Bank of America Merill Lynch: Ο εφιάλτης του στασιμοπληθωρισμού μπορεί να επιστρέψει

Bank of America Merill Lynch: Ο εφιάλτης του στασιμοπληθωρισμού μπορεί να επιστρέψει
epa06673203 (FILE) - A file photo dated 22 April 2008 showing a view of a Bank of America branch in New York, New York, USA (re-issued 16 April 2018). Bank of America released their first quarter 2018 results on 16 April 2018, saying their 1st quarter net income increased to a record 6.91 billion USD, an increase of 30 per cent from same period in 2017. EPA/JUSTIN LANE

Στον κίνδυνο πρόκλησης μιας βαθιάς ύφεσης η οποία θα συνδυάζει υψηλό χρέος και καλπάζοντα πληθωρισμό, παγκοσμίως, αναφέρεται με ανάλυσή της η Bank of America, σημαίνοντας κόκκινο συναγερμό τόσο για την πολιτική που ακολουθούν οι κυβερνήσεις των ανεπτυγμένων χωρών όσο και για την υπερβολική νομισματική επέκταση των κεντρικών τραπεζών.

Όπως επισημαίνει η αμερικανική τράπεζα, οι κεντρικές τράπεζες στις ΗΠΑ αγοράζουν καθημερινά ομόλογα αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η κυβέρνηση των ΗΠΑ ξοδεύει 20 δισεκατομμύρια δολάρια. Η δε κεφαλαιοποίηση των χρηματιστηρίων παγκοσμίως αυξάνεται, πάλι σε καθημερινή βάση, κατά 73 δισεκατομμύρια δολάρια. Την ίδια στιγμή, ανά 24 ώρες, στις ΗΠΑ εκδίδονται κατά μέσο όρο ομόλογα και μετοχές αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ως αποτέλεσμα, το α’ εξάμηνο του 2021 ήταν το έβδομο καλύτερο από χρηματιστηριακής άποψης τα τελευταία 100 χρόνια. Με άλλα λόγια, έχει δημιουργηθεί μια γιγαντιαία φούσκα.

Την ίδια στιγμή, οι μετοχές των FAAMGs (Facebook, Amazon, Apple, Microsoft, Google) αντιπροσωπεύουν, ακόμη, το 22,4% του δείκτη S&P 500.

Στα παραπάνω πρέπει να συνυπολογιστούν ως αρνητικοί καταλύτες εξελίξεων ότι τα μέτρα στήριξης οδήγησαν σε μια άνευ προηγουμένου φούσκα σε ό,τι αφορά τα περιουσιακά στοιχεία, ενώ ο πληθωρισμός κόστους φτάνει κάθε ημέρα σε νέα ύψη λόγω της αύξησης στις τιμές ενέργειας και τα τεράστια προβλήματα στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, τα οποία χτυπούν αλύπητα τα περιθώρια κέρδους.

Την ίδια στιγμή, δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα πως θα υπάρξει συμφωνία για το νέο δημοσιονομικό πακέτο Biden ύψους 1,9 τρισεκ. δολ., ο πρόεδρος της Fed θα δώσει τα «σκήπτρα» τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο του 2021, η νομισματική πολιτική θα τροποποιηθεί, ο δείκτης καταναλωτή στις ΗΠΑ έχει χτυπήσει κόκκινο, ενώ, τέλος, μεγάλη είναι η αβεβαιότητα για τις καταθέσεις.

Ως εκ τούτου, η BofA εκτιμά πως στο δεύτερο εξάμηνο του έτους ο πληθωρισμός θα εξελιχθεί σε στασιμοπληθωρισμό, το tapering θα διαδεχθεί του QE, τα επιτόκια θα αυξηθούν, όπως και οι κανονιστικές ρυθμίσεις και αποδόσεις στις μετοχές θα γίνουν αρνητικές. Προειδοποιητική βολή ήταν τα δεδομένα του δείκτη μεταποίησης PMI. Η πιθανότητα στασιμοπληθωρισμού πρέπει να γίνει σεβαστή, καταλήγει η BofA.