Μπάιντεν για αμβλώσεις: Να υπερασπιστούμε το θεμελιώδες δικαίωμα των γυναικών στην επιλογή

Μπάιντεν για αμβλώσεις: Να υπερασπιστούμε το θεμελιώδες δικαίωμα των γυναικών στην επιλογή
epa09816417 US President Joe Biden delivers remarks to Democratic National Committee members (DNC) at their Winter Meeting in Washington, DC, USA, 10 March 2022. EPA/Yuri Gripas / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έδωσε σήμερα το έναυσμα για την έναρξη μιας μεγάλης πολιτικής μάχης για τη διάσωση του δικαιώματος στην άμβλωση, μία ημέρα αφότου διέρρευσε στον Τύπο το προσχέδιο γνωμοδότησης του Ανωτάτου Δικαστηρίου που μπορεί να ανατρέψει τη νομολογία του 1973. Ο Δημοκρατικός πρόεδρος κάλεσε τους Αμερικανούς να υπερασπιστούν στις κάλπες το δικαίωμα αυτό, στις προσεχείς ενδιάμεσες εκλογές.

«Πιστεύω ότι το δικαίωμα των γυναικών στην επιλογή είναι θεμελιώδες», επανέλαβε στην ανακοίνωση που εξέδωσε, καλώντας τους ψηφοφόρους «να επιλέξουν υποψηφίους» που τάσσονται υπέρ του δικαιώματος αυτού στις εκλογές του Νοεμβρίου. Στις ενδιάμεσες εκλογές κατά παράδοση το κυβερνών κόμμα –στη συγκεκριμένη περίπτωση οι Δημοκρατικοί– χάνει έδρες.

Εάν το Ανώτατο Δικαστήριο ακυρώσει τη νομολογία του 1973, όπως αφήνεται να εννοηθεί από το προσχέδιο που διέρρευσε στο Politico την Δευτέρα, «οι αιρετοί του έθνους μας, σε όλα τα επίπεδα, θα πρέπει να προστατεύσουν το δικαίωμα των γυναικών στην επιλογή. Και εναπόκειται στους ψηφοφόρους να επιλέξουν τους υποψηφίους που τάσσονται υπέρ» του δικαιώματος στην άμβλωση, γράφει στην ανακοίνωσή του ο Μπάιντεν.

«Θα χρειαστούμε περισσότερους γερουσιαστές υπέρ του δικαιώματος στην επιλογή και μια πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων για να υιοθετήσουμε έναν νόμο που θα κωδικοποιεί (την υπάρχουσα νομολογία), τον οποίο θα επικυρώσω», εξήγησε ο Αμερικανός πρόεδρος που είναι πιστός Καθολικός αλλά και ένθερμος υποστηρικτής του δικαιώματος στην άμβλωση.

Ο Μπάιντεν, το κόμμα του οποίου ανησυχεί ότι θα υποστεί βαριά ήττα στις εκλογές του Νοεμβρίου, υποσχέθηκε επίσης ότι η κυβέρνησή του «θα είναι έτοιμη» να αντιδράσει, όταν ανακοινωθεί η ετυμηγορία του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Στην ανακοίνωσή του κάνει λόγο για μια «διοικητική» απάντηση, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Οι Δημοκρατικοί ελέγχουν σήμερα τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία. Όμως στη Γερουσία έχουν οριακή πλειοψηφία που δεν τους επιτρέπει προς το παρόν να νομοθετήσουν σε ομοσπονδιακό επίπεδο ώστε να ακυρώσουν τους πολύ περιοριστικούς νόμους που ψηφίστηκαν πρόσφατα από ορισμένες συντηρητικές Πολιτείες.

Το Politico, βασιζόμενο σε αυτήν την άνευ προηγουμένου διαρροή, προκάλεσε πολιτικό σάλο την Δευτέρα, αποκαλύπτοντας ότι το Ανώτατο Δικαστήριο ετοιμάζεται να ακυρώσει την απόφαση του 1973 (Roe v. Wade) για το δικαίωμα στην άμβλωση. Σε μια τέτοια περίπτωση, η κάθε Πολιτεία θα είναι ελεύθερη να αποφασίσει αν θα απαγορεύει τις αμβλώσεις ή αν θα τις επιτρέπει και υπό ποιες προϋποθέσεις.