Μπάιντεν: «Η Κύπρος θα γίνει παίκτης- κλειδί στην ανατολική Μεσόγειο»

Μπάιντεν: «Η Κύπρος θα γίνει παίκτης- κλειδί στην ανατολική Μεσόγειο»

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του Αμερικανού αντιπροέδρου.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι η Κύπρος έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στην περιοχή και θα καταστεί παίκτης- κλειδί στην ανατολική Μεσόγειο, μεταμορφώνοντας την περιοχή σε πηγή ενέργειας.

Σε αντιφώνησή του στο τέλος του γεύματος που παρέθεσε προς τιμήν του στο Προεδρικό Μέγαρο ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι η Κύπρος «έχει ιδανική θέση σε μια κρίσιμη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας και γι’ αυτό δεν είναι έκπληξη ότι έρχονται καλύτερες μέρες για το νησί».

«Εργαζόμαστε μαζί για πολύ καιρό και τώρα περισσότερο από πριν για τις επενδύσεις, για το θέμα της τρομοκρατίας και τον περιορισμό της εξάπλωσης Όπλων Μαζικής Καταστροφής. Είμαστε εταίροι και στα μεγαλύτερα θέματα της επικαιρότητας, όπως η καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, να εμποδιστεί το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, αλλά και της ρωσική επέμβασης στην Ουκρανία» ανέφερε ο κ. Μπάιντεν.

«Αυτή δεν είναι μια στατική σχέση, αλλά μια σχέση που συνεχώς διευρύνεται», πρόσθεσε.

Κατέληξε δε εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι δυο πλευρές είναι δυνατόν να φθάσουν σε λύση για την επανένωση της Κύπρου στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Νωρίτερα, ο κ. Μπάιντεν υπέγραψε το βιβλίο επισκεπτών στο Προεδρικό Μέγαρο, αναφέροντας πως σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού τα στρατηγικά συμφέροντα μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ΗΠΑ μόνο θα ενισχύονται. «Είναι μεγάλη τιμή που βρίσκομαι μαζί σας, που βρίσκομαι στην Κύπρο. Οι προσπάθειές σας για εξεύρεση διευθέτησης, μιας διζωνικής δικοινοτικής διευθέτησης, εκτιμώνται πάρα πολύ. Εκτιμώνται, επίσης, πάρα πολύ οι προσπάθειές σας για ενίσχυση των στρατηγικών μας συμφερόντων, που μόνο θα ενισχύονται μετά την εξεύρεση διευθέτησης. Σας εκτιμούμε» έγραψε ο κ. Μπάιντεν.

Προσφωνώντας τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, ο Νίκος Αναστασιάδης επανέλαβε τη δέσμευσή του να εργαστεί ακούραστα για μία λύση που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Τόνισε ότι ο δρόμος προς τη λύση δεν είναι εύκολος. «Θα χρειασθεί όραμα, πολιτικό θάρρος και αποφασιστικότητα» ανέφερε.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι περισσότερα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μπορούν να έχουν καταλυτική επίδραση στις διαπραγματεύσεις, αυξάνοντας την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι το πακέτο προτάσεων που έχει υποβάλει περιέχει όλα τα στοιχεία που μπορούν να δημιουργήσουν μία κατάσταση στην οποία όλοι θα κερδίζουν.

Και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία θα έχει παραγωγική στάση, όχι μόνο στην εφαρμογή Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αλλά ειδικότερα προς τον στόχο της επίτευξης λύσης.

Διαβάστε ακόμη:

Ποινή 90.000.000€ στην Τουρκία για την εισβολή στην Κύπρο

«Κάκιστοι χειρισμοί» οδήγησαν στην «οικονομική καταστροφή» της Κύπρου

Ποιοι ευθύνονται για την οικονομική τραγωδία της Κύπρου