Αυλαία στην μάχη για τον «θρόνο» του Συντηρητικού Κόμματος τα μεσάνυχτα – Αύριο τα αποτελέσματα

Αυλαία στην μάχη για τον «θρόνο» του Συντηρητικού Κόμματος τα μεσάνυχτα – Αύριο τα αποτελέσματα
epa07644879 Conservative leadership candidate Boris Johnson (R) leaves his home in central London, Britain, 13 June 2019. Conservative MPs will begin the process of choosing their new leader and the next prime minister on 13 June when a first round of voting is held in Parliament. EPA/NEIL HALL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φαβορί ο Μπόρις Τζόνσον για την ηγεσία των Τόρις, και κατ' επέκταση την πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ολοκληρώνεται σήμερα η ψηφοφορία των Συντηρητικών στη Βρετανία για το πρόσωπο που θα διαδεχθεί την Τερέζα Μέι στην πρωθυπουργία, ενώ αύριο Τρίτη θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα, με τον Μπόρις Τζόνσον, τον μεγάλο υπέρμαχο του Brexit, να παραμένει το φαβορί.

Ο 55χρονος πρώην δήμαρχος του Λονδίνου και πρώην υπουργός Εξωτερικών, αναμετράται με τον 52χρονο Τζέρεμι Χαντ, νυν υπουργό Εξωτερικών της χώρας.

Αν δεν υπάρξει κάποια μεγάλη ανατροπή, νικητής της ψηφοφορίας αναμένεται να είναι ο γνωστός επίσης και ως “ΜπόΤζο”, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις και τα γραφεία στοιχημάτων. Μάλιστα σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε από το ιστολόγιο των Συντηρητικών Conservativehome ο Τζόνσον αναμένεται να σαρώσει με 73% των ψήφων.

Στην ψηφοφορία μετέχουν τα περίπου 160.000 μέλη του Συντηρητικού Κόμματος και οι κάλπες θα κλείσουν σήμερα στις 19:00 ώρα Ελλάδος, ενώ τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν αύριο το πρωί.

Ο νικητής θα αναλάβει την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και θα παρουσιαστεί την Τετάρτη στην βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία θα του αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο νέος πρωθυπουργός θα αναλάβει τότε το καθήκον να επιτύχει εκεί που απέτυχε η Τερέζα Μέι: να φέρει εις πέρας το Brexit, σε μια χώρα που παραμένει βαθειά διχασμένη όσον αφορά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου του 2016.

Επίσης θα πρέπει να χειριστεί κι άλλο ένα φλέγον ζήτημα: την σύλληψη την Παρασκευή από το Ιράν του δεξαμενόπλοιου με βρετανική σημαία Stena Impero, η οποία έδωσε τροφή σε νέα αναζωπύρωση της έντασης στον Κόλπο.

Γνωστός για τις γκάφες του, ο Μπόρις Τζόνσον προκαλεί μεγάλη εχθρότητα στους αντιπάλους του Brexit, ορισμένοι από τους οποίους θεώρησαν την μεγάλη συσπείρωσή του στην έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ μερικούς μήνες πριν από το δημοψήφισμα του 2016 ως μέσο για την ικανοποίηση των προσωπικών του φιλοδοξιών.

Το Σάββατο δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους του Λονδίνου για να πουν “Ναι, στην Ευρώπη” και “Όχι, στον Μπόρις”.

Για να κερδίσει την ψηφοφορία, ο Μπόρις Τζόνσον παίζει το χαρτί αυτού που θα σώσει το Brexit, το οποίο προβλεπόταν αρχικά για τις 29 Μαρτίου αλλά μετατέθηκε για τις 31 Οκτωβρίου και υπερηφανεύεται για την αποφασιστικότητά του, την “αισιοδοξία” του: “Όταν υπάρχει θέληση υπάρχει και λύση”, δηλώνει.

Το Brexit, βεβαιώνει, θα γίνει στις 31 Οκτωβρίου, ακόμη και χωρίς συμφωνία αν η ΕΕ αρνηθεί να ξαναρχίσουν διαπραγματεύσεις, όπως έχει ήδη δηλώσει.

Εντούτοις η προοπτική ενός διαζυγίου με την ΕΕ χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία, για την οποία εκφράζουν φόβους οι οικονομικοί κύκλοι, δεν συγκεντρώνει την ομοφωνία των Συντηρητικών.

Χθες Κυριακή, ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ ανακοίνωσε στο BBC ότι θα παραιτηθεί στην περίπτωση νίκης του Μπόρις Τζόνσον.

“Αν ο Μπόρις Τζόνσον γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός, εγώ καταλαβαίνω ότι οι όροι του για να υπηρετήσει κάποιος στην κυβέρνησή του θα περιλαμβάνουν την αποδοχή μιας εξόδου χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου, και αυτό είναι κάτι στο οποίο δεν θα μπορούσα ποτέ να συμφωνήσω”, δήλωσε.

Ο υπουργός Οικονομικών, υπέρμαχος ενός ήπιου Brexit, υπογράμμισε εξάλλου ότι θα παραιτηθεί προτού ακόμη του ζητήσουν να φύγει, καθώς τα καθήκοντά του παύουν με το τέλος της κυβέρνησης Μέι.

Ούτως ή άλλως φαινόταν εντελώς απίθανο ο Χάμοντ να παραμείνει στη θέση του με τον Μπόρις Τζόνσον στην Ντάουνινγκ Στριτ, αλλά οι δηλώσεις του δείχνουν το μέγεθος της αντίστασης που μπορεί να συναντήσει ο τελευταίος τις ερχόμενες εβδομάδες.

Η έξοδος από την ευρωπαϊκή οικογένεια χωρίς συμφωνία θα συνιστούσε “ταπείνωση”, δήλωσε στο ίδιο μήκος κύματος ο υπουργός Δικαιοσύνης Ντέιβιντ Γκοκ, ανακοινώνοντας στους Sunday Times και αυτός ότι θα παραιτηθεί αν ο Μπόρις Τζόνσον ανέβει στην εξουσία.

Όπως εξάλλου επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα The Guardian, “η θριαμβευτική πορεία του Μπόρις Τζόνσον προς την Ντάουνινγκ Στριτ” μπορεί “να ανακοπεί από μια σειρά από προσεκτικά σχεδιασμένες παραιτήσεις πρωτοκλασάτων υπουργών, οι οποίοι θα αποσυρθούν (στα έδρανα του κοινοβουλίου) με την ελπίδα να αποτρέψουν οποιαδήποτε κίνηση προς ένα Brexit άνευ συμφωνίας”.