«Backstop»: Η νέα διέξοδος για το θρίλερ του Brexit σε περίπτωση που όλα πάνε στραβά στη βρετανική βουλή

«Backstop»: Η νέα διέξοδος για το θρίλερ του Brexit σε περίπτωση που όλα πάνε στραβά στη βρετανική βουλή
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η ΕΕ δεσμεύεται σε εντατική εργασία για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020, έτσι ώστε να αποφευχθεί το ιρλανδικό backstop.

Επιστολή από την Ευρωπαϊκή Ενωση που περιλαμβάνει διαβεβαιώσεις για το Brexit, έτσι ώστε να γίνει ακόμη μία προσπάθεια να πάρει τις διευκρινίσεις που θέλει το βρετανικό κοινοβούλιο για τη συμφωνία της Πρωθυπουργού, δημοσιεύει το Reuters.

Σε αυτή αναφέρεται ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να υπογράψει τη συμφωνία αποχώρησης το συντομότερο δυνατόν από τη στιγμή που θα περάσει η συμφωνία από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι οι βρετανοί βουλευτές ψηφίζουν αύριο Τρίτη, για την έγκριση ή μη της συμφωνίας Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ όσον αφορά την έξοδό τους από το μπλοκ.

Επίσης, αναφέρεται ότι η Ενωση είναι πρόθυμη να παρατείνει την μεταβατική περίοδο, όπως προβλέπεται στη μεταξύ τους συμφωνία. Το backstop – το εναλλακτικό σχέδιο για τα ιρλανδικά σύνορα- «δεν παρατείνει τη ρυθμιστική ευθυγράμμιση με το νόμο της ΕΕ στην Βόρεια Ιρλανδία περαιτέρω από αυτό που είναι απαραίτητο για να αποφευχθούν τα σκληρά σύνορα», σημειώνεται.

«Το backstop θα είναι προσωρινό, μέχρι να βρεθεί μία καλύτερη συμφωνία», υπογραμμίζεται. Η ΕΕ δεσμεύεται σε εντατική εργασία για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020, έτσι ώστε να αποφευχθεί το ιρλανδικό backstop.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σημειώνουν στην Τερέζα Μέι ότι η επιστολή δεν αλλάζει τίποτα στη συμφωνία αποχώρησης.

«Περιμένω ότι η επιστολή που θα περιέχει διαβεβαιώσεις από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  να δράσει έτσι ώστε να έχουν αρκετό χρόνο οι βουλευτές να εξετάσουν αυτές τις διευκρινίσεις ενόψει της δήλωσης της Πρωθυπουργού», σημείωσε νωρίτερα εκπρόσωπος της βρετανίδας Πρωθυπουργού στους δημοσιογράφους.

«Το Brexit κινδυνεύει εάν καταψηφιστεί η συμφωνία διαζυγίου»

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι προειδοποίησε σήμερα ότι η σχεδιαζόμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ μπορεί να εκτροχιαστεί, σε μια ύστατη προσπάθεια να κερδίσει βουλευτές που τάσσονται υπέρ του Brexit και έχουν κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν τη συμφωνία της για το διαζύγιο.

«Υπάρχουν κάποιοι στο Γουεστμίνστερ οι οποίοι επιθυμούν να καθυστερήσουν ή ακόμα και να σταματήσουν το Brexit και οι οποίοι θα χρησιμοποιήσουν κάθε διαθέσιμο μηχανισμό για το κάνουν», δήλωσε η Μέι.

«Ενώ η πιθανότητα μη συμφωνίας παραμένει σοβαρός κίνδυνος, έχοντας παρατηρήσει τα γεγονότα στο Γουεστμίνστερ τις τελευταίες επτά ημέρες, εκτιμώ τώρα ότι η πιο πιθανή έκβαση είναι μια παράλυση στο κοινοβούλιο που δημιουργεί τον κίνδυνο να μην συμβεί το Brexit», συμπλήρωσε η Μέι.