Αξίζει ο CEO της Walt Disney Co το ύψους 66 εκατομμυρίων δολαρίων πακέτο απολαβών του;

Αξίζει ο CEO της Walt Disney Co το ύψους 66 εκατομμυρίων δολαρίων πακέτο απολαβών του;
WASHINGTON, DC - JUNE 05: The Walt Disney Company Chairman and CEO Robert Iger delivers remarks during an event introducing Disney's new "Magic of Healthy Living" program at the Newseum June 5, 2012 in Washington, DC. As part of the new healthy eating initiative, all products advertised on Disney's child-focused television channels, radio stations and Web sites must adhear to a new set of strict nutritional standards. Addionally, Disney-licensed products that meet criteria for limited calories, saturated fat, sodium and sugar can display a logo - Mickey Mouse ears and a check mark - on their packaging. (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images) Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η πορεία της εταιρείας αποτελεί μάλλον την απάντηση.

του Jeffrey Sonnenfeld 

Ενόψει της έκθεσης κερδών τριμήνου της Walt Disney Co. την επόμενη εβδομάδα, η Abigail Disney, εγγονή του συνιδρυτή της εταιρείας Roy Disney, έγραψε άρθρο στην Washington Post με τίτλο: «Ήρθε η ώρα να ζητήσουμε εξηγήσεις από την Disney – και κάθε άλλον πλούσιο που ζει στις πλάτες των εργαζομένων του».

Στο άρθρο, η Disney στηλιτεύει «τη ξεκάθαρη προσβολή που συνιστούν οι απολαβές του Robert Iger», ο οποίος έλαβε 66 εκατομμύρια δολάρια πέρυσι, καθώς και τα «επταψήφια και οχταψήφια» ποσά που λαμβάνουν άλλα διευθυντικά στελέχη. Και η ίδια προτείνει στην εταιρεία να αρχίσει να μετριάζει το πρόβλημα κόβοντας τα μπόνους στο μισό και διανέμοντας τα χρήματα που θα προκύψουν στο πιο κακοπληρωμένο 10% των υπαλλήλων της εταιρείας.

Ο εταιρικός πλούτος είναι ένας εύκολος στόχος. Όμως, η επίθεση της κυρίας Disney στην εταιρεία που φέρει το όνομα της οικογένειάς της (η ίδια δεν δουλεύει για τη Disney) είναι λανθασμένη.

Παρά την κριτική της, η Disney παραδέχεται το ταλέντο της ηγεσίας της εταιρείας. «Δεν ισχυρίζομαι ότι ο Iger και άλλοι δεν αξίζουν μπόνους. Τα αξίζουν. Έχουν ηγηθεί εξαιρετικά της εταιρείας» αναφέρει η ίδια.

Ο έπαινος αυτός δεν συλλαμβάνει επακριβώς το μέγεθος της επιτυχίας του Iger και της ομάδας του. Η ταινία “Avengers: Endgame” μόλις έκανε το πιο επιτυχημένο ντεμπούτο για αμερικανικό φιλμ στην ιστορία, με τζίρο 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως.

Ο Iger κατάφερε να ενσωματώσει με επιτυχία τις δημιουργικές «ατμομηχανές» της Marvel, της Pixar, και της Lucasfilm, ενώ την ίδια στιγμή έδωσε νέα πνοή στο θρυλικό στούντιο της ίδιας της Disney. Η αγορά της 21st Century Fox έχει μετασχηματίσει τον κλάδο της ψυχαγωγίας και η επερχόμενη συνδρομητική υπηρεσία βίντεο Disney+ αναμένεται να μετριάσει την απειλή ανταγωνιστών όπως το Netflix και η Amazon.

Η μετοχή διαπραγματεύεται σε ιστορικό υψηλό άνω των 130 δολαρίων· όταν ο Iger έγινε CEO το 2005, η τιμή της μετοχής ήταν μόλις 24 δολάρια. Η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας αυξήθηκε κατά 47 δισεκατομμύρια δολάρια τις έξι τελευταίες εβδομάδες. Κι ενώ η μέση συνολική απόδοση για τους μετόχους στη λίστα S&P 500 κατά τη διάρκεια της θητείας του Iger είναι 140%, το αντίστοιχο ποσοστό της Disney είναι 578%.

Τέλος, από τότε που ο Iger ανέλαβε τα καθήκοντά του έχουν προστεθεί πάνω από 70.000 νέες θέσεις εργασίας στην εταιρεία.

Για τα αποτελέσματα αυτά, ο Iger έλαβε 65,6 εκατομμύρια δολάρια το τελευταίο οικονομικό έτος. Μπορεί το πακέτο αυτό να μοιάζει εξαιρετικά γενναιόδωρο, αλλά απ’ την άλλη δεν πρέπει να ξεχνάμε τη μεγάλη εικόνα. Πολλοί διευθύνοντες σύμβουλοι hedge funds – που δεν δημιουργούν ούτε προϊόντα ούτε υπηρεσίες – κέρδισαν από 1 έως 2 δισεκατομμύρια δολάρια την ίδια περίοδο.

Το πρόβλημα των υπερβολικά υψηλών αμοιβών σε CEO εκτείνεται πολύ πέρα της Walt Disney, και η κυρία Disney διάλεξε τον λάθος στόχο για τη δημόσια κριτική της. Πολλά διοικητικά συμβούλια αμείβουν πλουσιοπάροχα διευθύνοντες συμβούλους που εμφανίζουν κακές επιδόσεις. Γι’ αυτό και πρέπει να αναγνωρίζουμε τις περιπτώσεις όπου η αμοιβή συμβαδίζει με την απόδοση, όπως συμβαίνει με την περίπτωση του CEO της Disney.