AWS – «AI: H πιο επαναστατική καινοτομία της εποχής»

AWS – «AI: H πιο επαναστατική καινοτομία της εποχής»
Στην Amazon Web Services υποστηρίζουμε τον εκδημοκρατισμό της πρόσβασης στην τεχνολογία, επιτρέποντας σε όλους να δημιουργήσουν τις δικές τους εφαρμογές generative AI και παρέχοντας πολλές επιλογές, όχι μόνο μία.

Θανάσης Πατσάκας – Country Leader, Greece, Cyprus & Malta

H τεχνητή νοημοσύνη και ειδικά το Generative AI, είναι η πιο επαναστατική τεχνολογική καινοτομία της εποχής μας, που θα υποστηρίξει την αντιμετώπιση μερικών από τα πιο δυσεπίλυτα προβλήματα της ανθρωπότητας, θα αυξήσει την ανθρώπινη απόδοση και την παραγωγικότητα.

Η κουλτούρα καινοτομίας μας βοήθησε την Amazon να αξιοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη σε εφαρμογές πολύ μεγάλης κλίμακας, ήδη εδώ και αρκετά χρόνια, για να λύσει πολλά επιχειρηματικά προβλήματα. Το AI καθοδηγεί τις προτάσεις μας προς τους πελάτες στο amazon.com, τα ρομπότ στις αποθήκες μας, τις προβλέψεις μας, τα drones του Prime Air και, φυσικά, την Amazon Alexa. Σήμερα ήδη πάνω από 100.000 πελάτες χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης (AI), μηχανικής εκμάθησης (ML) και generative AI του AWS cloud.

Στην Amazon Web Services πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει μια λύση που να ταιριάζει σε όλους τους πελάτες και σε όλες τις ανάγκες. Υποστηρίζουμε τον εκδημοκρατισμό της πρόσβασης στην τεχνολογία, επιτρέποντας σε όλους να δημιουργήσουν τις δικές τους εφαρμογές generative AI και παρέχοντας πολλές επιλογές, όχι μόνο μία.

Για παράδειγμα, παρέχουμε την υπηρεσία Amazon Bedrock, που προσφέρει μια επιλογή θεμελιωδών μοντέλων – Foundation Models (FM) υψηλής απόδοσης από κορυφαίες εταιρείες AI, συμπεριλαμβανομένων των AI21 Labs, Anthropic, Cohere, Meta, Stability AI και FM μοντέλων της ίδιας της Amazon. Η υπηρεσία παρέχει ευρύ σύνολο δυνατοτήτων για δημιουργία εφαρμογών generative AI, απλοποιώντας την ανάπτυξή τους. Οι πελάτες μπορούν εύκολα να πειραματιστούν με μια ποικιλία κορυφαίων μοντέλων FM και να επιλέξουν αυτό που ταιριάζει στη δική τους περίπτωση χρήσης και να το αξιοποιήσουν με τα δικά τους ιδιωτικά δεδομένα, διατηρώντας παράλληλα το απόρρητο και την ασφάλεια.

Τα θεμελιώδη μοντέλα (FM) και τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLM) είναι μοντέλα βαθιάς μάθησης που είναι προεκπαιδευμένα σε τεράστιους όγκους δεδομένων. Πιστεύουμε ότι υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία πίσω από τη δημιουργία LLM (μεγάλων γλωσσικών μοντέλων), που αναπτύσσονται εγγενώς στην Ευρώπη. Ως AWS υποστηρίζουμε πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα σε πολλές χώρες, στη δημιουργία εθνικών LLM, που λαμβάνουν υπόψη τις τοπικές γλώσσες και την κουλτούρα. Προσφέρουμε επίσης πολλές δυνατότητες σε προγραμματιστές/δημιουργούς τέτοιων LLM. Η δημιουργία τοπικών LLM που υποστηρίζουν τις τοπικές γλώσσες μπορεί να αποφέρει τεράστια οφέλη στην Ευρώπη, διότι τα τοπικά μοντέλα μας επιτρέπουν να εξυπηρετούμε καλύτερα τους χρήστες, παρέχοντας περιεχόμενο στις μητρικές τους γλώσσες, ειδικά τις λιγότερο διαδεδομένες γλώσσες. Η εκπαίδευση των μοντέλων σε τοπικά δεδομένα τα καθιστά επίσης πιο συντονισμένα με τα τοπικά περιβάλλοντα, διότι λαμβάνουν υπόψη και την τοπική κουλτούρα, ενώ μας επιτρέπει να διαχειριστούμε καλύτερα ζητήματα ασφάλειας, αξιοπιστίας απαντήσεων και ηθικής.

Η επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης που επιφέρει η τεχνολογική πρόοδος, έχει οδηγήσει ιστορικά σε περισσότερες θέσεις εργασίας σε διάφορους κλάδους και αυτό πιστεύουμε ότι πρόκειται να συνεχίσει να συμβαίνει και με εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης και του Generative AI. Για παράδειγμα, με την εισαγωγή της ρομποτικής στα κέντρα εκπλήρωσης παραγγελιών της Amazon αυξήσαμε την ασφάλεια, βελτιώσαμε τους χρόνους παράδοσης και την αποτελεσματικότητας του δικτύου μας. Με αυξημένη αποδοτικότητα, εξοικονομούμε κόστη που είμαστε σε θέση να επανεπενδύσουμε σε νέες υπηρεσίες για τους πελάτες, που οδηγούν τελικά στη δημιουργία νέων, καλύτερων ποιοτικά θέσεων εργασίας. Επομένως, η τεχνητή νοημοσύνη και η αυτοματοποίηση δεν είναι τεχνολογίες που πρέπει να φοβόμαστε. Ανοίγουν τόσο πολλές πόρτες και τελικά, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και δουλειές που δεν μπορούμε καν να φανταστούμε.

*Το άρθρο συμπεριλαμβάνεται στο CEO Initiative Book 2023