Μπατακλάν: Τιμά την πρώτη επέτειο των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου

Μπατακλάν: Τιμά την πρώτη επέτειο των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου
Photo:

Μετά τη σιγή ενός λεπτού στο Σταντ ντε Φρανς την Παρασκευή το βράδυ, η φωνή του Στινγκ σήμερα στο Μπατακλάν.

Μετά τη σιγή ενός λεπτού στο Σταντ ντε Φρανς την Παρασκευή το βράδυ, η φωνή του Στινγκ σήμερα στο Μπατακλάν: ένα χρόνο μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015, η αίθουσα συναυλιών θα ξαναζήσει και θα θυμηθεί με μουσική τους 90 νεκρούς της, θύματα της τζιχαντιστικής τρέλας.

Οι επιθέσεις αρχικά έπληξαν την περιοχή γύρω από το Σταντ ντε Φρανς, κοντά στο Παρίσι, κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα Γαλλίας-Γερμανίας και στη συνέχεια συγκλόνισαν το Παρίσι, βράδυ Παρασκευής με το Μπατακλάν να είναι γεμάτο θεατές και τους υπαίθριους χώρους των έξι καφέ και εστιατορίων να σφύζουν από ζωή.

Τελικός απολογισμός: 130 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες, στο πλαίσιο μιας σφαγής την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Ένα χρόνο μετά, οι τελετές μνήμης των δραματικών αυτών ωρών άρχισαν στο ίδιο σημείο, στο Στάδιο της Γαλλίας, χθες βράδυ. Το στάδιο του Σεν-Ντενί και οι περίπου 80.000 θεατές του τήρησαν ενός λεπτού σιγή, πριν αρχίσει ο αγώνας μεταξύ Γαλλίας και Σουηδίας στο πλαίσιο των αναμετρήσεων για το Μουντιάλ του 2018.

Πριν ένα χρόνο, ο πρώτος νεκρός, ο Πορτογάλος Μανουέλ Ντίας, ένας 63χρονος οδηγός λεωφορείου που είχε μεταφέρει οπαδούς κειτόταν στο έδαφος έξω από το στάδιο, μερικά μέτρα από τη μάντρα του, μόλις οι τρεις καμικάζι ανατίναξαν τις ζώνες γεμάτες εκρηκτικά που φορούσαν.

Στη συνέχεια, 129 ακόμη άνθρωποι μέσα στο Παρίσι χάθηκαν, κάθονταν σε υπαίθριους χώρους των μπαρ και κυρίως στο Μπατακλάν, όπου έδινε συναυλία το αμερικανικό ροκ συγκρότημα Eagles of Death Metal.