Μπαράζ παραιτήσεων στα «γαλλικά Όσκαρ» μετά τις 12 υποψηφιότητες Πολάνσκι

Μπαράζ παραιτήσεων στα «γαλλικά Όσκαρ» μετά τις 12 υποψηφιότητες Πολάνσκι
epa07826455 Polish-French director Roman Polanski arrives on the red carpet prior to the premiere 'Music of My Life (Blinded by the Light)' during the 45th Deauville American Film Festival, in Deauville, France, 07 September 2019. The festival runs from 06 to 15 September. EPA/JULIEN DE ROSA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Την παραίτηση του υπέβαλε το διοικητικό συμβούλιο των βραβείων Σεζάρ, γνωστά και ως «γαλλικά Όσκαρ», στον απόηχο των δώδεκα υποψηφιοτήτων της νέας ταινίας του Ρόμαν Πολάνσκι.

Σύσσωμο παραιτήθηκε το διοικητικό συμβούλιο της Ακαδημίας Cesar, η οποία απονέμει τα γαλλικά βραβεία κινηματογράφου, αντίστοιχα των Όσκαρ, μόλις δύο εβδομάδες πριν από την τελετή απονομής, έπειτα από την έντονη κριτική που δέχτηκε με αφορμή τη νέα ταινία του Ρομάν Πολάνσκι «Κατηγορώ» (J’ Accuse/ An Officer and a Spy), η οποία βρέθηκε στην κορυφή του καταλόγου με τις υποψηφιότητες.

Ο Πολωνο-γάλλος σκηνοθέτης κατηγορείται από το 1978 στις ΗΠΑ για βιασμό μιας 13χρονης και είναι «ανεπιθύμητο πρόσωπο» στο Χόλιγουντ.

Περισσότεροι από 200 ηθοποιοί, παραγωγοί, σκηνοθέτες και προσωπικότητες του κινηματογράφου διατύπωσαν σε ανοιχτή επιστολή τους προς το ΔΣ της Ακαδημίας, αίτημα για «ριζική μεταρρύθμιση». Σε αυτήν κατήγγειλαν την δυσλειτουργία και την έλλειψη διαφάνειας στα οικονομικά της Ακαδημίας.

Επίσης εξέφρασαν παράπονα γιατί το ιδρυτικό καταστατικό των Cesar δεν έχει αλλάξει εδώ και πολύ καιρό και γιατί τα σχεδόν 5.000 μέλη της Ακαδημίας δεν έχουν δικαίωμα ψήφου ούτε λόγου στις απφάσεις της. Φεμινιστικές οργανώσεις οργισμένες από τις υποψηφιότητες της ταινίας του Πολάνσκι έχουν απευθύνει εκκλήσεις για μποϊκοτάζ και για διαδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τον χώρο που θα γίνει η τελετή απονομής που είναι προγραμματισμένη για τις 28 Φεβρουαρίου, στο αμφιθέατρο Salle Pleyel του Παρισιού.

«Όταν κινητοποιούμαστε, συμβαίνουν πράγματα!», έγραψε στο Twitter η φεμινιστική κολεκτίβα Nous Toutes (Όλες Εμείς).

Μια άλλη οργάνωση, η Osez Le Feminisme (Τολμήστε τον Φεμινισμό), ανακοίνωσε το εξής: «Φανταστείτε τι έπεται. Μια νέα επιτροπή που θα ψηφίζει χωρίς την αυτοπεποίθηση του αρσενικού, χωρίς αδιαφάνεια και σεξισμό. Θα σταματήσουμε επιτέλους να χειροκροτούμε τους βιαστές και τους παιδεραστές που διαφεύγουν;».

Την παρουσία της ταινίας του Πολάνσκι στον κατάλογο με τις υποψηφιότητες κατήγγειλαν και η υπουργός Ισότητας της Γαλλίας καθώς και κριτικοί κινηματογράφου, αλλά η Ακαδημία απάντησε ότι δεν μπορεί να παίρνει «θέση για θέματα ηθικής» όταν αξιολογεί ταινίες.

Πάντως, η Ακαδημία έχει ανακοινώσει στο παρελθόν μέτρα για την ενίσχυση της γυναικείας εκπροσώπησης στο διοικητικό της συμβούλιο. «Για να τιμήσουμε τους άνδρες και τις γυναίκες που έκαναν κινηματογράφο το 2019, για να βρούμε την ηρεμία και να διασφαλίσουμε ότι το κινηματογραφικό φεστιβάλ παραμένει αυτό ακριβώς–ένα φεστιβάλ–το ΔΣ αποφάσισε ομόφωνα να παραιτηθεί», ανέφερε η Ακαδημία σε ανακοίνωσή της. «Αυτή η συλλογική απόφαση θα επιτρέψει την πλήρη ανανέωση του συμβουλίου», προσθέτει.

Μια γενική συνέλευση πρόκειται να πραγματοποιηθεί μετά την επικείμενη τελετή απονομής για την εκλογή νέου ΔΣ και διοίκησης που θα εργαστούν για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και του εκσυγχρονισμού (της Ακαδημίας), ανέφερε η Ακαδημία.

Το ΔΣ δήλωσε ότι θα ζητήσει από το Εθνικό Κέντρο Κινηματογράφου, μια υπηρεσία που υπάγεται στο υπουργείο Πολιτισμού, να ορίσει έναν μεσολαβητή για να επιβλέπει τις «ριζικές μεταρρυθμίσεις» του καταστατικού του και της διοίκησης.