Μπάμπης Μπακολιάς (Ansys Hellas): Η επιστήμη πίσω από μια πετυχημένη παραγωγή προϊόντων

Μπάμπης Μπακολιάς (Ansys Hellas): Η επιστήμη πίσω από μια πετυχημένη παραγωγή προϊόντων
Μπάμπης Μπακολιάς, Γενικός Διευθυντής Ansys Hellas Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
Ο Γενικός Διευθυντής της Ansys Hellas, Μπάμπης Μπακολιάς, παραθέτει στο Fortune Greece μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, για τον κόσμο της μηχανικής προσομοίωσης και το μέλλον της Έρευνας και Ανάπτυξης στην Ελλάδα.

Βιώνουμε μία περίοδο έντονης αλλαγής όπου ο φυσικός και ο ψηφιακός κόσμος συγχωνεύονται με αποτέλεσμα να δημιουργούνται άνευ προηγουμένου προϊοντικές καινοτομίες. Τα προϊόντα εξελίσσονται συνεχώς και γίνονται ολοένα εξυπνότερα και πολυπλοκότερα. Ο τρόπος παραγωγής, τοποθέτησης στην αγορά και λειτουργίας των προϊόντων έχει αλλάξει ριζικά. Σε αυτό το περιβάλλον, η δημιουργία προϊοντικών τομών απαιτεί επιδέξια διαχείριση της πολυπλοκότητας. Η προσομοίωση και οι εταιρείες που την παρέχουν, έρχονται να καλύψουν ακριβώς αυτή την ανάγκη, διεισδύοντας πλέον σε όλα τα στάδια της παραγωγής, από τα διερευνητικά στάδια σχεδίασης -όπου εκτιμάται πως καθορίζεται το 80% του τελικού κόστους των προϊόντων- έως την τελική προτυποποίηση, σε ολόκληρη τη διαδικασία ανάπτυξης προϊόντων και ακόμη και στο στάδιο πραγματικής λειτουργίας των προϊόντων με την υλοποίηση ψηφιακών διδύμων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα μίας τέτοιας εταιρείας είναι Ansys, της οποίας το λογισμικό προσομοιώσεων μειώνει το κατασκευαστικό ρίσκο, λύνοντας προβλήματα μηχανικής πριν αυτά εμφανιστούν στο τελικό προϊόν, μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος παραγωγής και τον χρόνο παράδοσης των προϊόντων στην αγορά. Η Ansys βρέθηκε πρόσφατα στη λίστα Future 50 του Fortune USA ως μία από τις εταιρείες με το ισχυρότερο δυναμικό μακροπρόθεσμης ανάπτυξης. Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας αυτή τη στιγμή είναι στα 32 δισ. δολάρια, υπερδιπλάσια από ότι πριν δύο έτη.

Η Ansys, παρέχει τη δυνατότητα ανάλυσης και βελτιστοποίησης καίριων σχεδιαστικών παραμέτρων, όπως της εφικτότητας και του κόστους παραγωγής, των επιδόσεων, της απόδοσης, της ανθεκτικότητας, της σταθερότητας, της ασφάλειας, του ενεργειακού αποτυπώματος και άλλων.

Πώς όμως η Ansys βρέθηκε στην Ελλάδα; Πηγαίνοντας ελάχιστα πίσω, το 2019, βλέπουμε πως η Ansys «ανακάλυψε» έναν θησαυρό στην Ελλάδα, την Helic, εταιρεία που κατέκτησε τη σχετικά μικρή niche αγορά μοντελοποίησης συγκεκριμένων κυκλωματικών στοιχείων σε ραδιοσυχνοτικά μικροτσίπ.

Η Helic ιδρύθηκε το 2000 από τους Γιώργο Κουτσογιαννόπουλο και Σωτήρη Μπαντά και αποτέλεσε την πρώτη εταιρεία υψηλής τεχνολογίας στη χώρα μας που έλαβε χρηματοδότηση venture capital. Η εξαγορά της Helic από την Ansys έγινε τον Φεβρουάριο του 2019 και τα προϊόντα της εταιρείας εισήλθαν στο δίκτυο πωλήσεων της Ansys, όπου υιοθετήθηκαν από σημαντικό αριθμό νέων πελατών. Oι ομάδες των ερευνητών στην Ελλάδα συνεργάζονται στενά με τις αντίστοιχες ομάδες της Ansys, σε Αμερική, Ευρώπη και Ασία, ενώ συμπληρωματικά προϊόντα των δύο εταιρειών γρήγορα συνενώθηκαν σε νέα, προσφέροντας επιπλέον οφέλη στους χρήστες.

Η ομάδα Έρευνας και Ανάπτυξης της Αθήνας, από τα 36 άτομα που απασχολούσε το 2019, σήμερα έχει φτάσει στα 50, και συνεχίζει διαρκώς να αυξάνεται. Στόχος είναι η δημιουργία ενός κέντρου Ε&Α της τάξης των 200 ατόμων, του οποίου οι δραστηριότητες θα προεκτείνονται και σε άλλα πεδία δράσης της Ansys, όπως για παράδειγμα οι προσομοιώσεις ρευστών, υλικών κ.α.

Η πορεία της Ansys μετρά 50 έτη στον κλάδο των προσομοιώσεων, σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές της που εισήλθαν στον κλάδο περίπου την τελευταία 20ετία. Αυτό το ισχυρό πλεονέκτημα πρωτείων έχει προεκτάσεις στη βαθιά γνώση των αναγκών των πελατών, οι οποίοι εμπιστεύονται την ποιότητα και την καινοτομία τους στην εμπειρία της Ansys, αρκετοί εξ’ αυτών για δεκαετίες.

Εκμεταλλευόμενη τα πρόσφατα επιτεύγματα στους χώρους της τεχνητής νοημοσύνης και των υψηλών επιδόσεων υπολογιστικών συστημάτων, η Ansys έχει επιτύχει την επεξεργασία ασύλληπτου όγκου δεδομένων προσφέροντας υψηλές επιδόσεις χωρίς απώλεια στην ακρίβεια των υπολογισμών. Άλλος σημαντικός παράγοντας διαφοροποίησης της εταιρείας είναι η προσφορά πλατφόρμας που συνδυάζει πολλαπλές φυσικές ιδιότητες για την πληρέστερη αναπαράσταση των πραγματικών συνθηκών λειτουργίας των προϊόντων.

«Η υπολογιστική προσέγγιση της Ansys είναι ολιστική και παρέχει στους σχεδιαστές πρόσβαση σε ευρύ φάσμα προσομοιώσεων προβλημάτων φυσικής όπως ηλεκτρομαγνητισμού, οπτικής, μηχανικής ρευστών, μηχανικών δομών, υλικών αλλά και ενσωματωμένου λογισμικού», αναφέρει χαρακτηριστικά στο Fortune Greece ο Γενικός Διευθυντής της Ansys Hellas, Μπάμπης Μπακολιάς.

Η αξία των προσομοιώσεων της Ansys όμως δεν σταματά στο στάδιο της σχεδίασης. Οι τεχνολογίες Internet of Things παρέχουν τη δυνατότητα συλλογής δεδομένων πραγματικής λειτουργίας από το πεδίο με την τοποθέτηση αισθητήρων σε προϊόντα. Τα δεδομένα αυτά τροφοδοτούν ψηφιακά μοντέλα, τα λεγόμενα «ψηφιακά δίδυμα», η προσομοίωση των οποίων επιτρέπει  την πρόγνωση της μελλοντικής απόδοσης και της συμπεριφοράς των προϊόντων, δίνοντας έτσι δυνατότητες εντοπισμού προβλημάτων απόδοσης, βελτιστοποίησης χρονοδιαγραμμάτων προληπτικής συντήρησης, ελαχιστοποίηση χρόνου εκτός λειτουργίας και μείωσης του κόστους εγγύησης. Επιπλέον, οι μηχανικοί σχεδίασης μπορούν να τροφοδοτήσουν τα στοιχεία των προσομοιώσεων στα υπό σχεδίαση προϊόντα τους ώστε οι νέες εκδόσεις ή τα νέα προϊόντα να έχουν βέλτιστη συμπεριφορά. Έτσι επιταχύνεται ριζικά η προϊοντική καινοτομία και μειώνεται ο χρόνος διάθεσης στην αγορά.

Μπάμπης Μπακολιάς, Γενικός Διευθυντής Ansys Hellas Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

5G και νέες τεχνολογίες

Το 5G θεωρείται η νέα τεχνολογική επανάσταση που θα διασυνδέσει δισεκατομμύρια συσκευές με δεδομένα και αναμένεται να μην αφήσει ανεπηρέαστο κανένα προϊόν ή βιομηχανικό κλάδο. Για να μπορέσει όμως η τεχνολογία 5G να λειτουργήσει εντός των απαιτούμενων προδιαγραφών, οι σχεδιαστές συστημάτων πρέπει να υπερβούν σημαντικές προκλήσεις. Οι υψηλές συχνότητες μετάδοσης που χρησιμοποιεί το 5G απαιτούν υλοποίηση νέων τεχνολογιών που δεν έχουν δοκιμαστεί στο παρελθόν σε μαζική κλίμακα.

Οι προσομοιώσεις 5G της Ansys δίνουν τη δυνατότητα στους σχεδιαστές να αντιμετωπίσουν πολύπλοκα προβλήματα σχεδίασης σε επίπεδο μικροτσίπ, συσκευών, δικτύων και Data Centers, ενώ σημαντική συνεισφορά στη σχεδίαση των τσιπ 5G έχει και η τεχνολογία που αναπτύσσεται από την Ansys στην Ελλάδα σε επίπεδο σταθμών βάσης με εργαλειοθήκη σχεδίασης διατάξεων κεραιών διαμόρφωσης ακτίνας, σε επίπεδο φορητών συσκευών με δυνατότητες προσομοίωσης της θερμικής διαχείρισης των ηλεκτρονικών υποσυστημάτων, των επιδόσεων του ραδιοσυχνοτικού πομποδέκτη και των ηλεκτρομαγνητικών αλληλεπιδράσεων των τσιπ με εξωτερικά στοιχεία και πολλά άλλα.

Το ελληνικό start-up οικοσύστημα, το ταλέντο και το brain g(dr)ain

«Το ελληνικό οικοσύστημα των start-ups έχει πολλά να ωφεληθεί από τη δημιουργία κέντρων Έρευνας και Ανάπτυξης, τα οποία θα αναβαθμίσουν την αγορά εργασίας και θα φέρουν μαζί τους εμπειρία και πρακτικές για την υλοποίηση καινοτομίας», λέει χαρακτηριστικά ο Μπάμπης Μπακολιάς και συμπληρώνει πως «οι start-ups συχνά δεν διαθέτουν την εμπειρία του κύκλου ανάπτυξης προϊόντων (ιδέα, πρωτότυπο, ποιοτικός έλεγχος, συντήρηση, διαχείριση αλλαγών κτλ.) και για αυτό το λόγο είναι σημαντική η ύπαρξη στο οικοσύστημα έμπειρων στελεχών που θα μπορέσουν να πάνε την ομάδα παραπέρα χωρίς να ανακαλύπτουν καθημερινά τον τροχό. Οι πολυεθνικές διαθέτουν διαδικασίες, εργαλεία και εμπειρία που διαχέεται προς το οικοσύστημα των start-ups μέσω της κινητικότητας των στελεχών. Δεδομένης της έλλειψης πολυεθνικών κέντρων Ε&Α στην Ελλάδα δεν είναι τυχαίο ότι είναι εξαιρετικά δύσκολη η ανεύρεση έμπειρου προσωπικού που θα δημιουργήσει εμπορικό προϊόν από ερευνητικά αποτελέσματα».

Η παρουσία μεγάλων επιχειρήσεων τεχνολογίας στην Ελλάδα, όπως η Ansys, θα δημιουργήσει εργασιακές επιλογές παγκόσμιας κλάσης που θα παρέχουν δημιουργική πρόκληση, προοπτικές καριέρας και εργασιακή ασφάλεια. Για τον Μπάμπη Μπακολιά, η προσφορά αυτού του συνδυασμού χαρακτηριστικών, ο οποίος προς το παρόν σπανίζει στη χώρα μας, αναμένεται να δημιουργήσει κύμα επαναπατρισμού Ελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού, ή ακόμη και κάποιο ρεύμα ξένων επιστημόνων προς τη χώρα μας. «Εάν λόγω μεγέθους χώρας, δεν μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί στην ποσότητα των υποψηφίων, οφείλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί στην ποιότητα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η Ansys κινείται σε σταθερά ανοδική τροχιά με οργανική ανάπτυξη καθώς και με σημαντικό αριθμό εξαγορών – τη διετία 2019-2020 έκανε επτά εξαγορές. Σήμερα η επιχείρηση, με έδρα το Pittsburgh, απασχολεί περίπου 5.000 εργαζόμενους σε 45 χώρες.

Για το οικονομικό έτος 2020, το πρώτο έτος της πανδημίας, ο τζίρος της Ansys αναμένεται να κλείσει γύρω στα 1,6 δις δολάρια, μία αύξηση της τάξης του 6-7% σε σχέση με το 2019, σίγουρα χαμηλότερη αυτής των προηγούμενων τεσσάρων ετών όπου η ετήσια αύξηση κυμάνθηκε από 10% έως 18%.

Οι περισσότεροι από τους 45.000 πελάτες της Ansys βασίζονται στην προσομοίωση για την υψηλή ποιότητα και ασφάλεια τεράστιου φάσματος προϊόντων, από αθλητικά παπούτσια και μαγιό κολύμβησης, έως μικροτσίπ, ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές, μπαταρίες υψηλής τεχνολογίας, αυτοκίνητα, αεροπλάνα, κτίρια, ανεμογεννήτριες, σταθμούς παραγωγής ενέργειας, πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου και πολλά άλλα.