Μπαίνουν στη μάχη προσφορών της Black Friday οι ΜμΕ και …το «καλάθι του νοικοκυριού»

Μπαίνουν στη μάχη προσφορών της Black Friday οι ΜμΕ και …το «καλάθι του νοικοκυριού»
A customer shops in a clothing store in New York City, New York on Black Friday, November 26, 2021. (Photo by Yuki IWAMURA / AFP) Photo: AFP
Μετά τις μεγάλες αλυσίδες οι εκπτώσεις διευρύνονται και στις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις.

Κορυφώνεται το εμπορικό γεγονός της Black Friday, καθώς μπαίνουν στο χορό των προσφορών και τα μικρότερα καταστήματα, ενώ εκπτωτικό κλίμα βλέπει και στα σούπερ μάρκετ ο Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Αν και οι τιμές στα καταστήματα τροφίμων απέχουν από το να χαρακτηριστούν ευκαιρίες για αγορές τα στοιχεία δείχνουν ότι συνολικά καταγράφεται μείωση στους καταλόγους όλων των αλυσίδων. Σύμφωνα με ανάρτησή του, σήμερα το πρωί, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, σημειώνει: «Black Friday αυτή την εβδομάδα και από ότι φαίνεται ξεκίνησε με τις νέες τιμές στο «καλάθι του νοικοκυριού». Η πρώτη αποτίμηση των νέων τιμών δείχνει ότι από τα 816 προϊόντα 60 έχουν αύξηση και 167 μείωση ενώ 589 παραμένουν τα ίδια. Το σημαντικότερο είναι ότι όλες οι αλυσίδες έχουν μείωση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε σχετικό πίνακα που επισυνάπτει ο υπουργός στο μήνυμά του επιβεβαιώνεται η πτώση τιμών στους καταλόγους όλων των εταιρειών συγκριτικά με αυτούς της περασμένης Τετάρτης, ημέρα της εβδομάδας που έχει οριστεί για την ανάρτηση των τιμών στα προϊόντα του καλαθιού του νοικοκυριού από τις υπόχρεες αλυσίδες. Μάλιστα οι μεγαλύτερες μειώσεις εμφανίζονται στις αλυσίδες My Market, Γαλαξίας και Μασούτης και είναι της τάξης του 18%, 15% και 8% αντίστοιχα συγκριτικά με τον κατάλογο της περασμένης εβδομάδας. Ακολουθεί ο ΣΥΝΚΑ με πτώση τιμών 7% και στις επόμενες θέσεις της κατάταξης με πτώση τιμών πάνω από 4% είναι οι Lidl, Wolt και Χαλκιαδάκης. Κοντά στο 2,5% είναι οι μειώσεις σε ΑΒ και Σκλαβενίτη. Μεσοσταθμικά η πτώση φαίνεται να ξεπερνά το 5%.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση αντίστοιχη ενημέρωση της περασμένης Τετάρτης οι μειώσεις στο καλάθι του νοικοκυριού κυμάνθηκαν έως το -11,3%. Ήταν η τρίτη εβδομάδα εφαρμογής του μέτρου (16-22/11/2022) που συμπληρώνει αυτή την εβδομάδα σχεδόν ένα μήνα.

Την ίδια στιγμή η υπόλοιπη αγορά προχωρά σε πιο «ρεαλιστικές» προσφορές και καθώς πλησιάζει η Black Friday, την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, μπαίνουν στο κλίμα και μικρότερες εμπορικές επιχειρήσεις. Εξάλλου, οι προσφορές έχουν αρχίσει από τις μεγάλες αλυσίδες προ δεκαημέρου και εκφράζεται ικανοποίηση από τα επιτελεία τους για την ανταπόκριση των καταναλωτών στις καμπάνιες της Black Friday.

Στις μικρές επιχειρήσεις πάντως οι προσδοκίες είναι χαμηλότερες και ειδικά σε κλάδους του λιανεμπορίου εκτός των ηλεκτρικών/ηλεκτρονικών ειδών. Ωστόσο σε όλο το φάσμα της αγοράς καλλιεργούνται προσδοκίες για τόνωση τζίρου σε μια περίοδο που τα κόστη αυξάνονται και υπάρχει αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα. Το στοίχημα γι’ αυτή τη μερίδα της αγοράς είναι να κερδίσει πιστούς πελάτες που θα φέρνουν τζίρο στα καταστήματα όλο το χρόνο και όχι μόνο την περίοδο της εκπτωτικής περιόδου.

Σημειώνεται ότι οι καταναλωτές έχουν στη διάθεσή τους και την Κυριακή για αγορές αφού τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά παρατείνοντας έτσι το εμπορικό γεγονός που ρίχνει αυλαία τη Δευτέρα, Cyber Monday, που οι μεγάλες προσφορές μεταφέρονται στα ψηφιακά καταστήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ