Beige Book (Fed): Αδύναμες οι προοπτικές για την αμερικανική οικονομία

Beige Book (Fed): Αδύναμες οι προοπτικές για την αμερικανική οικονομία
epa07133399 A general view on the Federal Reserve Board building before a meeting of the Federal Reserve Board of Governors in Washington, DC, USA, 31 October 2018. The Federal Reserve is considering changes to banking rules imposed after the economic downturn. EPA/ERIK S. LESSER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το κόστος των εισροών παραγωγής και κατασκευής παρέμεινε αυξημένο, οι χαμηλότερες τιμές στα καύσιμα και η συνολική ζήτηση μείωσαν τις πιέσεις του κόστους, ιδίως στα ναύλα, λέει η Fed

Αμετάβλητη παρέμεινε εν συνόλω η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ, με πέντε Περιφέρειες να αναφέρουν ελαφρά έως μέτρια αύξηση της δραστηριότητας και πέντε άλλες να αναφέρουν ελαφρά έως μέτρια επιβράδυνση, σύμφωνα με το Beige Book της Fed, στο οποίο όμως σημειώνεται πως οι πληθωριστικές πιέσεις είναι έντονες και οι αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας αδύναμες.

Οι περισσότερες περιφέρειες ανέφεραν σταθερές καταναλωτικές δαπάνες καθώς η αγορά στέγης και οι πωλήσεις αυτοκινήτων συνέχισαν πτωτικά… αντανακλώντας περιορισμένα αποθέματα και αυξημένες τιμές.

Ο κλάδος της φιλοξενίας και του τουρισμού τόνισαν τη συνολική σταθερή δραστηριότητα ταξιδιών αναψυχής, με τα επαγγελματικά και τα ταξίδια σε γκρουπ να αυξάνονται. Η μεταποιητική δραστηριότητα αυξήθηκε σε αρκετές Περιφέρειες, αν και υπήρξαν ορισμένες αναφορές για μείωση της παραγωγής καθώς οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες και οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού συνέχισαν να παρεμποδίζουν την παραγωγή. 

Η ζήτηση δανείων ήταν μικτή…

Παρότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ανέφεραν γενικά ισχυρή ζήτηση για πιστωτικές κάρτες και εμπορικά και βιομηχανικά δάνεια, η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια ήταν ασθενής λόγω των επιτοκιακών αυξήσεων. Οι εταιρείες μη χρηματοοικονομικών υπηρεσιών παρουσίασαν σταθερή έως ελαφρώς υψηλότερη ζήτηση.

Η ζήτηση για μεταφορικές υπηρεσίες ήταν μικτή, ενώ η ζήτηση για ενεργειακά προϊόντα ήταν ισχυρή. Οι προοπτικές για τη μελλοντική οικονομική ανάπτυξη παρέμειναν γενικά αδύναμες. 

Aγορά εργασίας – Τιμές

Η απασχόληση αυξήθηκε με μέτριο ρυθμό στις περισσότερες περιφέρειες. Οι συνολικές συνθήκες στην αγορά εργασίας παρέμειναν αυστηρές, παρότι σχεδόν όλες οι Περιφέρειες τόνισαν πως υπάρχει κάποια βελτίωση σε ό,τι αφορά τη διαθεσιμότητα εργατικού δυναμικού.

Οι μισθοί αυξήθηκαν σε όλες τις Περιφέρειες, αν και με βραδύτερο ρυθμό αύξησης. Τα επίπεδα τιμών παρέμειναν πολύ υψηλά, αν και εννέα Περιφέρειες ανέφεραν κάποιο βαθμό συγκράτησης, σε ό,τι αφορά τον ρυθμό αύξησής τους.

Το κόστος των εισροών παραγωγής και κατασκευής παρέμεινε αυξημένο, οι χαμηλότερες τιμές στα καύσιμα και η συνολική ζήτηση μείωσαν τις πιέσεις του κόστους, ιδίως στα ναύλα.

Αρκετές Περιφέρειες ανέφεραν κάποια μείωση των τιμών για χάλυβα, ξυλεία και χαλκό.