Μπερνάνκι: Πολλοί τραπεζίτες έπρεπε να ‘χαν μπει φυλακή για την κρίση

Μπερνάνκι: Πολλοί τραπεζίτες έπρεπε να ‘χαν μπει φυλακή για την κρίση

Ο πρώην διοικητής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ κατακεραυνώνει τους τραπεζίτες της Wall Street για τη χρηματοπιστωτική κρίση.

 

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο USA Today, ο πρώην διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Μπεν Μπερνάκι, επιτίθεται στους Αμερικανούς τραπεζίτες για την ευθύνη που φέρουν για το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Ανέφερε, μάλιστα, πως το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν τόλμησε να επιβάλει όσο υψηλά πρόστιμα θα έπρεπε στις τράπεζες, ενώ δίστασε να καταλογίσει ποινικές ευθύνες σε μεγάλο αριθμό τραπεζιτών.

«Θα προτιμούσα να έχει διερευνηθεί περισσότερο η ατομική δράση των τραπεζιτών, δεδομένου ότι προφανώς τα πάντα έγιναν λάθος ή παράνομα από κάποιο άτομο, όχι από μια απρόσωπη επιχείρηση».
Στην ερώτηση για το αν θα έπρεπε να έχουν πάει περισσότεροι τραπεζίτες στη φυλακή, ο Μπεν Μπερνάκι απάντησε: «Αυτό πιστεύω. Όμως η Fed δεν είχε τη δυνατότητα να βάλει κανέναν στη φυλακή. Γι ‘αυτό λέω ότι ευθύνεται το Υπουργείο Δικαιοσύνης».

Επιπλέον, ο Μπερνάκι υπεραμύνθηκε των κινήσεων της Fed για την διαχείριση της χρηματοπιστωτικής κρίσης. «Καταφέραμε να αποτρέψουμε μία αποσταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, όμοια με αυτή της δεκαετίας του 1930», σημειώνει.