Σόιμπλε: «Η Ελλάδα δεν έχει περάσει το βουνό»

Σόιμπλε: «Η Ελλάδα δεν έχει περάσει το βουνό»

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αναγνώρισε ότι η Ελλάδα έχει κάνει βήματα αλλά προέρχεται από μια πολύ βαριά κρίση.

 

Την πεποίθηση του ότι η Ελλάδα έχει ακόμα δρόμο να διανύσει εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξη του στη Γερμανική Ραδιοφωνία την Κυριακή. «Η Ελλάδα δεν έχει σε καμία περίπτωση περάσει ακόμη το βουνό» δήλωσε ο Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι «υπάρχει μόνο βοήθεια για αυτοβοήθεια», ενώ χαρακτήρισε «ανοησίες» την υπόθεση ότι μετά τις γερμανικές εκλογές «θα έρθει ο λογαριασμός».

«Έχουμε ένα πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα, το οποίο τρέχει μέχρι το 2014 και οι δόσεις εκταμιεύονται κάθε τρεις μήνες, αλλά πρέπει πρώτα να εγκριθούν, έπειτα από έλεγχο της τρόικας. Αν η Ελλάδα εκπληρώνει τους όρους -υπάρχει βοήθεια μόνο για αυτοβοήθεια- τότε γίνεται η εκταμίευση» δήλωσε σχετικά.

Διαβάστε: «Kαρότο και μαστίγιο» Σόιμπλε για τους «ανυπόφορους Έλληνες»

Ακόμη ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ επισήμανε πως επειδή η Ελλάδα δεν είχε εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της, «πρέπει βήμα προς βήμα, μήνα προς μήνα, να εκπληρώσει περαιτέρω όρους» και παρέπεμψε στις πρόσφατες αποφάσεις της Βουλής των Ελλήνων.

«Τώρα, στον δημόσιο τομέα πράγματι θα υλοποιηθούν περικοπές θέσεων και δεν θα πρόκειται μόνο για υποσχέσεις. Αυτό στην Ελλάδα δεν είναι εύκολο να γίνει, αλλά δεν μπορούμε να παραιτηθούμε από αυτό» δήλωσε.

«Όσο δεν έχουν υλοποιηθεί οι όροι, δεν μπορούμε να απελευθερώσουμε τις υπο-δόσεις. Η πίεση παραμένει» συνέχισε και τόνισε ότι «αυτό δεν έχει καμία σχέση με τις εκλογές», ενώ αναγνώρισε ότι «η Ελλάδα είναι συνολικά σε μια όχι άσχημη εξέλιξη, προέρχεται ωστόσο από μια πολύ βαριά κρίση».

Πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα έχει περιοριστεί το κόστος εργασίας κατά 13% -«αυτό είναι ήδη κάτι»- και η χώρα γίνεται πιο ανταγωνιστική.

Γιατί η διαπραγμάτευση με την τρόικα τον Σεπτέμβριο είναι δύσκολη

Ο κ. Σόιμπλε έκανε ακόμη λόγο για σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στην Ευρωζώνη, με μείωση του κόστους δανεισμού και αύξηση της ανταγωνιστικότητας. «Έχουμε ανακτήσει αξιοπιστία στις αγορές. Γι άλλη μια φορά, δεν έχουμε περάσει το βουνό, πρέπει να καταβάλουμε ακόμη μεγάλη προσπάθεια. Πρέπει να συνεχίσουμε να ζητούμε από τις χώρες να υλοποιήσουν τις προσαρμογές τους» τόνισε και παραδέχθηκε ότι «αυτό είναι για τον πληθυσμό αυτών των χωρών σκληρό» αλλά διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

«Εάν όμως το κάνουμε αυτό με το σωστό μέτρο, θα συνεχίσουμε να έχουμε επιτυχίες. Και για αυτό οι ισχυρισμοί ότι μετά τις εκλογές θα έρθει ο λογαριασμός, είναι, με όλον τον σεβασμό, ανοησίες» κατέληξε.