Μπάιντεν και Μέρκελ διαφώνησαν δημόσια για τον αγωγό Nord Stream 2

Μπάιντεν και Μέρκελ διαφώνησαν δημόσια για τον αγωγό Nord Stream 2
United States President Joe Biden, right, conducts a joint press conference with Chancellor Dr. Angela Merkel of Germany, left, in the East Room of the White House in Washington, DC on Thursday, July 15, 2021. Chancellor Merkle is at the White House for a working visit. Credit: Alex Edelman / Pool via CNP (Photo by Alex Edelman - Pool via CNP / Consolidated News Photos / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
H Μέρκελ τόνισε στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μπάιντεν ότι η Γερμανία έχει διαφορετικές απόψεις από τις ΗΠΑ αναφορικά με τον αγωγό Nord Stream 2.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεσμεύτηκαν χθες Πέμπτη στη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο να συνεργαστούν για να αμυνθούν ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα και να αντιταχθούν στις αντιδημοκρατικές ενέργειες της Κίνας.

Ανησυχίες για τον Nord Stream 2

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι επαναδιατύπωσε τις ανησυχίες του στη Γερμανίδα καγκελάριο αναφορικά με τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, που θα μεταφέρει ποσότητες από ρωσικά κοιτάσματα στη γερμανική και ευρωπαϊκή αγορά και ο οποίος, όπως φοβάται η Ουάσιγκτον, θα αυξήσει την ευρωπαϊκή εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες μετά τη συνάντησή τους, ο Μπάιντεν είπε ότι εκείνος και η Γερμανίδα καγκελάριος συμφώνησαν πως η Ρωσία δεν πρέπει να χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο για να εκφοβίσει τους γείτονές της.

«Είμαστε ενωμένοι και θα συνεχίσουμε να είμαστε ενωμένοι, για να υπερασπιστούμε τους συμμάχους μας της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Η Ρωσία έχει αποδυθεί σε κούρσα με τον χρόνο για την ολοκλήρωση του Nord Stream 2 και την έναρξη της μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω Βαλτικής στη Γερμανία.

Ο αγωγός παρακάμπτει την Ουκρανία, στερώντας της έσοδα από τις προμήθειες για τη διέλευση του αερίου από το έδαφός της και δυνητικά πλήττοντας την προσπάθειά της να αντιμετωπίσει αυτήν που το Κίεβο και δυτικές χώρες χαρακτηρίζουν ρωσική επιθετικότητα.

«Και ενώ διατύπωσα ξανά τις ανησυχίες μου για τον Nord Stream 2, η καγκελάριος Μέρκελ και εγώ είμαστε απολύτως ενωμένοι στην πεποίθησή μας ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στη Ρωσία να χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο για να εξαναγκάζει ή να απειλεί τους γείτονές της», πρόσθεσε.

Διαφορετικές απόψεις

Από την πλευρά της η Μέρκελ τόνισε στους δημοσιογράφους στην κοινή συνέντευξη Τύπου ότι η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, έχει διαφορετικές απόψεις από τις ΗΠΑ αναφορικά με τον αγωγό.

Ωστόσο, σημείωσε ότι το Βερολίνο θεωρεί την Ουκρανία ως μία χώρα διαμετακόμισης, αφήνοντας να εννοηθεί πως ο αγωγός φυσικού αερίου θα πρέπει να συνεχίσει να διέρχεται από την Ουκρανία, ακόμη και αν η κατασκευή του Nord Stream 2 ολοκληρωθεί.

Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι υπάρχει «αριθμός εργαλείων» που μπορεί να χρησιμοποιήσει η Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων, εάν η Ρωσία δεν εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της προς την Ουκρανία αναφορικά με τον αγωγό.

Η Ρωσία τονίζει ότι η κατασκευή του αγωγού ύψους 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έργο του οποίου ηγούνται η κρατική εταιρεία ενέργειας Gazprom και δυτικοί εταίροι της, θα ολοκληρωθεί αργότερα φέτος.

«Οι καλοί φίλοι μπορούν να διαφωνούν»

Ο Μπάιντεν είπε ότι «καλοί φίλοι μπορούν να διαφωνούν» για ένα έργο όπως ο Nord Stream 2 και ότι οι δύο ηγέτες ζήτησαν από τις ομάδες τους να εξετάσουν πρακτικά μέτρα που μπορούν να λάβουν οι χώρες για τον αγωγό εάν αποδυναμωθεί η ενεργειακή ασφάλεια της Ουκρανίας.

Παράλληλα, ο ένοικος του Λευκού Οίκου σημείωσε ότι και οι δύο χώρες θα υπερασπιστούν τις δημοκρατικές αρχές και τα οικουμενικά δικαιώματα όταν βλέπουν την Κίνα ή οποιαδήποτε άλλη χώρα να εργάζεται για να υπονομεύσει μια ελεύθερη και ανοιχτή κοινωνία.

Βερολίνο και Ουάσιγκτον διαφωνούν επίσης για τη φιλοσοφία της συνεργασίας με την Κίνα σε ό,τι έχει να κάνει με επιχειρηματικά σχέδια, με την προσωρινή άρση της πατέντας των εμβολίων Covid-19 που έχει στόχο την επιτάχυνση της παγκόσμιας παραγωγής εμβολίων και με τους συνεχιζόμενους περιορισμούς των Ευρωπαίων που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ.

Ενίσχυση των δεσμών

ΗΠΑ και Γερμανία είναι βασικοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, αλλά η σχέση των δύο χωρών δοκιμάστηκε στα χρόνια της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Μπάιντεν και η Μέρκελ γνωρίζονται και συνεργάζονται εδώ και χρόνια. Και οι δύο δεσμεύθηκαν να ενισχύσουν τους δεσμούς των δύο χωρών τους.