Αξιολόγηση και χρέος στο τραπέζι του Eurogroup – Αγώνας δρόμου για τα προαπαιτούμενα

Αξιολόγηση και χρέος στο τραπέζι του Eurogroup – Αγώνας δρόμου για τα προαπαιτούμενα
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (Δ) συνομιλεί με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ (Α) στη συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Οικονομικών, Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Τι θα κερδίσει η Αθήνα από το επόμενο ραντεβού των υπουργών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο. Οι τελευταίες υποχρεώσεις και τα ανοιχτά μέτωπα.

Με σκληρή εποπτεία και χαμηλές βλέψεις για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους ετοιμάζεται να προέλθει στο Eurogroup της Πέμπτης 21 Ιουνίου το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με τον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) να παραμένει ακόμη αδιευκρίνιστος.

Έως το βράδυ της Τρίτης αναμένεται να έχει πραγματοποιηθεί η τηλεδιάσκεψη της ελληνικής πλευράς με τους επικεφαλής του κουαρτέτου κατά την οποία θα κλείσει το compliance report ανοίγοντας το δρόμο έτσι για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης του προγράμματος.

Όπως διευκρίνησε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, η Αθήνα δεν θα λάβει μία ολοκληρωμένη λύση για το χρέος, καθώς τα μακροπόθεσμα μέτρα δεν πρόκειται να αποφασιστούν στο επόμενο ραντεβού των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ωστόσο, στο επικείμενο Eurogroup αναμένεται να ανακοινωθεί ότι μετά το πέρας της τέταρτης αξιολόγησης και το τρίτο Μνημόνιο, η χώρα θα λάβει δόση 10-12 δισ. ευρώ και, επιπλέον, μαζί με άλλα 6,4 δισ. περίπου που ήδη υπάρχουν το «μαξιλάρι» θα φτάσει στα 18 δισ. ευρώ.

Τα πρωτογενή πλεονάσματα θα μειωθούν το 2023 σε περίπου 2,1%-2,4% του ΑΕΠ αντί για 2,5% που σχεδιαζόταν. Θα είναι το πρώτο «σκαλοπάτι» μείωσης των στόχων κάτω από το 3,5% που ισχύει ως το 2022. Αλλά για δεκαετίες ακόμα θα πρέπει να μην πέφτουν κάτω από 3,5% του ΑΕΠ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως αποκάλυψε και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τρόικας στην Αθήνα, Ντέκλαν Κοστέλο, θα γίνονται τέσσερις εκθέσεις τον χρόνο για την Ελλάδα, ενώ κάθε 6 μήνες θα επικαιροποιείται η λίστα με τα κριτήρια που θα εξετάζονται.

Αγώνας δρόμου για τα προαπαιτούμενα

Μέχρι στιγμής έχουν κλείσει πάνω από 60 προαπαιτούμενα, άλλα 20 είναι σχεδόν έτοιμα και αναμένεται να ολοκληρωθούν 83 με 84 από τα 88 προαπαιτούμενα. Για τέσσερα με πέντε που βρίσκονται σε εκκρεμότητα είναι τεχνικής φύσεως και όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές οι δανειστές αναμένεται να βάλουν και σε αυτά τη σφραγίδα τους ως τελειωμένα.

Μεταξύ αυτών είναι η μετεγκατάσταση διαφόρων υπηρεσιών από το πρώην Ελληνικό όπως υπηρεσίες της Πολιτικής Αεροπορίας, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, υπάρχει αισιοδοξία ότι την Πέμπτη θα κλείσει η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του τέταρτου Μνημονίου.