Ο δισεκατομμυριούχος που αντιδρά στην αύξηση του κατώτατου μισθού

Ο δισεκατομμυριούχος που αντιδρά στην αύξηση του κατώτατου μισθού
Photo:

Πλήγμα για την εργατική τάξη θεωρεί ο Γουόρεν Μπάφετ την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 15 δολάρια.

Ο Γουόρεν Μπάφετ έχει ταχθεί αρκετές φορές ανοιχτά υπέρ της αύξησης της φορολογίας για τους πλούσιους και των μεταρρυθμίσεων στο σύστημα υγείας προς όφελος των λιγότερο προνομιούχων. Όμως αυτή τη φορά, η εργατική τάξη των ΗΠΑ δεν θα πρέπει να είναι και πολύ ευχαριστημένη από τις δηλώσεις του δισεκατομμυριούχου επενδυτή, αφού με άρθρο του στη Wall Street Journal επέκρινε την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 15 δολάρια ανά ώρα.

Ο Γουόρεν Μπάφετ παραδέχτηκε ότι η μεσαία τάξη πλήττεται όλο και περισσότερο από την αμερικανική οικονομία, η οποία ανταμείβει τους ανθρώπους με εξειδικευμένες ικανότητες, αλλά όχι την πλειοψηφία των Αμερικανών που διαθέτουν τις συνήθεις δεξιότητες. Ωστόσο, σημείωσε πως το να γίνεται προσπάθεια να ενισχυθεί η μεσαία τάξη μέσω της αύξησης του κατώτατου μισθού είναι λάθος.

Ειδικότερα, σημείωσε: «Κατά την άποψή μου, οι οικονομικές πολιτικές της χώρας θα πρέπει να έχουν δύο κύριους στόχους. Κατ’ αρχάς, θα πρέπει να επιδιώκουμε η οικονομία της χώρας μας, η οποία είναι πλούσια, να παρέχει σε κάθε άνθρωπο που είναι πρόθυμος να δουλέψει ένα εισόδημα που θα του εξασφαλίζει έναν αξιοπρεπή τρόπο ζωής. Δεύτερον, κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση δεν θα πρέπει να στρεβλώνει το σύστημα της αγοράς μας, καθώς είναι το στοιχείο-κλειδί για την ανάπτυξη και την ευημερία.

Ο δεύτερος στόχος καταρρίπτεται από κάθε προσπάθεια για σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού. Εύχομαι σε κάθε εργασία να μπορούσε να παρέχεται κατώτατο ωρομίσθιο 15 δολαρίων. Αλλά αυτός ο κατώτατος μισθός είναι σχεδόν βέβαιο πως θα μειώσει την απασχόληση σε σημαντικό βαθμό, συνθλίβοντας πολλούς εργαζόμενους που διαθέτουν μόνο τις βασικές δεξιότητες. Μικρότερες αυξήσεις, αν και είναι σαφώς ευπρόσδεκτες, θα αφήσουν επίσης πολλούς Αμερικανούς να βυθιστούν στη φτώχεια».