Bank of America: Το κραχ των κρυπτονομισμάτων μοιάζει με τη φούσκα του Διαδικτύου και τη Μεγάλη Οικονομική Κρίση

Bank of America: Το κραχ των κρυπτονομισμάτων μοιάζει με τη φούσκα του Διαδικτύου και τη Μεγάλη Οικονομική Κρίση
14 May 2022, Baden-Wuerttemberg, Rottweil: The logo of the cryptocurrency Bitcoin and the lettering BTCUSD is open on a trading platform on a laptop. Photo: Silas Stein/ (Photo by Silas Stein / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP

Η αγορά κρυπτονομισμάτων αρχίζει να ανακάμπτει αφού έχασε περισσότερα από 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα μόλις επτά ημερών.

Αυτό το κραχ, το μεγαλύτερο στην αγορά κρυπτονομισμάτων από το Μάιο του 2021, μαζί με την πρόσφατη ύφεση των μετοχών των εταιρειών τεχνολογίας, είναι συγκρίσιμο τόσο με το σκάσιμο της φούσκας του dotcom όσο και με την Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική Κρίση του 2008, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της Bank of America Research.

Η κατάρρευση της αγοράς κρυπτονομισμάτων και του κλάδου της τεχνολογίας «συναγωνίζεται πλέον» τόσο την κατάρρευση του dotcom όσο και την κρίση των ενυπόθηκων δανείων υψηλού κινδύνου, σύμφωνα με την ομάδα Flow Show της BofA, με επικεφαλής τον υπεύθυνο στρατηγικής επενδύσεων Michael Hartnett, σημειώνοντας ότι ο Nasdaq έχασε 73% από τα υψηλά του στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και οι τραπεζικές μετοχές έχασαν 78% κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Χρηματοπιστωτικής Κρίσης του 2008 και του 2009. Η έκθεση φαίνεται να προσθέτει στα γεγονότα αυτά και την απώλεια κεφαλαιοποίησης της αγοράς κρυπτονομισμάτων που έχασε 45% καθώς και τη μείωση κατά 29% του Nasdaq από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα.

Αυτή την εβδομάδα, το Bitcoin έπεσε κάτω από τα 30.000 δολάρια πριν πέσει λίγο κάτω από τα 27.000 δολάρια την Πέμπτη, ενώ το stablecoin TerraUSD (UST) κατέρρευσε πολύ κάτω από το 1 δολάριο και άσκησε μεγαλύτερη πτωτική πίεση στη συνολική αγορά.

Παράλληλα με την αγορά κρυπτονομισμάτων, οι μετοχές των εταιρειών τεχνολογίας έχουν επίσης δεχθεί πλήγμα. Καθώς κινούνται παράλληλα, η συσχέτιση μεταξύ του Bitcoin, του S&P 500 και του Nasdaq έχει φτάσει σε υψηλά όλων των εποχών τους τελευταίους μήνες. Ο μέσος όρος 30 ημερών των Bitcoin-Nasdaq έχει προσεγγίσει μια ακριβή συσχέτιση ένα προς ένα από την 1η  Ιανουαρίου και έφτασε στο 0,82 αυτή την εβδομάδα, ανέφεραν οι New York Times την Τετάρτη.

Αυτή η σύνδεση έγινε ιδιαίτερα εμφανής όταν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δήλωσε ότι θα αυξήσει τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα την περασμένη εβδομάδα. Στη συνέχεια, τα κρυπτονομίσματα και οι μετοχές άρχισαν να πέφτουν κατακόρυφα.

Την Παρασκευή, το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα σε αγοραία αξία ανέκαμψε στα 30.000 δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 7% τις τελευταίες 24 ώρες. Η συνολική αγορά έχει επίσης φαινομενικά ηρεμήσει, σημειώνοντας άνοδο 11% στο ίδιο χρονικό διάστημα. Αλλά το UST παραμένει χαμηλά στα 10 σεντς, και το αδελφό του νόμισμα Luna έφτασε στο μηδέν (προς το παρόν 0,00001923 δολάρια, για την ακρίβεια).

Οι παραδοσιακές αγορές φαινομενικά σταθεροποιούνται επίσης. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο 490 μονάδων, ή 1,55%, την Παρασκευή. Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 2,2% και ο Nasdaq composite σημείωσε άνοδο 3,3%.

Αλλά ο κόσμος έχει φοβηθεί από το κραχ. Τα κρυπτονομίσματα δείχνουν ότι το συναίσθημα εξακολουθεί να είναι ο «ακραίος φόβος».

Πηγή: Fortune.com