντονίστηκε με τη Ρωσία, παρά τις πολλαπλές προσφορές από πρόσωπα που συνδέονταν με τη Ρωσία. Σύμφωνα με τον Μπαρκ, η έρευνα δεν βρήκε επαρκείς αποδείξεις ότι ο Τραμπ επιχείρησε να εμποδίσει το έργο της δικαιοσύνης. Πολλοί από τους επικριτές του τον κατηγορούν για παρακώλυση της έρευνας για τη Ρωσία, όταν απέλυσε τον πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ.

«Καμία Συνωμοσία, Καμία Παρακώλυση, Πλήρης και Ολοκληρωτική ΑΘΩΩΣΗ. Συνεχίστε να κάνετε την Αμερική Σπουδαία!» έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο Twitter, στην πρώτη του αντίδραση επί του θέματος, αφού ο υπουργός Δικαιοσύνης έστειλε μια επιστολή στα μέλη του Κογκρέσου με την περίληψη της έκθεσης.

Επιπλέον, ο Αμερικανός πρόεδρος επέκρινε την ομοσπονδιακή έρευνα για τη Ρωσία προτρέποντας να ερευνηθεί «και η άλλη πλευρά».

«Είναι ντροπή που η χώρα μας χρειάστηκε να το περάσει αυτό» σημείωσε ο Ντόναλντ Τραμπ μιλώντας σε δημοσιογράφους προτού επιβιβαστεί στο Air Force One για να επιστρέψει στην Ουάσιγκτον από τη Φλόριντα. «Ήταν μια παράνομη επιχείρηση κατεδάφισης που απέτυχε. Και ελπίζουμε ότι κάποιος θα κοιτάξει και την άλλη πλευρά».

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς δήλωσε την Κυριακή ότι η έκθεση του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ αθωώνει τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και θα πρέπει αυτή να καλωσοριστεί από όλους τους Αμερικανούς. «Οι ειδικός εισαγγελέας επιβεβαίωσε αυτό που ο πρόεδρος Τραμπ έλεγε από καιρό: Δεν υπήρξε καμία σύμπραξη μεταξύ της εκστρατείας Τραμπ και της Ρωσίας κατά την διάρκεια των εκλογών του 2016», ανέφερε ο Πενς σε ανακοίνωσή του.

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς ανέφερε ότι τα ευρήματα του υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με την έρευνα για την ρωσική ανάμειξη στις εκλογές του 2016 ισοδυναμούν με την «απόλυτη και πλήρη αθώωση του προέδρου των ΗΠΑ».

Την ίδια ώρα, ο δικηγόρος του προέδρου Τραμπ Ρούντι Τζουλιάνι επισήμανε ότι η έκθεση του ειδικού εισαγγελέα ήταν θετικότερη απ’ ότι ο ίδιος περίμενε. «Είναι καλύτερη από το αναμενόμενο» σημείωσε ο Τζουλιάνι.

Πάντως, ο πρόεδρος της Επιτροπής Δικαστικών Θεμάτων της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζέρι Νάντλερ δήλωσε ότι η επιτροπή θα καλέσει τον υπουργό Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ να καταθέσει σύντομα, επισημαίνοντας τις ανησυχίες για τα συμπεράσματα του Μπαρ από την έκθεση του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ.

Την δημοσιοποίηση ολόκληρης της έκθεσης Μάλερ ζητούν οι ηγέτες των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο

Η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Γερουσία Τσακ Σούμερ δήλωσαν την Κυριακή το βράδυ ότι ολόκληρη η έκθεση του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ για τη ρωσική ανάμιξη στις προεδρικές εκλογές του 2016 πρέπει να δοθεί σε δημοσιότητα, τονίζοντας ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ που εξέδωσε νωρίτερα χθες μια περίληψη της έκθεσης δεν είναι ένας «ουδέτερος παρατηρητής».

«Το γεγονός ότι η έκθεση του ειδικού εισαγγελέα Μάλερ δεν απαλλάσσει τον πρόεδρο από μια κατηγορία τόσο σοβαρή όσο η παρακώλυση της δικαιοσύνης, καταδεικνύει πόσο επείγον είναι ολόκληρη η έκθεση και όλα τα σχετικά έγγραφα να δημοσιευθούν χωρίς καμία περαιτέρω καθυστέρηση», τόνισαν Πελόζι και Σούμερ με κοινή τους ανακοίνωση.

«Η επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης Μπαρ εγείρει όσα ερώτηματα όσα απαντά» δήλωσαν οι ηγέτες των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο.

Τα κύρια ευρήματα της έρευνας του ειδικού εισαγγελέα

Έπειτα από έρευνα 675 ημερών, με περισσότερες από 2.800 κλητεύσεις, περίπου 500 εκτελεσμένα εντάλματα ερευνών, καταθέσεις περίπου 500 μαρτύρων, περισσότερες από 230 παραγγελίες για αρχεία συνομιλιών, 13 αιτήματα σε ξένες κυβερνήσεις για αποστολή αποδεικτικών στοιχείων, 37 διώξεις, 19 δικηγόρους και 40 πράκτορες του FBI και άλλους αναλυτές που εργάστηκαν στην ομάδα του Μάλερ, ακολουθούν τα κυριότερα ευρήματα της έρευνας που αναφέρει στην επιστολή του ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Συνέργεια

Ο Μάλερ αποφάνθηκε ότι υπάρχουν πειστικά αποδεικτικά στοιχεία ότι η Ρωσία όντως αναμίχθηκε στις εκλογές του 2016, μέσα από μια συντονισμένη εκστρατεία παραπληροφόρησης και με ηλεκτρονική παρείσφρηση σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της προεκλογικής ομάδας της Χίλαρι Κλίντον.

Με την επιστολή του στους βουλευτές ο Μπαρ ανέφερε ότι ο Μάλερ διαπίστωσε ότι υπάρχουν «πολυάριθμες προσφορές από άτομα που συνδέονται με Ρώσους για να βοηθήσουν την εκστρατεία Τραμπ».

Αλλά παραθέτοντας την ακριβή αναφορά από το πόρισμα του ειδικού εισαγγελέα, ο υπουργός υπογραμμίζει ότι το πόρισμα «δεν εξακριβώνει ότι μέλη της εκστρατείας Τραμπ συνωμότησαν είτε συνεργάστηκαν με την ρωσική κυβέρνηση στις δραστηριότητές της ανάμιξης στις αμερικανικές εκλογές».

Παρακώλυση

Πολλοί παρατηρητές είχαν προβλέψει ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον Τραμπ προέρχεται από μια πιθανή κατηγορία για παρακώλυση της δικαιοσύνης, ειδικά για την απόφασή του να απολύει τον διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμει, που ηγείτο της έρευνας πριν τον Μάλερ.

Αλλά ο Μπαρ τόνισε ότι τα αποδεικτικά στοιχεία που συνοψίζονται στην έκθεση Μάλερ «δεν είναι επαρκή για να εξακριβώσουν ότι ο πρόεδρος διέπραξε το αδίκημα της παρακώλυσης της δικαιοσύνης».

«Στον κατάλογο των ενεργειών του προέδρου, πολλές εκ των οποίων έγιναν δημοσίως, η έκθεση δεν προσδιορίζει καμία ενέργεια, που, κατά την κρίση μας, συνιστά διάπραξη του αδικήματος της παρακώλυσης», πρόσθεσε ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης στην επιστολή του.

Εντούτοις, ενώ ο Μπαρ – που διορίστηκε από τον Τραμπ – κατέληξε ότι ο πρόεδρος δεν παρακώλυσε το έργο της δικαιοσύνης, αναγνωρίζει ότι ο ίδιος ο Μάλερ δεν κατέληξε στο ερώτημα της παρακώλυσης.

«Ο ειδικός εισαγγελέας συνεπώς δεν κατέληξε σε ένα συμπέρασμα – είτε με τον έναν, είτε με τον άλλο τρόπο – για το κατά πόσον η υπό εξέταση πράξη συνιστά παρακώλυση», υπογράμμισε. «Ο ειδικός εισαγγελέας δηλώνει ότι ‘ενώ αυτό το πόρισμα δεν καταλήγει ότι ο πρόεδρος διέπραξε ένα αδίκημα, επίσης δεν τον αθωώνει’».

Επιπλέον διώξεις

Ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, ο Μάικ Φλιν, ο πρώην προσωπικός του δικηγόρος Μάικλ Κόεν και ο τέως διευθυντής της προεκλογικής του εκστρατείας Πολ Μάναφορτ είναι μεταξύ των 34 ατόμων εις βάρος των οποίων έχουν ήδη απαγγελθεί κατηγορίες από τον Μάλερ. Σύμφωνα με τον Μπαρ δεν θα ασκηθούν άλλες διώξεις.

«Το πόρισμα δεν συστήνει καμία περαιτέρω διώξη ούτε ο ειδικός εισαγγελέας έχει σφραγισμένες παραπομπές που δεν έχουν δοθεί μέχρι σήμερα στην δημοσιότητα», προσθέτει ο υπουργός στην επιστολή του προς τους επικεφαλής των δικαστικών επιτροπών της Γερουσίας και της Βουλής.