Μπερδεμένα σινιάλα για την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ- Κίνας

Μπερδεμένα σινιάλα για την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ- Κίνας
Αν και η κινεζική πλευρά δήλωσε χθες ότι οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει να απομακρυνθούν οι δασμοί, εάν κλείσει η «πρώτη φάση» του ντιλ, τα μηνύματα από τις ΗΠΑ δεν είναι τόσο ξεκάθαρα.

Κίνα και ΗΠΑ έχουν συμφωνήσει να απομακρυνθούν οι δασμοί, εάν ολοκληρωθεί η «πρώτη φάση» της εμπορικής συμφωνίας, σύμφωνα με το Reuters.

Μετά τις χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών όσον αφορά τη συμφωνία Πεκίνου-Ουάσιγκτον για σταδιακή άρση των δασμών, και η άλλη πλευρά, μέσω Αμερικανού αξιωματούχου που μίλησε ανώνυμα στο πρακτορείο, επιβεβαίωσε την είδηση.

Την ίδια ώρα, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Stephanie Grisham, μιλώντας στο Fox News σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι «πολύ, πολύ αισιόδοξες» σχετικά με την ολοκλήρωση της εμπορικής συμφωνίας.

Ωστόσο, ο σύμβουλος για το εμπόριο του Λευκού Οίκου, Πίτερ Ναβάρο, έδωσε εντελώς διαφορετική εικόνα από την πλευρά του: «Δεν υπάρχει προς το παρόν συμφωνία για απομάκρυνση των δασμών, ως προϋπόθεση για την πρώτη φάση του ντιλ».

Πρόσθεσε ότι οι Κινέζοι «απλώς διαπραγματεύονται δημόσια, προσπαθώντας να πιέσουν προς αυτή την κατεύθυνση», ενώ χαρακτήρισε τα σχετικά δημοσιεύματα προερχόμενα από τον «κινεζικό Τύπο προπαγάνδας».

«Δεν υπάρχει συγκεκριμένη συμφωνία για μια σταδιακή κατάργηση των δασμών», δήλωσε ο Michael Pillsbury, εξωτερικός σύμβουλος του Τραμπ.

Να σημειωθεί ότι ορισμένοι σύμβουλοι του Ντόναλντ Τραμπ είχαν εισηγηθεί στον Αμερικανό πρόεδρο να διατηρήσει εν ισχύ τους δασμούς έως ότου προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο οι συζητήσεις των δύο οικονομιών. Oι Κινέζοι επέμειναν, ωστόσο, πως εάν δεν μπορούν οι ΗΠΑ να συνεχίζουν τις «τιμωρητικές πρακτικές». Θα πρέπει, τόνιζαν, να προβούν και εκείνες σε μία κίνηση καλής θέλησης, κάτι που τελικά απεδέχθη, όπως φαίνεται, ο Λευκός Οίκος- αν και φρόντισε αυτό να γίνει με σταδιακά βήματα και με ανάλογες κινήσεις από τους Κινέζους.