Άτυπο δημοψήφισμα για το νερό στη Θεσσαλονίκη

Άτυπο δημοψήφισμα για το νερό στη Θεσσαλονίκη

Κάλπες θα στηθούν έξω από τα εκλογικά κέντρα της πόλης από την Κυριακή το πρωί.

Έξω από τα εκλογικά κέντρα της Θεσσαλονίκης θα στηθούν τελικά αύριο οι κάλπες για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, με αντικείμενο την ιδιωτικοποίηση -ή όχι- της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης της πόλης (ΕΥΑΘ ΑΕ). Στην απόφαση αυτή κατέληξαν ομόφωνα οι 11 δήμαρχοι του πολεοδομικού συγκροτήματος, που αντιτίθενται στην ιδιωτικοποίηση, μετά το θέμα που ανέκυψε με επιστολή του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία -όπως υποστηρίζουν- χαρακτηρίζει παράνομη την τοποθέτηση τρίτης κάλπης (σσ: για το δημοψήφισμα) εντός των κτιριακών συγκροτημάτων των σχολείων, όπου θα διεξαχθούν αύριο οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν στη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας και της πρωτοβουλίας «SOSte το νερό» στη Θεσσαλονίκη, παρουσία μεταξύ άλλων του προέδρου της ΠΕΔ και δημάρχου Νεάπολης- Συκεών, Σίμου Δανιηλίδη και των δημάρχων Θέρμης, Θεόδωρου Παπαδόπουλου, Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη και Αμπελοκήπων- Μενεμένης, Λάζαρου Κυρίζογλου, εκπροσώπων του «SOSte το νερό» και ξένων παρατηρητών.

Μάλιστα, μετά τη συνέντευξη Τύπου, ακολούθησε σύσκεψη των δημάρχων, ώστε να υπερκεραστεί δεύτερο κώλυμα που ανέκυψε: Όπως επισημάνθηκε στη συνέντευξη Τύπου, με εντολή του εισαγγελέα Θεσσαλονίκης κοινοποιήθηκε ότι θα αντιμετώπιζαν αυτόφωρες συλλήψεις όσοι χρησιμοποιούσαν εκλογικούς καταλόγους για τη διαδικασία της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος (αυτή η διαδικασία προβλεπόταν να ακολουθηθεί από τους διοργανωτές).

«Τα ξεπεράσαμε και τα δύο. Όσον αφορά το πρώτο, οι κάλπες θα στηθούν στο πεζοδρόμιο, έξω από τα εκλογικά κέντρα. Για το δεύτερο, αποφασίσαμε ότι δεν θα χρησιμοποιήσουμε τους εκλογικούς καταλόγους, αλλά τα δημοτολόγιά μας, ακόμη και αν χρειαστεί να ξενυχτήσουμε όλο το βράδυ για να είναι όλα έτοιμα. Από το πρωί είμαστε στα δικαστήρια και συμφωνήσαμε με τους τρεις εφόρους των εκλογών για τη Θεσσαλονίκη, που είναι ανώτατοι δικαστικοί, σε σχέση με το πού θα μεταφερθούν οι κάλπες», σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Δανιηλίδης.

Το «παρών» στη συνέντευξη Τύπου έδωσε ο επικεφαλής των παρατηρητών της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδικάτων Δημόσιων Υπηρεσιών (EPSU), Χουάν Αντόνιο Χουλιάν, ο οποίος δήλωσε: «Είμαστε εδώ για να ελέγξουμε αν θα διεξαχθεί ένα αδιάβλητο δημοψήφισμα. Ενημερώνουμε την Ευρώπη βήμα- βήμα για τη διαδικασία. Είμαστε δίπλα σας».

Ο Γερμανός ακτιβιστής Κλάους Κίτσταϊνερ, εκπρόσωπος της «Πλατφόρμας του νερού του Βερολίνου» (Berliner Wassertisch), επισήμανε πως «τρομάζει στη σκέψη ότι η κυβέρνηση της χώρας που εφηύρε τη δημοκρατία βρίσκεται μακριά από τα ευρωπαϊκά δημοκρατικά πρότυπα».

Διαβάστε ακόμη: ΕΥΑΘ: Κέρδη 13 εκατ. ευρώ το 2013