Αβραμόπουλος: Η Ελλάδα χρειάζεται ευρωπαϊκή συνδρομή

Αβραμόπουλος: Η Ελλάδα χρειάζεται ευρωπαϊκή συνδρομή
epa05204442 Commissioner for Migration and Home Affairs Dimitris Avramopoulos speaks during a press conference after a Justice and Home Affairs Council meeting in Brussels, Belgium, 10 March 2016. EU Interior ministers discussed the current situation concerning migration and the proposal for a European border and coast guard agency. This would consist of an European border agency, replacing Frontex, and national authorities responsible for border management. EPA/LAURENT DUBRULE

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης της ΕΕ δηλώνει ανήσυχος για την απροθυμία κρατών - μελών να εφαρμόσουν την ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική.

Καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το τεράστιο ρεύμα των προσφύγων από μόνη της και είναι σαφές ότι η Ελλάδα χρειάζεται ευρωπαϊκή συνδρομή, σημειώνει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Realnews.

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης της ΕΕ εκφράζει την ανησυχία του για την απροθυμία κρατών – μελών να εφαρμόσουν την ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, καθώς και για το γεγονός ότι κερδίζουν έδαφος ο εθνικισμός και ο λαϊκισμός, «που παρασύρουν ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας σε μία στάση αμφισβήτησης των αρχών της Ευρώπης».

«Με αυτή την έννοια, ναι, υπάρχει έντονη ανησυχία και ως έναν βαθμό κίνδυνος. Και οι ευθύνες των ηγεσιών αλλά και των πολιτικών συστημάτων είναι μεγάλες και εκθέτουν σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό εγχείρημα», προσθέτει.

Σε ότι αφορά στην αξιολόγηση αναφέρει ότι περαιτέρω καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της «κινδυνεύει να πάρει χαρακτηριστικά αδιεξόδου και το σημαντικό ερώτημα που τίθεται, εν προκειμένω, είναι αν κάποιοι επιζητούν το αδιέξοδο, κάτι που προβληματίζει πολύ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Συμπληρώνει λέγοντας ότι «η τελευταία εξέλιξη στη διαπραγμάτευση προκαλεί νέο πεδίο αγωνίας για το κρίσιμο θέμα της εκταμίευσης και της αναδιάρθρωσης του χρέους, από το οποίο εξαρτάται το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και της ανάπτυξης».