BBC: Ο Αντετοκούμπο «ξαναχτίζει» την εικόνα της Ελλάδας

BBC: Ο Αντετοκούμπο «ξαναχτίζει» την εικόνα της Ελλάδας
epa07671926 Greek basketball player Giannis Antetokounmpo poses for photographers upon his arrival for the 2019 NBA Awards at Barker Hangar in Santa Monica, California, USA, 24 June 2019. The 2019 NBA Awards will be the 3rd annual awards show by the National Basketball Association (NBA). EPA/ETIENNE LAURENT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μεγάλο αφιέρωμα στον MVP του ΝΒΑ, μέσα από το οποίο αναφέρεται στην ζωή του μέχρι την καταξίωση και το πως η προβολή του «ξαναφτιάχνει» την Ελλάδα.

Μέσα από ένα άρθρο στο οποίο περιγράφονται τα πρώτη του βήματα, οι δυσκολίες που αντιμετώπισε και οι άνθρωποι που τον βοήθησαν στην πορεία του προς την κορυφή, το BBC ενώνει την εικόνα του Γιάννη Αντετοκούμπο με αυτή της Ελλάδας.

Με αφορμή την παρουσίαση του δικού του παπουτσιού από την Nike, το BBC αναφέρεται στα πρώτα του βήματα στο μπάσκετ, λέγοντας πως: «Όταν ήταν έφηβος ο Γιάννης Αντετοκούνμπο σε αυτό το γήπεδο μπάσκετ της Αθήνας, έπρεπε να περιμένει τον αδερφό του, Θανάση, να βγει από το παιχνίδι για να φορέσει τα αθλητικά του ώστε να μπει εκείνος να παίξει. Σήμερα, υπάρχουν αθλητικά παπούτσια με την υπογραφή του».

Ακολούθως, ο αρθρογράφος σχολιάζει ότι τα πρώτα 18χρόνια της ζωής του ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, δεν άφησε ποτέ την Ελλάδα, αν και δεν ήταν Έλληνας στην καταγωγή. Σήμερα, έπειτα από έξι χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες, επέστρεψε στη χώρα σαν ο πιο δημοφιλής Έλληνας αθλητής και ο κορυφαίος, ίσως, παίκτης μπάσκετ στον κόσμο.

Επιπλέον, γίνεται αναφορά στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η οικογένειά του στην Ελλάδα ως μετανάστες, καθώς ζούσαν στα Σεπόλια και ο Αντετοκούνμπο αναγκάστηκε να εργάζεται ως πλανόδιος πωλητής. «Ήμουν πολύ καλός στις πωλήσεις. Τα αδέρφια μου μπορούν να σας πουν», έχει δηλώσει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Στο BBC μίλησε και ο κυνηγός ταλέντων, Σπύρος Βελλινιάτης, ο οποίος ανακάλυψε τους Αντετοκούνμπο στις συνοικίες της Αθήνας και άλλαξε τη ζωή τους. Ο Σπύρος Βελλινιάτης ανέφερε σχετικά: «Δεν ήταν μόνο ότι είδα έναν άνθρωπο με προσήλωση, αλλά και έναν χαρακτήρα με πάθος για τη νίκη. Αν έχεις τα μάτια σου ανοιχτά θα δεις το ταλέντο σε ένα άτομο χωρίς την μπάλα ποδοσφαίρου στα πόδια ή την μπάλα μπάσκετ στα χέρια».

O προπονητής του δυσκολεύτηκε να απελευθερώσει τον Γιάννη και να πείσει την οικογένειά του ότι έπρεπε να αφοσιωθεί στο μπάσκετ. Ο Γιάννης ξεκίνησε να παίζει στον Φιλαθλητικό μαζί με τον αδερφό του Θανάση. Ο ίδιος είχε αναφέρει: «Ήμουν 15 χρονών, ήμασταν στην καλοκαιρινή πρακτική μας και ο Θανάσης ήταν το αστέρι της ομάδας τότε. Καθώς πήγαινε μια βόλτα, χτύπησα την μπάλα από το χέρι του, την πήρα, με κυνήγησε και τον απώθησα χωρίς να μου την πάρει τελικά. Όταν ήρθα σπίτι, το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να πω στον πατέρα μου τι συνέβη. Συνειδητοποίησα ότι αν μπορώ να το κάνω αυτό στον μεγαλύτερο αδελφό μου- τον άνθρωπο που ξέρει καλύτερα τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες μου – μπορώ να το κάνω ενάντια σε οποιονδήποτε».

Τέλος, το BBC αναφέρεται στις ρατσιστικές επιθέσεις που έχει δεχτεί ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στην Ελλάδα με τον συντάκτη του άρθρου να τονίζει ότι αν η Ελλάδα διαμόρφωσε τον Γιάννη, εκείνος «ξαναφτιάχνει» την Ελλάδα.