Μπαρνιέ: Η Βρετανία πρέπει να φροντίσει το λογαριασμό του διαζυγίου, ακόμη και χωρίς συμφωνία

Μπαρνιέ: Η Βρετανία πρέπει να φροντίσει το λογαριασμό του διαζυγίου, ακόμη και χωρίς συμφωνία
epa07224252 (front L-R) Michel Barnier, the European Chief Negotiator of the Task Force for the Preparation and Conduct of the Negotiations with the United Kingdom under Article 50, British Prime Minister Theresa May and European commission President Jean-Claude Juncker, prior to a meeting in Brussels, Belgium, 11 December 2018. British Prime Minister Theresa May postponed the Brexit deal Meaningful Vote, on 11 December 2018 due to risk of rejection from Members of Parliament. Theresa May is currently on a whistle stop tour of Europe calling on the leaders of the Netherlands, Germany and EU in Brussels looking for new guidelines for her Northern Ireland backstop. EPA/OLIVIER HOSLET

« Όλες οι δεσμεύσεις του Ηνωμένου Βασιλείου ως χώρας μέλους της ΕΕ θα πρέπει να γίνουν σεβαστές», σημειώνει ο Μπαρνιέ.

Οι Βρετανοί θα πρέπει να ρυθμίσουν τον λογαριασμό για το διαζύγιο με την ΕΕ ακόμη κι αν η Βρετανία αποχωρήσει χωρίς συμφωνία, σημείωσε ο επικεφαλής της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ σε συνέντευξή του σε πολλές ευρωπαϊκές εφημερίδες, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

“Πάντα λέμε ένα απλό πράγμα: Όλες οι δεσμεύσεις του Ηνωμένου Βασιλείου ως χώρας μέλους της ΕΕ θα πρέπει να γίνουν σεβαστές”, μολονότι “θα είναι πιο δύσκολο να γίνουν σεβαστές στην περίπτωση μιας εξόδου χωρίς συμφωνία”, υπογράμμισε στη συνέντευξή του αυτή που δημοσιεύεται στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, στην πολωνική Rzeczpospolita και στην εφημερίδα του Λουξεμβούργου Luxemburger Wort.

Η συμφωνία στην οποία είχαν καταλήξει το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες για το Brexit, την οποία απέρριψε το βρετανικό κοινοβούλιο, προβλέπει κυρίως τη ρύθμιση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Βρετανία στο πλαίσιο του πολυετούς προϋπολογισμού (2014-2020), ο οποίος καλύπτει επίσης τη μεταβατική περίοδο που προβλέπεται από τη συμφωνία.

Στο κείμενο αυτό δεν υπάρχουν αριθμοί όσον αφορά τον λογαριασμό, αλλά μια μέθοδος υπολογισμού. Η βρετανική κυβέρνηση αναφέρθηκε σε ένα ποσό μεταξύ των 40 και των 45 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο δεν επιβεβαιώθηκε από την ΕΕ.

Ο Μπαρνιέ υπενθύμισε ότι “οι δεσμεύσεις αυτές έχουν νομικό χαρακτήρα από πλευράς διεθνούς δικαίου“. “Δεν πιστεύω ότι οι Βρετανοί δεν θα σεβαστούν τις διεθνείς τους υποχρεώσεις”, σημείωσε.

Στη συνέντευξή του αυτή ο Μπαρνιέ επανέλαβε επίσης ότι η επόμενη κίνηση για να αρθεί το αδιέξοδο για την οριστική υιοθέτηση μιας συμφωνίας για το διαζύγιο με την ΕΕ θα πρέπει να έρθει από τους Βρετανούς, οι οποίοι “βρίσκονται αντιμέτωποι με την αλήθεια” και “χρειάζονται χρόνο”.

“Πιστεύω ότι μια συντεταγμένη συμφωνία θα είναι εν γένει σύμφωνη με τη συνθήκη που υπάρχει ήδη”, δήλωσε ο Μπαρνιέ, αναφερόμενος στη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι και των Βρυξελλών.

Μια προσωρινή δικλείδα ασφαλείας (backstop) για να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και την Ιρλανδία μετά το Brexit δεν θα εξυπηρετούσε κανέναν σκοπό, επισήμανε εξάλλου ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι η τρέχουσα πρόταση για το backstop αποτελεί τη μόνη επιλογή που υπάρχει στο τραπέζι.

“Το ζήτημα να περιοριστεί το backstop χρονικά έχει ήδη συζητηθεί δύο φορές από τους Ευρωπαίους ηγέτες. Αυτή που έχουμε είναι η μόνη πιθανή επιλογή επειδή μια ασφάλεια δεν έχει καμία χρησιμότητα αν είναι περιορισμένη χρονικά”, σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα πράγματα μπορεί να “αρχίσουν να κινούνται γρήγορα” στην περίπτωση επίτευξης συμβιβαστικής λύσης όσον αφορά την “πολιτική διακήρυξη”, το μη δεσμευτικό κείμενο που θα συνοδεύει την συνθήκη αποχώρησης και που περιγράφει το πλαίσιο της σχέσης μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών μετά το Brexit, επισημαίνει η Luxemburger Wort.

Η διαφωνία στους κόλπους της βρετανικής πολιτικής τάξης αναζωπυρώνει τους φόβους για ένα Brexit χωρίς συμφωνία και οι 27 έχουν εντείνει τις προετοιμασίες τους για το ενδεχόμενο να υπάρξει αυτό το σενάριο.

Εκατοντάδες τελωνεία έχουν δημιουργηθεί, κυρίως στις κοντινές χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ θα ληφθούν επίσης μέτρα “ώστε να μπορούν να προσγειωθούν τα αεροπλάνα”, σημείωσε επίσης ο Μπαρνιέ. “Ωστόσο ένα ‘no deal’ δεν μπορεί να είναι μια άθροιση ‘minideals’, μια κατάσταση ‘business as usual'”, προειδοποίησε.

Συνάντηση Μέρκελ-Μπαρνιέ 

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ θα έχει αύριο, Πέμπτη, συνομιλίες στο Βερολίνο με τον επικεφαλής της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι μια αναβολή της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ μπορεί να συζητηθεί μόνον αν η Βρετανία θελήσει να καθυστερήσει την αποχώρησή της.

“Χρειάζεται να μάθουμε τι θέλει η Βρετανία και πώς σκέφτεται να προχωρήσει και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το ζήτημα της καθυστέρησης”, δήλωσε η εκπρόσωπος σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

“Θα ασχοληθούμε με αυτό το θέμα μόνον αν η Βρετανία θελήσει μια καθυστέρηση”, σημείωσε.