Αύριο κατατίθεται το νομοσχέδιο για τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στη διευκόλυνση της λειτουργίας των επιχειρήσεων στοχεύει η μεταρρύθμιση σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών.

Στην Ολομέλεια της Βουλής εισάγεται την Τετάρτη το νομοσχέδιο «Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα και συναφείς ρυθμίσεις» το οποίο στοχεύει στην ενοποίηση, συμπλήρωση και εκσυγχρονισμό των λογιστικών κανόνων της χώρας.

Η επεξεργασία του νομοσχεδίου ολοκληρώθηκε σήμερα από την επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, σε δεύτερη ανάγνωση και, όπως τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προόδου της χώρας, διευκολύνει την επιχειρηματικότητα και το έργο όσων υποστηρίζουν λογιστικά τις επιχειρήσεις. Παράλληλα ενσωματώνει και τις διατάξεις της οδηγίας 34/2013/ΕΕ.

Όπως ειδικότερα τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών, «η ύπαρξη διατάξεων στο νομοσχέδιο που συμβαδίζουν με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα, δεν συνεπάγεται ότι αυτά εισάγονται ή ότι είναι προάγγελος αυτών. Το λογιστικό μοντέλο που εισάγεται στηρίζεται βασικά στο ιστορικό τους και φιλοδοξεί να εκσυγχρονίσει τα λογιστικά πράγματα της χώρας με τη δημιουργία ενός λιτού και κατανοητού λογιστικού συστήματος, τόσο από τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες όσο και από τους διεθνείς επενδυτές και χρηματοδότες. Δηλαδή, θεσπίζεται για πρώτη φορά ένα σύγχρονο πλαίσιο, που θα βοηθήσει την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων, σε σχέση με τη χρηματοδότηση ή στρατηγικές συμμαχίες με αλλοδαπές εταιρείες και τη διευκόλυνση ξένων επενδύσεων που η χώρα έχει απόλυτη ανάγκη».

Ο υφυπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι όλοι οι φορείς που είχαν κληθεί σε ακρόαση στην επιτροπή Οικονομικών, ζήτησαν άμεση εφαρμογή του νέου πλαισίου λόγω των πλεονεκτημάτων που παρέχει για τη μείωση του κόστους για τις επιχειρήσεις. Τόνισε επίσης ότι καταργείται ρητά ο ΚΦΑΣ και ότι οι νέες διατάξεις που τον υποκαθιστούν συνιστούν βελτίωση και απλούστευση.

Αναφερόμενος στη θεσμοθέτηση του ηλεκτρονικού τιμολογίου, ο υφυπουργός Οικονομικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι διατάξεις θα μειώσουν το κόστος έκδοσης των τιμολογίων στις επιχειρήσεις, θα δημιουργηθούν ευκαιρίες για την ανάπτυξη εργασιών και θα συμβάλλουν στη μείωση της απάτης με τον ΦΠΑ.

Ο εισηγητής της ΝΔ Απόστολος Βεζυρόπουλος επισήμανε ότι έχει δημιουργηθεί ένα θετικό κλίμα για το νομοσχέδιο, κατά τη διάρκεια της συζήτησής του στην επιτροπή, που ευνοεί τις συναινέσεις και σημείωσε ότι οι διατάξεις συνιστούν ένα ακόμη μεταρρυθμιστικό βήμα, που αφορά το λειτουργικό πλαίσιο των επιχειρήσεων κάθε μεγέθους και στόχο έχουν ένα νέο ενιαίο σύγχρονο και λειτουργικό πλαίσιο λογιστικών κανόνων.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Γελαλής, αξιοποιώντας τη συζήτηση στην επιτροπή της Βουλής, έσπευσε να επισημάνει ότι «αυτή την εποχή ζούμε το θέατρο του παραλόγου με νομοσχέδια που έρχονται, κατατίθενται τροπολογίες από τους ίδιους τους βουλευτές της ΝΔ, έχουμε παρεμβάσεις από την τρόικα, αλλάζουμε, τα ξαναλλάζουμε, κάνουμε τις δόσεις των 12, των 24, 72, 100, τροποποιούμε πάλι. Αυτό δείχνει ότι πραγματικά η κυβέρνηση δεν έχει μια ολοκληρωμένη οικονομική πολιτική και όλα όσα έρχονται, είναι αποσπασματικά ανάλογα με τις παρεμβάσεις της τρόικας και μετά από λίγο διάστημα αλλάζουμε σχέδια νόμου που ψηφίζονται». Ωστόσο, ο βουλευτής αναγνώρισε ότι το νομοσχέδιο κινείται σε θετική κατεύθυνση, επέμεινε, όμως, ότι πρέπει να γίνουν δεκτές παρατηρήσεις του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να εξασφαλίσει τη συναίνεση και της αντιπολίτευσης στην ολομέλεια.

Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη- Αικατερινάρη ανέφερε ότι επιδιώκεται ο εκσυγχρονισμός των λογιστικών κανόνων της χώρας και ένα ολοκληρωμένο λογιστικό πλαίσιο. Είπε επίσης ότι επιδιώκεται και περαιτέρω απλοποίηση του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών.

Ο Νίκος Νικολόπουλος από τους Ανεξάρτητους Έλληνες αναγνώρισε ότι έχει γίνει συστηματική προεργασία για το νομοσχέδιο, αν και υπογράμμισε ότι υπάρχει περιθώριο βελτιώσεων, καλώντας την κυβέρνηση να προχωρήσει πιο γοργά σε τέτοιου είδους προσπάθειες που θα απλοποιούν τους λογιστικούς κανόνες και θα βελτιώνουν τις επιχειρηματικές πρακτικές.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος αναφέρθηκε στην ανάγκη καθιέρωσης συστήματος που θα απεικονίζει με τρόπο αποτελεσματικό και διαφανή την δραστηριότητα των επιχειρήσεων, χωρίς γραφειοκρατία.

Η Θεοδώρα Τζάκρη από τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές είπε ότι τοποθετείται θετικά, αλλά με επιμέρους παρατηρήσεις. Η βουλευτής αναγνώρισε ότι καταργείται σημαντικό τμήμα γραφειοκρατικών ρυθμίσεων που ταλαιπωρεί τις επιχειρήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ