Bearish τα hedge funds για τις μετοχές – «Προέκυψαν ελλείψεις, απεργίες, πόλεμος»

Bearish τα hedge funds για τις μετοχές – «Προέκυψαν ελλείψεις, απεργίες, πόλεμος»

Ολοένα και πιο απαισιόδοξα σε σχέση με τις προοπτικές της οικονομίας και των αγορών είναι τα hedge funds, παρά το γεγονός ότι οι μετοχές, από τις αρχές τους έτους, κρίνεται ότι έχουν υπερπουληθεί.

 Οι επικεφαλής οίκων με κορυφαίες επιδόσεις, όπως ο Peter Davies της Lansdowne Partners και ο Alister Hibbert της BlackRock, έχουν γίνει πιο bearish, με την τεχνολογία να αποτελεί τον κύριο παράγοντα ανησυχίας τους. 

«Η ζωή θα γίνει δύσκολη για τους επενδυτές», έγραψε ο Crispin Odey, ιδρυτής της Odey Asset Management με έδρα το Λονδίνο, σε ένα σημείωμα προς τους πελάτες που είδαν οι Financial Times. «Προέκυψαν κλυδωνισμοί, ελλείψεις, απεργίες και πόλεμος».

Ο μάνατζερ αύξησε απότομα τις θέσεις μετρητών στο ταμείο του Opus, το οποίο συνήθως στοιχηματίζει υπέρ της αύξησης στις τιμές των μετοχών των εταιρειών. 

Εν τω μεταξύ, ο Hibbert, ο οποίος διαχειρίζεται το Hedge Fund Strategic Equity της BlackRock με υπό διαχείριση assets ύψους 9 δισ. ευρώ, πρόσφατα μετέβαλε το χαρτοφυλάκιό του έτσι ώστε οι short θέσεις του να υπερβαίνουν τις long θέσεις. 

Μια τέτοια κίνηση είναι ασυνήθιστη για τα hedge funds, τα οποία τείνουν να διατηρούν ανοδικές θέσεις, επειδή οι μετοχές τείνουν να αυξάνονται μακροπρόθεσμα. 

Μικρότερο αποτύπωμα

Γενικότερα, τα hedge funds έχουν μειώσει σημαντικά το μέγεθος των «στοιχημάτων» τους πρόσφατα, σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα της Morgan Stanley, που είδαν οι FT. 

Και στις ΗΠΑ, η διαφορά μεγέθους μεταξύ των short και long στοιχημάτων είναι περίπου στα επίπεδα του 2010, εις ένδειξη του πόσο προσεκτικοί έχουν γίνει οι διαχειριστές, έδειξε το σημείωμα. 

Αυτή η πτωτική τάση είναι απόρροια της πρόθεσης της Federal Reserve και άλλων κεντρικών τραπεζών να μειώσουν τον πληθωρισμό, αυξάνοντας επιθετικά τα επιτόκια. 

Μοιραία, η αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής έχει χτυπήσει τις μετοχές των κερδοσκοπικών εταιρειών των οποίων οι αποτιμήσεις έχουν λάβει ώθηση από το εξαιρετικά χαμηλό κόστος δανεισμού. 

Τα πρακτικά της συνεδρίασης της επιτροπής καθορισμού των επιτοκίων της Fed στις αρχές Μαΐου έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι θεώρησαν ότι μια «περιοριστική» νομισματική πολιτική, με ταχύτερες αυξήσεις επιτοκίων, μεγαλύτερο κύκλο σύσφιξης ή και τα δύο, «μπορεί να καταστεί κατάλληλη».

Σε αυτό το πλαίσιο, η αξία του τεχνολογικού δείκτη Nasdaq Composite έχει μειωθεί κατά περισσότερο από το ένα πέμπτο φέτος. Ωστόσο, οι μετοχές την περασμένη εβδομάδα διέκοψαν το μεγαλύτερο σερί απωλειών τους από το 2001 με την ελπίδα ότι ο πληθωρισμός μπορεί εντέλει να κορυφώθηκε. 

«Είμαστε στα πρώτα στάδια των εκροών κεφαλαίων από τις μετοχές τεχνολογίας», δήλωσε ο Davies, συνεργάτης της Lansdowne και ένας από τους επενδυτές με τη μεγαλύτερη επιρροή στην Ευρώπη.