Μπαταρίες Tesla και ανεμογεννήτριες Energon στον Άη Στράτη: Το Fortune μίλησε με τον υπεύθυνο του μεγάλου έργου

Μπαταρίες Tesla και ανεμογεννήτριες Energon στον Άη Στράτη: Το Fortune μίλησε με τον υπεύθυνο του μεγάλου έργου
Photo: pixabay.com
Ο Παναγιώτη Ζορλός εξηγεί το φιλόδοξο πλάνο που περιλαμβάνει αιολική και θερμική ενέργεια, εξοικονόμηση και αποθήκευση με στόχο αυτονομία 85%.

Με μπαταρίες Tesla, ανεμογεννήτριες Energon και φωτοβολταϊκά Σπυρόπουλος θα γίνει το έργο “Άη Στράτης – πράσινο νησί”, στο οποίο ο διαγωνισμός του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) ανέδειξε προσωρινό ανάδοχο την Τέρνα Ενεργειακή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο εμβληματικό έργο οι προμηθευτές θα είναι οι εταιρείες: Enercon GmbH, ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ, Τesla Motors Netherlands B.V., ΠΡΟΤΑΣΙΣ ΑΕ, Schneider Electric ΑΕΒΕ και ΤΕΚ Θεσσαλονίκης ΑΕ.

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο που μελετάται χρόνια και το οποίο μπαίνει πλέον σε φάση υλοποίησης έχοντας ξεπεράσει μια σειρά από σκοπέλους όχι τόσο σε τεχνικό όσο σε θεσμικό επίπεδο. Ας σημειωθεί ότι τα τελευταία 2-3 χρόνια όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς έπρεπε να συνεννοηθούν και να συμφωνήσουν σε ειδικές διαδικασίες που απαιτούσε το έργο, από το ρυθμιστικό πλαίσιο μέχρι την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και την αδειοδότηση.

Έτσι, στο επόμενο διάστημα, στο νησί του Αγίου Ευστράτιου αναμένεται να εγκατασταθούν ώριμες τεχνολογίες ΑΠΕ συνδυάζοντας ανεμογεννήτριες, συστήματα θερμικής ενέργειας καθώς και τεχνολογίες αποθήκευσης και εξοικονόμησης ενέργειας. Ο τρόπος που θα “παντρεύονται” αυτές οι τεχνολογίες είναι μια καινοτομία, σύμφωνα με τον Παναγιώτη Ζορλό, στέλεχος του ΚΑΠΕ και υπεύθυνο του έργου, που μιλά στο Fortune για τεχνικές προδιαγραφές που θα οδηγήσουν το νησί σε ενεργειακή αυτονομία της τάξης του 85% καθιστώντας το πρότυπο πράσινης επένδυσης.

Όπως εξηγεί, όταν ολοκληρωθεί το έργο σε περίπου δύο χρόνια, μετά την υπογραφή της σύμβασης, οι 200-250 κάτοικοι του Άη Στράτη θα καταναλώνουν ενέργεια – για να καλύπτουν τις δραστηριότητες τους και τις ανάγκες τους σε θέρμανση – που θα παράγεται μόλις κατά 15% από πετρέλαιο.

Το έργο, το οποίο έχει προτείνει το ΚΑΠΕ στο ΕΣΠΑ, αποτελεί συνέχεια ενός πιο μικρού και πιο περιορισμένης εμβέλειας έργου που είχε αναπτύξει το Κέντρο στο νησί. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι στην 25χρονη δράση του έχει στο ενεργητικό του και άλλα επιδεικτικά έργα όπως οι ανεμογεννήτριες στο Λαύριο, εγκαταστάσεις που τοποθετήθηκαν προ 20ετίας ενώ την ίδια εποχή αναπτύχθηκε ανεμογεννήτρια συνδεδεμένη με σύστημα αφαλάτωσης στη Μύκονο.

Το νέο έργο, προϋπολογισμού 7,7 εκατ. ευρώ, που είναι επίσης ένα επιδεικτικό έργο, περιλαμβάνει έναν υβριδικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ στο νησί του Αγ. Ευστρατίου, που θα αποτελείται από μία ανεμογεννήτρια, έναν φωτοβολταϊκό σταθμό, συσσωρευτές αποθήκευσης και Σύστημα Ενεργειακής Διαχείρισης και Ελέγχου. Επίσης το έργο θα περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο σύστημα τηλεθέρμανσης για τον οικισμό του Αη Στράτη, συμπεριλαμβανομένων των κτιριακών εγκαταστάσεων. Το σύστημα τηλεθέρμανσης θα περιλαμβάνει επίσης κεντρικές μονάδες παραγωγής και αποθήκευσης θερμότητας (δεξαμενές θερμού νερού), καθώς και το δίκτυο διανομής της θερμικής ενέργειας στους τελικούς καταναλωτές. Η θερμική ενέργεια που θα παράγεται, θα καλύψει τις ανάγκες θέρμανσης και θερμού νερού χρήσης στα κτίρια ολόκληρου του οικισμού του Αγ. Ευστράτιου. Τα δύο υποσυστήματα θα συνεργάζονται και θα λειτουργούν ως ένα.