Αξάτα Μούρτι: Η σύζυγος του νέου πρωθυπουργού της Βρετανίας είναι μια “χρυσή” κληρονόμος

Αξάτα Μούρτι: Η σύζυγος του νέου πρωθυπουργού της Βρετανίας είναι μια “χρυσή” κληρονόμος
epa09741862 Britain’s Chancellor of the Exchequer Rishi Sunak (L) and his wife Akshata Murthy (R) arrive for the British Asian Trust Reception at the British Museum in London, Britain, 09 February 2022. The Prince of Wales founded the British Asian Trust in 2007, alongside a group of British-Asian business leaders. The charity works to reduce poverty and disadvantage for communities in South Asia. EPA/VICKIE FLORES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το ζευγάρι γνωρίστηκε στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, παντρεύτηκε το 2009 και απέκτησε δύο κόρες.

Ο Ρίσι Σούνακ γίνεται ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας και από σήμερα όλα τα φώτα πέφτουν επάνω στην πολιτική του καριέρα, στην προσωπικότητα, και φυσικά, στην οικογένειά του. Και μπορεί ο Σούνακ να έχει μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πορεία, όμως εξίσου ενδιαφέρουσα είναι η σύζυγός του, Αξάτα Μούρτι.

Πρόκειται για την κόρη του δισεκατομμυριούχου Ναραγιάνα Μούρτι, ο οποίος ίδρυσε την εταιρεία τεχνολογίας «Infosys». Στην αρχή της καριέρας του ο Μούρτι ήταν τόσο φτωχός που λίγους μήνες μετά την γέννηση της κόρης του, τον Απρίλιο του 1980, αναγκάστηκε να την αφήσει στην Αγγλία με τους παππούδες της, και μαζί με τη γυναίκα του μετακόμισαν στη Βομβάη για δουλειά. Παρόλο που οι συνθήκες ήταν δύσκολες, πετούσε κάθε σαββατοκύριακο για να δει την κόρη του.

Τα αυστηρά παιδικά χρόνια

Η μητέρα της Αξάτα, Σουντά Μούρτι, είναι η πρώτη γυναίκα μηχανικός που εργάστηκε για την τότε μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ινδίας, ενώ σήμερα ασχολείται με τις φιλανθρωπίες, αγωνιζόμενη για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας.

Όταν η Αξάτα επανενώθηκε με τους γονείς της και με τον αδερφό της Ρόχαν στην Βομβάη, ήρθε αντιμέτωπη με την αυστηρότητα της μητέρας της. Η Σουντά αποφάσισε από νωρίς ότι δεν θα υπήρχε τηλεόραση στο σπίτι τους, ώστε τα παιδιά να εστιάζουν στη μελέτη. Κάθε βράδυ 20:00 με 22:00, όλη η οικογένεια, διάβαζε ιστορικά βιβλία, λογοτεχνία, φυσική, μαθηματικά, μηχανική ή έκαναν οποιαδήποτε εργασία, σύμφωνα με τον Guardian.

Η Αξάτα φοίτησε στο Claremont McKenna College στην Καλιφόρνια, όπου σπούδασε οικονομικά και γαλλικά, πριν μεταπηδήσει στο Fashion Institute of Design and Merchandising στο Λος Άντζελες. Εργάστηκε για τις Deloitte και Unilever και ολοκλήρωσε το MBA της στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, όπου και γνώρισε τον Ρίσι Σούνακ.

Παντρεύτηκαν το 2009 σε μια διήμερη τελετή στο Μπανγκαλόρ. Ο πατέρας της αρχικά υπήρξε επιφυλακτικός απέναντι στον γαμπρό του, ωστόσο ο Σούνακ κατάφερε να τον κερδίσει. Τον χαρακτήρισε δε, «λαμπρό, όμορφο και κυρίως ειλικρινή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αμύθητη περιουσία

Σήμερα, η Αξάτα Μούρτι είναι διευθύντρια της επενδυτικής εταιρείας Catamaran Ventures, ενώ το 2010 λάνσαρε το δικό της fashion brand, «Akshata Designs». «Με ενδιαφέρει η ιστορία πίσω από ένα συγκεκριμένο ρούχο, η αυθεντικότητά του, η δεξιοτεχνία και η προστασία μιας πλούσιας κληρονομιάς», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Η περιουσία της προέρχεται από το 0,91% της «Infosys», το οποίο αποτιμάται σε περίπου 900 εκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας την πλουσιότερη και από τη Βασίλισσα.

Το ζευγάρι έχει επίσης στην ιδιοκτησία του την Catamaran Ventures UK με έδρα το Λονδίνο, η οποία επενδύει σε νεοφυείς επιχειρήσεις. Ο Σουνάκ μεταβίβασε στην Αξάτα τις μετοχές του λίγο πριν μπει στο κοινοβούλιο, καθιστώντας την μοναδική ιδιοκτήτρια.

Παράλληλα, έχει άμεσες συμμετοχές σε τουλάχιστον έξι άλλες εταιρείες της Βρετανίας και κατέχει μετοχές σε επιχείρηση που διαχειρίζεται την Jamie Oliver’s Pizzeria, τα καταστήματα Jamie’s Italian και Wendy’s στην Ινδία. και άλλες εταιρείες.

Το ζευγάρι έχει τουλάχιστον τέσσερα σπίτια στη Βρετανία και την Καλιφόρνια και ένα στο Κένσινγκτον, στο δυτικό Λονδίνο, το οποίο εκτιμάται ότι αξίζει περισσότερο από 7 εκατομμύρια λίρες.

Διαθέτουν ακόμη έπαυλη αξίας 1,5 εκατομμυρίων λιρών με 12 στρέμματα στην εκλογική περιφέρεια του Σούνακ, στο Βόρειο Γιορκσάιρ, καθώς και ένα διαμέρισμα στην οδό Old Brompton Road στο δυτικό Λονδίνο.

Έχουν επίσης ένα ρετιρέ στην παραλία της Σάντα Μόνικα αξίας 5,5 εκατομμυρίων λιρών.

Ο Σούνακ στο στόχαστρο

Τα χρήματα της οικογένειας Μούρτι είχαν αντίκτυπο στην εικόνα του Σούνακ, ο οποίος έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν ότι δεν έχει καμία επαφή με τον τρόπο ζωής του απλού κόσμου.

Παράλληλα, δέχτηκε επικρίσεις λόγω του ότι η «Infosys» είχε κάποια δραστηριότητα στη Ρωσία. Σε δήλωσή της η εταιρεία, ανέφερε ότι όντως υπήρχε μια «μικρή ομάδα» με έδρα τη Ρωσία που εξυπηρετούσε παγκόσμιους πελάτες, επεσήμανε όμως ότι δεν είχε «οποιεσδήποτε ενεργές σχέσεις με ρωσικές επιχειρήσεις».

Σήμερα, σύμφωνα με το BBC, η Infosys κλείνει το γραφείο της στη Ρωσία και προσπαθεί να βρει εναλλακτικές λύσεις εκτός χώρας, προκειμένου να απασχοληθεί το προσωπικό που απασχολείται στη Μόσχα.