Αβεβαιότητες για τα έσοδα της σεζόν μετά τα έκτακτα μέτρα στη Μύκονο

Αβεβαιότητες για τα έσοδα της σεζόν μετά τα έκτακτα μέτρα στη Μύκονο
pexels
Οι φόβοι για τις κρατήσεις και η αγωνία για την Εστίαση- Στενά περιθώρια για περαιτέρω στήριξη πέραν των 16 δισ. ευρώ του προϋπολογισμού.

Ηχηρό καμπανάκι για την έκβαση της τουριστικής σεζόν αποτελούν οι έκτακτοι περιορισμοί στη Μύκονο ενώ μεγαλώνει η αβεβαιότητα στην αγορά της εστίασης που λειτουργεί υπό αυστηρούς ελέγχους, με περιορισμένη ρευστότητα και χωρίς ελπίδες για διατήρηση των μέτρων στήριξης.

Οι εξελίξεις στη Μύκονο έρχονται σε μια περίοδο που τα μηνύματα από τις κρατήσεις άρχισαν να καλλιεργούν αισιοδοξία ενόψει και της πιο δυναμικής συμμετοχής Βρετανών τουριστών στην αγορά. Όμως η “υποβάθμιση” της χώρας από τη Γερμανία στην κατηγορία των χωρών υψηλού κινδύνου, αν και προς το παρόν δεν έχει πρακτικά επιπτώσεις, ενδέχεται να αποκτήσει στον βαθμό που οι επιδημιολογικές συνθήκες επιδεινωθούν. Σύμφωνα με τις οδηγίες του γερμανικού υπουργείου Υγείας, όσοι επιστρέφουν από την Ελλάδα θα πρέπει εντός 48 ωρών να επιδείξουν αρνητικό τεστ ή πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης.

Ο επιχειρηματικός κόσμος τόσο στη φιλοξενία όσο και στην εστίαση λειτουργεί υπό το φόβο κλιμάκωσης του 4ου κύματος της πανδημίας και νέων τοπικών περιορισμών που θα ανακόψουν τις τουριστικές ροές, οι οποίες καλλιέργησαν αισιοδοξία για τα έσοδα της σεζόν στην έναρξη του β’ εξαμήνου. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με επιχειρηματικούς και συνδικαλιστικούς φορείς, η κυβέρνηση εμμένει στη “σκληρή γραμμή”, να μην επαναφέρει μέτρα όπως η επιδότησης ενοικίου και η στήριξη της απασχόλησης. Ως αποτέλεσμα, πολλοί επιχειρηματίες της εστίασης και ειδικά τα καταστήματα που διαθέτουν αποκλειστικά εσωτερικούς χώρους και λειτούργησαν τις τελευταίες ημέρες για πρώτη φορά μετά το πολύμηνο lockdown, χωρίς πόρους, θα δυσκολευτούν να ανταποκριθούν σε υποχρεώσεις τους στο τέλος του μήνα.

Ο εμβολιασμός είναι η μόνη άμυνα, επισημαίνουν σε όλους τους τόνους κυβερνητικοί παράγοντες και εκπρόσωποι επιχειρηματικών κλάδων. Ωστόσο το τοίχος ανοσίας θέλει χρόνο για να χτιστεί και η μετάλλαξη “Δέλτα” αλλάζει ήδη τις προσδοκίες για τα έσοδα των επιχειρήσεων του τουρισμού και της εστίασης. Αυτό επισημαίνει και ο πρόεδρος ΕΒΕΠ & ΠΕΣ Αττικής, Βασίλης Κορκίδης, που μιλά για τα “ενοχλητικά” αλλά απαραίτητα μέτρα ελέγχου σε επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης.

Ο ίδιος παραδέχεται ότι ο χώρος της εστίασης και διασκέδασης έχει υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες από το ξέσπασμα της πανδημίας και πρέπει να προσαρμοστεί με τα σημερινά δεδομένα για να αποφύγει τα χειρότερα. Επομένως, εργοδότες, εργαζόμενοι και πελάτες οφείλουν να τηρούν τα όποια μέτρα υποδεικνύονται από τους ειδικούς. Όσο για την εφαρμογή Covid Free App, ο κ. Κορκίδης αναφέρει ότι βοηθά τις επιχειρήσεις του κλάδου να απλοποιήσουν τους ελέγχους στο μέτρο του δυνατού.

Μιλώντας με αριθμούς, τα νέα δεδομένα δημιουργούν προβληματισμό για τα δημοσιονομικά περιθώρια, στον βαθμό που θα απαιτηθούν επιπλέον ενισχύσεις πέραν των 16 δισ. ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί για ενισχύσεις κατά το 2021. Η φετινή χρονιά έχει προϋπολογιστεί, με τα 21,5 δισ. ευρώ που πρόσθεσε η πανδημία, για να κλείσει με το χρέος άνω του 200% και έλλειμμα 10% του ΑΕΠ που μεταφράζεται σε 17 δισ. ευρώ.