Αβραμόπουλος: Παγκόσμιο πρόβλημα το προσφυγικό

Αβραμόπουλος: Παγκόσμιο πρόβλημα το προσφυγικό
epa05204442 Commissioner for Migration and Home Affairs Dimitris Avramopoulos speaks during a press conference after a Justice and Home Affairs Council meeting in Brussels, Belgium, 10 March 2016. EU Interior ministers discussed the current situation concerning migration and the proposal for a European border and coast guard agency. This would consist of an European border agency, replacing Frontex, and national authorities responsible for border management. EPA/LAURENT DUBRULE

O κ. Αβραμόπουλος τόνισε πως η προσφυγική κρίση αμφισβητεί το βασικό θεμέλιο της Ένωσης, που είναι η αλληλεγγύη.

Την ανάγκη τα κράτη-μέλη να αυξήσουν τις προσπάθειες τους έτσι ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που έχει θέσει η ΕΕ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, διεμήνυσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, θέτοντας ως βασική προτεραιότητα την επανεγκαταστάση προς την Τουρκία.

Μιλώντας την Πέμπτη, στο Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδος, ο επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Ιθαγένειας σημείωσε ότι αν και οι συμφωνίες που έχουν γίνει έχουν οδηγήσει σε βελτίωση της κατάστασης, υπάρχει ακόμα μακρύς δρόμος. Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο η ΕΕ έχει θέσει σε εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο το σύστημα “επανεγκατάστασης”, προκειμένου να επαναγκαταστήσουμε από τρίτες χώρες, που σήμερα φιλοξενούν ένα μεγάλο αριθμό προσφύγων, στα κράτη-μέλη της ΕΕ πάνω από 22.000 πρόσφυγες. Από το Σεπτέμβριο του 2015 περισσότεροι από 4.500 έχουν επανεγκατασταθεί και -όπως είπε- έχει ζητήσει από την Ύπατη Αρμοστεία στη Γενεύη να βελτιωθεί η κατάσταση.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο Επίτροπο 54.000 πρόσφυγες από τη Συρία πρόκειται να επανεγκατασταθούν από τα κράτη-μέλη της ΕΕ στην Τουρκία στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας το επόμενο διάστημα. “Τα κράτη-μέλη πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους. Πρέπει να μετεγκατασταθούν από την Ελλάδα και την Ιταλία κατά μέσο όρο 6.000 πρόσφυγες τον μήνα, προκειμένου να επιτύχουμε το συμφωνημένο στόχο”, είπε ο κ. Αβραμόπουλος, ενώ για τα hot spots υπογράμμισε πως όλα πρέπει να γίνουν πλήρως λειτουργικά το δυνατόν συντομότερο.

Στην ομιλία του ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε πως η προσφυγική κρίση αμφισβητεί το βασικό θεμέλιο της Ένωσης, που είναι η αλληλεγγύη ενώ έστειλε μήνυμα πως πολλές ευρωπαϊκές, αλλά και άλλες χώρες στη διεθνή κοινότητα, δεν αντιλαμβάνονται ότι το προσφυγικό/μεταναστευτικό αποτελεί ένα παγκόσμιο ζήτημα, και ότι μόνο μαζί μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε.

“Η μετανάστευση θα είναι το καθοριστικό στοιχείο του 21ου αιώνα -ακόμη περισσότερο και από τον 20ο αιώνα. Μιλάμε για ανθρώπους και όχι για αριθμούς. Οι μεταναστευτικές ροές ήταν υψηλές το 2015. Πάνω από 150.000 μετανάστες εισήλθαν στην Ιταλία, οι περισσότεροι από αυτούς διέσχισαν τη Μεσόγειο από τη Βόρεια Αφρική. Σχεδόν 900.000 μετανάστες εισήλθαν στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας στα ελληνικά νησιά. Πολλοί από αυτούς συνέχισαν στη βόρεια Ευρώπη μέσω της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων”, τόνισε ενώ αναφερόμενος στην Ελλάδα δήλωσε πως έχει βιώσει μια πολύ μεγάλη αύξηση των παράτυπων αφίξεων.