ΑΒ Βασιλόπουλος, WWF Ελλάς και ΝΗΡΕΥΣ ενώνονται με σκοπό την υπεύθυνη υδατοκαλλιέργεια

ΑΒ Βασιλόπουλος, WWF Ελλάς και ΝΗΡΕΥΣ ενώνονται με σκοπό την υπεύθυνη υδατοκαλλιέργεια
Στόχος και των τριών είναι η πιστοποίηση των μονάδων υδατοκαλλιέργειας, οι βιώσιμες πηγές και η υπεύθυνη αλιεία.

Το δρόμο της υπεύθυνης υδατοκαλλιέργειας για την τσιπούρα και το λαβράκι ανοίγει η συνεργασία της ΑΒ Βασιλόπουλος με το WWF Ελλάς και την εταιρεία ΝΗΡΕΥΣ, μέσω της οποίας δημιουργούνται οι πρώτες πιστοποιημένες φάρμες από το πρότυπο Aquaculture Stewardship Council (ASC) στη χώρα μας και σε όλη τη Μεσόγειο.

«Αποτελεί μεγάλη πρόκληση για την εταιρεία μας η πιστοποίηση των μονάδων υδατοκαλλιέργειας με το νέο πρότυπο», ανέφερε εχθές ο Λεωνίδας Παπαχαρίσης, Διευθυντής Ποιότητας Έρευνας και Ανάπτυξης ΝΗΡΕΥΣ, στο πλαίσιο συνάντησης με δημοσιογράφους στις εγκαταστάσεις της ΝΗΡΕΥΣ στο Αλιβέρι Ευβοίας και συνέχισε: «Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να δώσουμε ένα διαβατήριο στα προϊόντα μας για τις αγορές του εξωτερικού που να τα συνοδεύει και να τα πιστοποιεί και να δείξουμε σαν κοινωνία ότι αυτά που κάνουμε είναι οι πλέον υπεύθυνες πρακτικές που μπορούν να ακολουθηθούν σε παγκόσμιο επίπεδο».

Αναφερόμενος στην δυναμική του κλάδου ο κ. Παπαχαρίσης τόνισε ότι ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας είναι πολύ σημαντικός για την ελληνική οικονομία και ιδιαίτερα για την πρωτογενή παραγωγή. Δημιουργεί έναν κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα 600 εκατ. ευρώ ετησίως αλλά και θέσεις απασχόλησης στην Περιφέρεια της χώρας.

Από την πλευρά του ο Διονύσης Διονυσόπουλος, Διευθυντής Διασφάλισης Ποιότητας της ΑΒ Βασιλόπουλος επεσήμανε ότι η εταιρεία έχει θέσει ένα φιλόδοξο στόχο. Συγκεκριμένα «το 2020 ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των ψαριών που προσφέρουμε στην ελληνική κατανάλωση να προέρχεται από βιώσιμες και υπεύθυνες πηγές. Μέσα από αυτή τη διαδικασία εκπαιδεύουμε και τον Έλληνα καταναλωτή ο οποίος πλέον θα απαιτεί στο μέλλον προϊόντα που προέρχονται από βιώσιμες και υπεύθυνες πηγές» τόνισε ο κ. Διονυσόπουλος.

Παράλληλα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εξαγωγών ψαριών ελληνικής υδατοκαλλιέργειας σε αλυσίδες του Ομίλου Ahold Delhaize στα Βαλκάνια μέσω της ΑΒ Βασιλόπουλος. «Φιλοδοξούμε, με δεδομένο το πρόγραμμα της υπεύθυνης αλιείας, να ανοίξουμε την αγορά μας στα Βαλκάνια όπου δημοφιλή ψάρια αποτελούν τόσο οι τσιπούρες όσο και τα λαβράκια. Στο πλαίσιο αυτό οι πιστοποιήσεις είναι απαραίτητες» ανέφερε. Επίσης, εκτίμησε ότι οι πρώτες εξαγωγές θα πραγματοποιηθούν εντός του 2020.

Ο Κωνσταντίνος Λιαρίκος, Επικεφαλής Περιβαλλοντικού Προγράμματος του WWF Ελλάς αναφερόμενος στο πρόγραμμα υπεύθυνης υδατοκαλλιέργειας τόνισε ότι «αποτελεί μια πρωτοβουλία κάποιες φάρμες να ανταπεξέλθουν στα καλύτερα πρότυπα που έχουμε αυτή τη στιγμή παγκοσμίως, το πρότυπο ASC και να μπορέσουν να εφαρμόσουν και να αναδείξουν την περιβαλλοντική τους υπευθυνότητα».

Σημειώνεται ότι το πρότυπο Aquaculture Stewardship Council (ASC) συνεισφέρει στην ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων μονάδων υδατοκαλλιέργειας στο ελληνικό θαλάσσιο περιβάλλον και προσφέρει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να επιβραβεύσουν τις ορθές πρακτικές διαχείρισης των παραγωγών. Το Aquaculture Stewardship Council (ASC) αποτελεί ανεξάρτητο, διεθνή οργανισμό πιστοποίησης ο οποίος προωθεί ορθές πρακτικές που ελαχιστοποιούν το περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα του κλάδου της υδατοκαλλιέργειας. Το ASC διαθέτει επίσης πρότυπα για εννέα διαφορετικά είδη ψαρικών, μεταξύ των οποίων ο σολομός, οι γαρίδες και η πέστροφα.

H AB Βασιλόπουλος και το WWF Ελλάς, στο πλαίσιο της συνεργασίας τους για τη βελτίωση της υπευθυνότητας των προμηθειών ψαρικών της αλυσίδας, ξεκίνησαν το 2013 την πρώτη φάση της πρωτοβουλίας που εστιάζει στην αξιολόγηση και κατηγοριοποίηση των εισαγόμενων και εγχώριων προμηθειών υδατοκαλλιέργειας της ΑΒ Βασιλόπουλος. Στην συνέχεια και σε συνεργασία με τη ΝΗΡΕΥΣ προχώρησαν στην ανάπτυξη ενός σχεδίου δράσης για την υπεύθυνη ιχθυοκαλλιέργεια τσιπούρας και λαβρακίου στην Ελλάδα.

Η δεύτερη φάση της πρωτοβουλίας ξεκίνησε το 2016, σε συνεργασία με τη ΝΗΡΕΥΣ, για την υλοποίηση του προγράμματος «βελτίωσης υπεύθυνης υδατοκαλλιέργειας», για την περαιτέρω βελτίωση των πρακτικών διαχείρισης τριών μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας τσιπούρας και λαβρακίου της ΝΗΡΕΥΣ στο Αλιβέρι, τον Αστακό και τη Ναύπακτο.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο ανακοινώθηκε το νέο πρότυπο για τα μεσογειακά είδη από το ASC, σε συνέχεια της σύνταξης του κώδικα ορθών περιβαλλοντικά πρακτικό για τα μεσογειακά είδη της τσιπούρας και του λαβρακίου από το WWF Ελλάς και το διεθνές του δίκτυο, καθώς και πιλοτικών επισκέψεων σε μονάδες υδατοκαλλιέργειας της ΝΗΡΕΥΣ στην Ελλάδα αλλά και σε άλλους παραγωγούς στις χώρες της Μεσογείου.

Τον Μάρτιο, ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις του νέου προτύπου από ανεξάρτητο φορέα για τις φάρμες της ΝΗΡΕΥΣ και αναμένεται πολύ σύντομα να είναι οι πρώτες πιστοποιημένες μονάδες από το πρότυπο Aquaculture Stewardship Council (ASC) στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο. Σημειώνεται ότι η πρωτοβουλία της ΑΒ Βασιλόπουλος και του WWF Ελλάς σε συνεργασία με την ΝΗΡΕΥΣ, δείχνει τον δρόμο για αναπαραγωγή του προγράμματος και σε άλλες φάρμες τσιπούρας και λαβρακίου σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.