Attica Bank: Μετονομάζεται σε Credia Bank και αλλάζει το εταιρικό της προφίλ

Attica Bank: Μετονομάζεται σε Credia Bank και αλλάζει το εταιρικό της προφίλ
Η συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα φιλοδοξεί να παντρέψει την παράδοση με την καινοτομία και να διεκδικήσει ρόλο-κλειδί στην επόμενη ημέρα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Με την επίσημη παρουσίαση του νέου ονόματος «Credia Bank», η Attica Bank και η Παγκρήτια Τράπεζα εισέρχονται δυναμικά σε μια νέα εποχή, δημιουργώντας τον πέμπτο πυλώνα της ελληνικής τραπεζικής αγοράς, πλάι στις συστημικές ΕΤΕ, Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς. Τη νέα ταυτότητα παρουσίασε η διευθύνουσα σύμβουλος της Attica Bank, Ελένη Βρεττού, κατά τη Γενική Συνέλευση των μετόχων την Πέμπτη, σηματοδοτώντας ένα φιλόδοξο νέο ξεκίνημα.

Η λειτουργική συγχώνευση των δύο τραπεζών αναμένεται να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο του 2025, ενώ η αλλαγή της εμπορικής εικόνας στα καταστήματα της τράπεζας θα ξεκινήσει μέσα στο καλοκαίρι. Όπως σημείωσε η κα Βρεττού, η νέα τράπεζα έχει ήδη πετύχει 1 δισ. πιστωτική επέκταση και 2,3 δισ. ευρώ νέες εκταμιεύσεις μόνο για το 2024, κατακτώντας το 13,5% της συνολικής πιστωτικής επέκτασης της αγοράς.

Η χρονιά που πέρασε χαρακτηρίστηκε από κομβικές επιτυχίες: την ολοκλήρωση της νομικής συγχώνευσης σε χρόνο-ρεκόρ, την ανακεφαλαιοποίηση, τη διαχείριση των κόκκινων δανείων (που μειώθηκαν στο 2,8%) και την ενίσχυση των καταθέσεων στα 6,1 δισ. ευρώ (+93%).

Η Credia Bank φιλοδοξεί να συνδυάσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα με ένα νέο μοντέλο τραπεζικής εξυπηρέτησης, ανοιχτό στο κοινό χωρίς ραντεβού, επενδύοντας παράλληλα σε τεχνολογικές υποδομές όπως πλατφόρμες mobile και e-banking, και νέα προϊόντα, μεταξύ των οποίων POS-based χρηματοδοτήσεις και εγγυήσεις μετρητών για καθημερινές ανάγκες.

Στο επίκεντρο παραμένουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με το δανειακό χαρτοφυλάκιο να εστιάζει σε ενέργεια, υποδομές, μεταποίηση και τουρισμό, ενώ έχει τριπλασιαστεί και το ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιο. Παράλληλα, η τράπεζα διατηρεί προφίλ κοινωνικής ευθύνης, με το 50% του προσωπικού της να αποτελείται από γυναίκες.

Οι στόχοι για το 2027 είναι εξίσου φιλόδοξοι: απόδοση νέων κεφαλαίων άνω του 20%, δείκτης κόστους προς έσοδα κάτω από 40%, κέρδη προ προβλέψεων άνω των 280 εκατ. ευρώ και NPEs κάτω από 3%. Η τραπεζική ψηφιοποίηση αποτελεί καταλύτη στην προσπάθεια για μεγαλύτερη ευελιξία και μείωση του κόστους.

Σημαντική είναι και η εμπιστοσύνη των επενδυτών, με τις πρόσφατες επιτυχημένες εκδόσεις AT1 και Tier II συνολικού ύψους 250 εκατ. ευρώ, που προσέλκυσαν προσφορές άνω του 1,2 δισ. ευρώ. Το πρώτο τρίμηνο του 2025, τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έσοδα διαμορφώθηκαν στα 55,1 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά τη μετοχική σύνθεση, η ελεύθερη διασπορά παραμένει στο 9,5%, κάτω από το επιθυμητό 10%. Στόχος είναι να αυξηθεί στο 15% μετά τη λήξη της θεσμικής δέσμευσης (Δεκέμβριος 2025), όπως προανήγγειλε η CEO, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για κινήσεις που θα ενισχύσουν τη θέση των μικρομετόχων.

Η κα Βρεττού ήταν κατηγορηματική ως προς το ότι η τράπεζα δεν ενδιαφέρεται για την Τράπεζα Χανίων και δεν προτίθεται να προχωρήσει σε επαναγορά μετοχών πριν την εκπνοή των ρυθμιστικών περιορισμών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: