Μπέρνι Σάντερς και Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ σχεδιάζουν να «κονταροχτυπηθούν» με τις μεγάλες τράπεζες

Μπέρνι Σάντερς και Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ σχεδιάζουν να «κονταροχτυπηθούν» με τις μεγάλες τράπεζες
Οι δύο δημοκράτες σοσιαλιστές- όπως αυτοπροσδιορίζονται οι ίδιοι- θα προτείνουν τη νομοθέτηση ορίων στο δανεισμό πιστωτικών καρτών και σε άλλα καταναλωτικά δάνεια, καθώς και το να επιτραπεί στα ταχυδρομεία να προσφέρουν βασικές χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

της Laura Litvan, Bloomberg

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Μπέρνι Σάντερς, και το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ, κατηγόρησαν τις τράπεζες ότι λειτουργούν ως «σύγχρονοι τοκογλύφοι» και ζήτησαν από το Κογκρέσο να θεσπιστεί ομοσπονδιακό όριο 15% στα επιτόκια των πιστωτικών καρτών.

Οι δύο δημοκράτες σοσιαλιστές- όπως αυτοπροσδιορίζονται οι ίδιοι- θα προτείνουν τη νομοθέτηση ορίων στο δανεισμό πιστωτικών καρτών και σε άλλα καταναλωτικά δάνεια, καθώς και το να επιτραπεί στα ταχυδρομεία να προσφέρουν βασικές χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, όπως π.χ. άνοιγμα λογαριασμών ταμιευτηρίου και χορήγηση δανείων.

Σε μια σύνοψη του νομοσχεδίου που δημοσιοποιήθηκε, ασκείται έντονη κριτική προς τις τράπεζες οι οποίες χρεώνουν μέσο επιτόκιο 17,1% στο υπόλοιπο πιστωτικών καρτών ενώ παράλληλα δανείζονται χρήματα με επιτόκιο χαμηλότερο από 2,5%.

«Οι σημερινοί τοκογλύφοι φοράνε ακριβά κουστούμια και εργάζονται στη Γουόλ Στριτ, όπου εξασφαλίζουν συνολικές απολαβές εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων χρεώνοντας εξωφρενικά τέλη και ληστρικά επιτόκια» αναφέρει η ανακοίνωση.

Πάντως, το νομοσχέδιο δεν έχει πολλές πιθανότητες να περάσει από τη Γερουσία, η οποία ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους.

Ο Σάντερς θα είναι υποψήφιος ως εκπρόσωπος του προοδευτικού χώρου, σε αντίθεση με τον πρώην Αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος προηγείται στην κούρσα εκπροσωπώντας μια πιο κεντρώα πρόταση σε σχέση με την πλειοψηφία των 21 υποψηφίων των Δημοκρατικών που είναι αριστερού προσανατολισμού. Και ενώνοντας τις δυνάμεις του με την Οκάσιο-Κορτέζ, ο Σάντερς ποντάρει σε μία επίσης προοδευτική πολιτικό που είναι πολύ δημοφιλής στους νεότερους ψηφοφόρους.

Η νέα πρόταση του Σάντερς δίνει μια γεύση του πώς θα κινηθεί ενόψει των εκλογών του 2020 και την επικριτική στάση που θα υιοθετήσει έναντι της Γουόλ Στριτ και των μεγάλων εταιρειών. Η εναντίωσή του προς το οικονομικό κατεστημένο ήταν, εξάλλου, βασικό κομμάτι της ανεπιτυχούς προεκλογικής εκστρατείας του όταν διεκδίκησε το χρίσμα των Δημοκρατικών, το οποίο τελικά εξασφάλισε η Χίλαρι Κλίντον.