Bayer: Καθόλα νόμιμες οι λίστες δημοσιογράφων και πολιτικών της Monsanto

Bayer: Καθόλα νόμιμες οι λίστες δημοσιογράφων και πολιτικών της Monsanto
epa07568903 (FILE) - The logo of German pharmaceutical giant Bayer AG is seen in Wuppertal, Germany, 09 April 2019, reissued 14 May 2019. Media reports on 14 May 2019 state that a California jury has awarded a couple who claimed weedkiller Roundup was responsible for their cancer 2 billion US dollars or 1.7 billion euros in a case brought against German pharmaceutical group Bayer. Bayer denied the allegations. EPA/SASCHA STEINBACH *** Local Caption *** 55113909 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τίποτα παράνομο δεν έφερε στο φως η έρευνα των εξωτερικών ελεγκτών, που είχε παραγγείλει η Bayer, για το πρόγραμμα lobbying της Monsanto σε δημοσιογράφους, πολιτικούς και άλλους φορείς στην Ευρώπη.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το δικηγορικό γραφείο Sidley Austin και η Bayer, που έχει εξαγοράσει τη Monsanto, την ζήτησε στον απόηχο γαλλικών δημοσιευμάτων τον περασμένο Μάιο, σύμφωνα με τα οποία η αμερικανική εταιρεία κρατούσε κρυφά δεδομένα για περισσότερους από 200 ανθρώπους σε μία προσπάθεια να περιορίσει τις φωνές κριτικής και να πιέσει για έγκριση προϊόντων, όπως το Roundup.

Η Bayer προσέλαβε το δικηγορικό γραφείο, καθώς όπως είπε, δεν ήθελε να αποκτήσει η ίδια πρόσβαση στις πληροφορίες που είχε συγκεντρώσει η αμερικανική εταιρεία. Καθήκον της Sidley Austin ήταν να διαπιστώσει εάν οι πληροφορίες συγκεντρώθηκαν με παράτυπο ή παράνομο τρόπο. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι λίστες που δημιουργήθηκαν ήταν λεπτομερείς, μεθοδικές και σχεδιασμένες ώστε να προωθούν με δυναμικό τρόπο τις θέσεις της Monsanto στην κοινή γνώμη… Ακόμη και έτσι δεν βρήκαμε καμία ένδειξη, που να στηρίζει τις κατηγορίες των γαλλικών μέσν σχετικά με παράνομη συλλογή στοιχείων» αναφέρει η έκθεση του δικηγορικού γραφείου.

Η υπόθεση αυτή, που έχει πυροδοτήσει και την παρέμβαση των γαλλικών εισαγγελικών αρχών, ήταν ένας μόνο και όχι ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος της Bayer για την Monsanto που απέκτησε τον Ιούνιο του 2018 έναντι 63 δισ. δολαρίων. Το κύμα αγωγών κατά του ζιζανιοκτόνου της αμερικανικής εταιρείας Roundup για πρόκληση καρκίνου (κάτι που οι δύο εταιρείες αρνούνται κατηγορηματικά) είναι ο κυριότερος. Έχουν ήδη χαθεί τρεις δείκες στις ΗΠΑ και οι μετοχές της εταιρείας παρουσιάζουν απώλειες 30% από την ολοκλήρωση της εξαγοράς.