Οι μπάτλερ του Ντουμπάι

Οι μπάτλερ του Ντουμπάι

Με αποδοχές πάνω από 118.000 ευρώ τον χρόνο, το επάγγελμα θεωρείται από τα πλέον καλοπληρωμένα στην Μέση Ανατολή.

Από το πολυτελέστατο τεχνητό αρχιπέλαγο νησιών Palm Jumeira μέχρι την εξ ίσου πολυτελή περιφραγμένη γειτονιά Emirates Hills -που όχι τυχαία έχει πάρει το όνομά της από το Beverly Hills της Καλιφόρνια- η ζήτηση για σπουδαγμένους στην Βρετανία παραδοσιακούς μπάτλερ (και γκουβερνάντες που να θυμίζουν λίγο Μέρι Πόπινς) αυξάνεται διαρκώς.

«Όλοι αναζητούν οικιακό προσωπικό στη Βρετανία. Κάνουμε αυτή τη δουλειά εκατοντάδες χρόνια και έχουμε το κύρος», λέει με περισσή περηφάνια ο Γουίλιαμ Χάνσον, δάσκαλος στην εταιρεία «The English Manner», δηλαδή «Οι εγγλέζικοι τρόποι», που εκπαιδεύει μπάτλερ και οικιακό προσωπικό, προσφέροντας μαθήματα πρωτοκόλλου και ετικέτας.

Με την αύξηση της ζήτησης, η εταιρεία αποφάσισε ότι πρέπει να ανοίξει γραφεία και στο Ντουμπάι. «Διεθνώς οι πλούσιοι θέλουν να επιδεικνύονται με ένα μπάτλερ στο προσωπικό τους. Και οι Βρετανοί είναι οι καλύτεροι», λέει ο Χάνσον. «Εάν θες πάγο πας στην Ισλανδία, αλλά εάν θες μπάτλερ ψάχνεις στη Βρετανία». Η «English Manner» ιδρύθηκε τις καλές εποχές, το 2001 από την Αλεξάνδρα Μέσερβι, που είχε ήδη 25 χρόνια εμπειρίας, ξεκινώντας την καριέρα της στην υπηρεσία της Βασίλισσας Ελισάβετ.

Διαβάστε ακόμη: Οι πλούσιοι είναι πλουσιότεροι από ποτέ

Πέρσι το γραφείο της έστειλε 430 εκπαιδευμένους μπάτλερ σε πλούσια σπίτια σε όλο τον κόσμο, μια αύξηση 100% σε σχέση με το 2011 και 400% με την προηγούμενη τριετία. Η εκπαίδευση τους γίνεται στο ξενοδοχείο Grosvenor του Λονδίνου και στο Hatfield House, το ηλικίας 400 ετών πατρικό σπίτι της Μαρκησίας του Salisbury.

Τα μαθήματα περιλαμβάνουν ακόμα και μαγειρική και τακτοποίηση των λουλουδιών στα βάζα και στοιχίζουν από 800 λίρες για σεμινάρια δυο ημερών, μέχρι 6.000 λίρες για εκπαίδευση έξι εβδομάδων. Προφανώς, όμως, αξίζει τον κόπο.

Καταρχήν υπάρχει δουλειά. Η ζήτηση στη Μέση Ανατολή έχει αυξηθεί ραγδαία όχι μόνο από τα πολυτελή ξενοδοχεία του Ντουμπάι, αλλά και από τα νοικοκυριά των εκατομμυριούχων της Σαουδικής Αραβίας και των Εμιράτων.

Και εκτός από τον εξαιρετικό μισθό υπάρχουν και… έξτρα. «Ο πιο καλοπληρωμένος μπάτλερ μας», λέει η Σάρα Ραχμάνι της Λονδρέζικης εταιρείας Bespoke Bureau British Butler, «εκτός του ότι κερδίζει πάνω από 100.000 ευρώ τον χρόνο, συχνά αφορολόγητα, του διατίθεται δικό του διαμέρισμα, αυτοκίνητο, κινητό, πολλές ημέρες διακοπών, μπόνους και ταξιδεύει με ιδιωτικά τζετ και γιοτ. Ένας δικός μας μπάτλερ, μάλιστα, κληρονόμησε ακόμα και την περιουσία του αφεντικού του. Ήταν στην υπηρεσία του εννέα χρόνια».

Διαβάστε ακόμη: Πώς χάνεις 30 δισ. δολάρια σε τρία χρόνια!

Ο 37χρονος Ντίλαν, γράφει το BBC, που αντήλλαξε μια ζωή στο στρατό με το επάγγελμα του μπάτλερ πριν τρία χρόνια, λέει ότι δεν το μετάνιωσε ποτέ που αποφάσισε να εργαστεί σε μια οικογένεια, στο Palm Jumeirah στο Ντουμπάι. «Ξεκίνησα το 2011 με 42.000 ευρώ περίπου και όλα τα έξοδα μου πληρωμένα», λέει και τώρα κερδίζω 84.000. Βέβαια δουλεύω σκληρά», λέει. «Αναγκάζομαι να ταξιδεύω συχνά, είμαι διαθέσιμο επί 24ώρου βάσεων, επτά ημέρες την εβδομάδα, φροντίζω από τα ρούχα και τις ταξιδιωτικές κρατήσεις μέχρι τα ψώνια του εργοδότη μου». Ο Ντίλαν, όμως, εκτός από τον πολύ καλό μισθό, έχει δυο μήνες διακοπές τον χρόνο, ταξιδεύει με ιδιωτικό αεροσκάφος, έχει στη διάθεση του ένα πολυτελές διαμέρισμα και συχνά επιβραβεύεται με μπόνους για τις υπηρεσίες του.

Οι δουλειές λοιπόν πάνε εξαιρετικά, η Σάρα Ραχμάνι για παράδειγμα μπορεί να περηφανεύεται ότι 15 από τους πελάτες της είναι στην λίστα των 50 πιο πλούσιων του πλανήτη και ανοίγεται τώρα και στην εκπαίδευση νεαρών γυναικών για γκουβερνάντες, αλλά και σε προσωπικό που ειδικεύεται στα γιοτ, με ειδική σχολή που άνοιξε στην Γαλλική Ριβιέρα.