Μπαλάκι ευθυνών για τις εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream: “Σαμποτάζ” καταγγέλει το ΝΑΤΟ, “τρομοκρατική ενέργεια” βλέπει το Κρεμλίνο

Μπαλάκι ευθυνών για τις εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream: “Σαμποτάζ” καταγγέλει το ΝΑΤΟ, “τρομοκρατική ενέργεια” βλέπει το Κρεμλίνο
epa10213305 A handout photo made available by the Swedish Coast Guard and taken from the Swedish Coast Guard aircraft shows The big gas leak from Nord stream 1 in the Swedish economic zone in the Baltic Sea, Sweden, 28 September 2022 (issued 29 September 2022). Swedish coast guard on 29 September confirmed a fourth gas leak on the Nord Stream pipelines. EPA/SWEDISH COAST GUARD / HANDOUT MANDATORY CREDIT: SWEDISH COAST GUARD HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι βλάβες που έχουν υποστεί οι αγωγοί από τις εκρήξεις τους έχουν καταστήσει μη λειτουργικούς για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το ΝΑΤΟ καταγγέλλει τις «σκόπιμες, απερίσκεπτες και ανεύθυνες» πράξεις σαμποτάζ που διαπράχθηκαν κατά των αγωγών Nord Stream στην Βαλτική και δηλώνει ότι θα αμυνθεί κατά της χρησιμοποίησης της ενέργειας ως όπλο εξαναγκασμού.

«Όλες οι μέχρι τώρα διαθέσιμες πληροφορίες δείχνουν ότι είναι αποτέλεσμα σκόπιμων, απερίσκεπτων και ανεύθυνων πράξεων σαμποτάζ», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Ατλαντική Συμμαχία.

«Ως σύμμαχοι έχουμε δεσμευθεί να προετοιμασθούμε για την αποτροπή και την άμυνα κατά της εξαναγκαστικής χρησιμοποίησης της ενέργειας και άλλων υβριδικών τακτικών από κράτη ή μη κρατικούς παράγοντες. Οποιαδήποτε σκόπιμη επίθεση κατά κρίσιμων υποδομών των συμμάχων θα συναντήσει ενωμένη και αποφασιστική απάντηση», σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΝΑΤΟ.

«Οι ζημιές στους αγωγούς Nord Stream 1 και Nord Stream 2 στα διεθνή ύδατα της Βαλτικής Θάλασσας είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές», τονίζουν οι σύμμαχοι αναφερόμενοι σε «κίνδυνο για την ναυσιπλοΐα» και για «μεγάλη περιβαλλοντική βλάβη».

Τέσσερις διαρροές διαπιστώθηκαν στους αγωγούς Nord Stream 1 και Nord Stream 2 στα διεθνή ύδατα της Βαλτικής, ανοικτά του νησιού Μπόρνχολμ της Δανίας, αλλά εντός των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών της Δανίας και της Σουηδίας.

Όλες οι υποψίες κατευθύνονται προς την Ρωσία, η οποία πέρασε προληπτικά χθες στην αντεπίθεση, διατυπώνοντας έμμεσες κατηγορίες κατά των ΗΠΑ και εξασφαλίζοντας συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το θέμα. Η Ουάσινγκτον κατήγγειλε νέα επιχείρηση παραπληροφόρησης.

Το ΝΑΤΟ εκφράζει «βαθιά ανησυχία» για τις ζημιές στους αγωγούς φυσικού αερίου Nordstream στη Βαλτική Θάλασσα, επισημαίνοντας ότι όλες οι πληροφορίες δείχνουν ότι είναι αποτέλεσμα δολιοφθοράς.

Ολόκληρη η δήλωση του ΝΑΤΟ, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, αναφέρει τα εξής:

«Η ζημιά στους αγωγούς Nordstream 1 και Nordstream 2 σε διεθνή ύδατα στη Βαλτική Θάλασσα προκαλεί βαθιά ανησυχία. Όλες οι διαθέσιμες επί του παρόντος πληροφορίες δείχνουν ότι αυτό είναι αποτέλεσμα εσκεμμένων, απερίσκεπτων και ανεύθυνων πράξεων δολιοφθοράς. Αυτές οι διαρροές προκαλούν κινδύνους στη ναυτιλία και σημαντική περιβαλλοντική ζημιά. Υποστηρίζουμε τις έρευνες που διεξάγονται για να διαπιστωθεί η προέλευση της ζημιάς.

«Ως σύμμαχοι έχουμε δεσμευθεί να προετοιμασθούμε για την αποτροπή και την άμυνα κατά της εξαναγκαστικής χρησιμοποίησης της ενέργειας και άλλων υβριδικών τακτικών από κράτη ή μη κρατικούς παράγοντες. Οποιαδήποτε σκόπιμη επίθεση κατά κρίσιμων υποδομών των συμμάχων θα συναντήσει ενωμένη και αποφασιστική απάντηση».

Οι διαρροές στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream μοιάζουν με “τρομοκρατική ενέργεια”, υποστηρίζει το Κρεμλίνο

Τα συμβάντα στους δύο μεγάλους υποθαλάσσιους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 στην Βαλτική Θάλασσα από τη Ρωσία στη Γερμανία μοιάζουν με “τρομοκρατική ενέργεια” και απαιτούν τη διεξαγωγή έρευνας σε συνεργασία με αριθμό χωρών, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σημειώνοντας ότι η Ρωσία υποψιάζεται “την ανάμειξη ξένου κράτους”, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει μια συγκεκριμένη χώρα.

“Είναι πολύ δύσκολο να φανταστούμε ότι μια τέτοια τρομοκρατική ενέργεια θα μπορούσε να γίνει χωρίς την ανάμειξη ενός κράτους“, σημείωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ζητώντας εκ νέου “επείγουσα έρευνα“.

“Πρόκειται για μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση“, επανέλαβε ο Πεσκόφ, μετά την έναρξη χθες από τη Ρωσία έρευνας για “διεθνή τρομοκρατική ενέργεια”.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα διεξαγωγής διεθνούς έρευνας με τη συμμετοχή άλλων χωρών, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σημείωσε ότι “τίθενται πολλά θέματα” πάνω σε αυτό, λόγω κυρίως “της έλλειψης επικοινωνίας και της απροθυμίας πολλών χωρών να επικοινωνήσουν” με τη Ρωσία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διερευνά τις διαρροές που σημειώθηκαν στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 στην Βαλτική και έχει ανακοινώσει ότι υποψιάζεται δολιοφθορά.

Επικαλούμενο τρεις πηγές, το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNN, μετέδωσε ότι αξιωματούχοι της ευρωπαϊκής ασφάλειας παρατήρησαν πλοία υποστήριξης του ρωσικού πολεμικού ναυτικού και υποβρύχια σε όχι μακρινή απόσταση από τα σημεία στα οποία σημειώθηκαν οι διαρροές στους αγωγούς. Κληθείς να σχολιάσει την πληροφορία αυτή του CNN, ο Πεσκόφ σημείωσε ότι υπήρχε πολύ μεγαλύτερη παρουσία του NATO στην περιοχή.