BBG: Η αύξηση στις τιμές σπιτιών στην Αθήνα είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη

BBG: Η αύξηση στις τιμές σπιτιών στην Αθήνα είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αύξηση των τιμών στα σπίτια της Αθήνας κατά 12,2% τον Οκτώβριο, ρυθμός σχεδόν τριπλάσιος από τον αντίστοιχο της Στοκχόλμης.

Στην αύξηση των τιμών στις κατοικίες της Αθήνας αναφέρεται το Bloomberg, τονίζοντας πως οι τιμές στην ελληνική πρωτεύουσα αυξάνονται με ταχύτερους ρυθμούς απ’ ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Το δημοσίευμα μιλά για αύξηση των τιμών στα σπίτια της Αθήνας κατά 12,2% τον Οκτώβριο, ρυθμός σχεδόν τριπλάσιος από τον αντίστοιχο της Στοκχόλμης και αντίθετος από τις μειώσεις σε πόλεις όπως το Παρίσι.

Το Λονδίνο, το Παρίσι και το Βερολίνο κατέγραψαν ετήσια μείωση στα τελευταία μηνιαία στοιχεία τους, αλλά ο κύριος όγκος των αγορών που παρακολουθείται από το Bloomberg σημειώνει άνοδο, με το Μιλάνο, τη Μαδρίτη και τη Στοκχόλμη να καταγράφουν αυξήσεις άνω του 3%.

Για να καταγράψει τις τελευταίες τάσεις της αγοράς κατοικίας στις ευρωπαϊκές πόλεις, το Bloomberg συγκεντρώνει στοιχεία από διάφορους παρόχους. Ορισμένα είναι ζητούμενες τιμές και ενδεικτικά επίπεδα, ενώ άλλα είναι επίσημα στοιχεία για τις συναλλαγές. Οι τιμές της Αθήνας προέρχονται από έναν δείκτη του Spitogatos, τον οποίο το Bloomberg χρησιμοποίησε για να υπολογίσει τις μηνιαίες ζητούμενες τιμές στις πέντε περιοχές της πόλης και στη συνέχεια προέβη σε μέσο όρο αυτών των επιπέδων για να δημιουργήσει μια τιμή σε ολόκληρη την πόλη.

Που οφείλεται η αύξηση

Η άνοδος οφείλεται εν μέρει στις μακρές, αργές επιπτώσεις της κρίσης χρέους της Ελλάδας. Εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια έχουν εμπλακεί σε νομικές εμπλοκές, αραιώνοντας την αγορά και ανεβάζοντας τις τιμές στην Αθήνα ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη ευρωπαϊκή πόλη.

Ενώ το τέλος της εποχής του φθηνού χρήματος έχει πλήξει την αγοραστική δύναμη σε όλη την Ευρώπη, η έλλειψη κατοικιών κερδίζει το πάνω χέρι σε περισσότερες πόλεις.

To δημοσίευμα συμπληρώνει πως η κρίση χρέους της Ελλάδας άφησε στους δανειστές 107 δισεκατομμύρια ευρώ χρέους το 2016.Έκτοτε, οι τράπεζες έχουν πουλήσει επισφαλή δάνεια, αλλά με πολλά από αυτά να καλύπτονται από ακίνητα, η εξασφάλιση αυτή έχει εμπλακεί στις προσπάθειες να επιτευχθούν συμφωνίες πληρωμής με τους οφειλέτες.

Ενώ τα σπίτια θα μπορούσαν τελικά να βγουν σε πλειστηριασμό, οι διαπραγματεύσεις συμπιέζουν την προσφορά στο μεταξύ.

«Δεν υπάρχουν ακίνητα στην αγορά», δήλωσε ο Λευτέρης Ποταμιάνος, πρόεδρος της Ένωσης Ακινήτων Αθηνών-Αττικής, ο οποίος απέδωσε επίσης την άνοδο των τιμών στη ζήτηση που υποδαυλίζεται από το πρόγραμμα Golden Visa.

Εκτός από την έλλειψη, η οικονομία ανακάμπτει και παρέχει στους ντόπιους περισσότερη αγοραστική δύναμη. Η Ελλάδα προβλέπεται να αναπτυχθεί ταχύτερα από την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση φέτος και η κατά κεφαλήν παραγωγή αναμένεται να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα του 2009, δηλαδή σε περισσότερα από 21.000 ευρώ φέτος, μια ισχυρή ανάκαμψη από το χαμηλό των 16.200 ευρώ αμέσως μετά την αποφυγή της εξόδου της χώρας από τη ζώνη του ευρώ.

Η δυναμική αυτή έχει μετατρέψει περιοχές όπως το Γκάζι σε περιζήτητες γειτονιές. Με τη στενότητα σε ζωτικό χώρο, πρώην αποθήκες έχουν μετατραπεί σε σοφίτες γύρω από την Τεχνόπολη.

Σε άλλα μέρη της Αθήνας, όπως τη Γλυφάδα, ξεφυτρώνουν πολυτελή συγκροτήματα που απευθύνονται σε πλούσιους επενδυτές από το εξωτερικό, ιδίως από την Κίνα, με το Bloomberg να στέκεται στο πως το έργο του Ελληνικού επηρεάζει την αγορά ακινήτων στην περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg.com