Bertrand Pecquerie: Όλα όσα περιμένουμε να δούμε στο φετινό GEN Summit της Αθήνας

Bertrand Pecquerie: Όλα όσα περιμένουμε να δούμε στο φετινό GEN Summit της Αθήνας
Ο CEO του Global Editors Network μιλά στο Fortune για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα τα μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο, τις τεχνολογικές εξελίξεις που «σπρώχνουν» μπροστά τη δημοσιογραφία και το πρόγραμμα του συνεδρίου.

Λιγότερο από μία εβδομάδα απομένει από την έναρξη στην Αθήνα του GEN Summit, του διεθνούς ειδησεογραφικού συνεδρίου που διοργανώνει το Global Editors Network (Παγκόσμιο Δίκτυο Εκδοτών) και το οποίο θα λάβει χώρα από τις 13 έως τις 15 Ιουνίου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).

Δημοσιογραφικά μοντέλα, πλατφόρμες προσέγγισης του κοινού, εργαλεία τελευταίας τεχνολογίας για τα newsrooms, αλλά και η αντιμετώπιση των fake news πρόκειται να αποτελέσουν, μεταξύ πολλών άλλων, το αντικείμενο των συζητήσεων των συμμετεχόντων του συνεδρίου.

Στο φετινό GEN Summit, με τίτλο “Towards the VVV challenge: Voice, Visual Journalism and Verification” («Προς την VVV πρόκληση: Φωνή, Οπτική δημοσιογραφία και Επαλήθευση»), που διοργανώνεται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, αναμένεται να συμμετάσχουν περισσότεροι από 700 δημοσιογράφοι από 80 χώρες. Η λίστα των ομιλητών, εν τω μεταξύ, περιλαμβάνει σημαντικά ονόματα από τον χώρο της δημοσιογραφίας, όπως αυτό της Katharine Viner (The Guardian) και του John Micklethwait (Bloomberg), αλλά και εκπροσώπους των Facebook και Google News Initiative.

Ο Bertrand Pecquerie, CEO του Global Editors Network μίλησε στο Fortune Greece για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα τα μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο, τις τεχνολογικές εξελίξεις που «σπρώχνουν» μπροστά τη δημοσιογραφία και όλα όσα περιμένουμε να δούμε στο φετινό GEN Summit.

Για τη φετινή διοργάνωση του GEN Summit επελέγη η πόλη της Αθήνας. Πώς λάβατε αυτήν την απόφαση; 

Από την έναρξή του το 2011 το Global Editors Network έχει οργανώσει το GEN Summit σε όλο τον κόσμο, μεταξύ άλλων στο Χονγκ Κονγκ, το Παρίσι, τη Βαρκελώνη, τη Βιέννη και τη Λισαβόνα. Είμαστε ενθουσιασμένοι που θα φιλοξενηθεί φέτος στην Αθήνα και που μας δίνεται η δυνατότητα να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης που έχουν περάσει  από αρκετά χρόνια κρίσης.

Είχαμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, έναν από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς διεθνείς φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο, που στήριξε το GEN Summit το 2019 μέσα από μία δωρεά και μας έφερε σε επαφή με το Κέντρο Πολιτισμού ΙΣΝ (SNFCC), τον χώρο όπου και θα διεξαχθεί το συνέδριο.

Χαιρόμαστε επίσης για την εύστοχη χρονική στιγμή κατά την οποία θα διεξαχθεί το συνέδριο, αφού θα λάβει χώρα λίγο πριν τις εθνικές εκλογές στη χώρα. Μάλιστα, στις 15 Ιουνίου θα διεξάγουμε μια ειδική συνεδρία με θέμα «breaking news», αφιερωμένη στο θέμα των εκλογών, στην οποία Έλληνες αρχισυντάκτες θα συζητήσουν πάνω στα σημαντικότερα ζητήματα.

Τί ρόλο παίζει κατά τη γνώμη σας, η υιοθέτηση ενός επιχειρηματικού μοντέλου στην παραγωγή ποιοτικής δημοσιογραφίας;

Το σημερινό μιντιακό τοπίο είναι πολύ ασταθές και ο ρόλος των διευθυντών ενημέρωσης βρίσκεται σε μία συνεχή ρευστότητα, καθώς η ψηφιακή επιτάχυνση και η ισχύς νέων τεχνολογικών παραγόντων έχουν διαταράξει το παραδοσιακό επιχειρηματικό μοντέλο και τη φύση της δέσμευσης του κοινού.

Για αυτό δημιουργήθηκε άλλωστε αρχικά και το Global Editors Network (Παγκόσμιο Δίκτυο Εκδοτών) – για να προάγει την βιώσιμη δημοσιογραφία και καινοτομία. Αυτό σίγουρα περιλαμβάνει τον ορισμό ενός βιώσιμου και ηθικού επιχειρηματικού μοντέλου για ποιοτική δημοσιογραφία.

Αλλά δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει μία μόνο προσέγγιση που να ταιριάζει σε όλους. Στο GEN Summit θα συμμετέχουν 80 ομιλητές και συμμετέχοντες από περισσότερες από 80 χώρες, επομένως θα δώσουμε το έναυσμα για μία ουσιαστική επιμορφωτική διαδικασία μεταξύ ομότιμων συναδέλφων και για συζητήσεις σε βάθος σχετικά με το πώς μπορεί να μοιάζει το μέλλον της δημοσιογραφίας για διαφορετικά μέσα ενημέρωσης.

Θα έχουμε κάτι για όλους, αφού θα καλύψουμε όλα τα είδη των μέσων ενημέρωσης – έντυπα, τηλεοπτικά και online. Οι συμμετέχοντες του GEN Summit θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν κατευθείαν από την Katharine Viner πώς κατάφερε να βελτιώσει την οικονομική κατάσταση της εφημερίδας “The Guardian” και να στήσει ένα «σύστημα υποστηρικτών», βασισμένο σε μικρές δωρεές. Η Siobhan McHugh θα δώσει συμβουλές για τη δυναμική παραγωγή ηχητικών και την προσέλκυση του κοινού μέσα από podcasts. Ο Krishna Bharat θα μιλήσει ευρύτερα για το πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να ενισχύσει τη δημοσιογραφία και τις δημοκρατικές διαδικασίες.

Θα έχουμε επίσης 27 workshops και masterclasses, που προσφέρονται από τους σπόνσορες του GEN και τα οποία αφορούν εξειδικευμένα ζητήματα, όπως μεταξύ άλλων «5 τρόπους προετοιμασίας για την μετα-τηλεοπτική εποχή», την επαναπροσέλκυση αναγνωστών από το Facebook και την ενίσχυση της ψηφιακής συνδρομητικής στρατηγικής.

Πόσο σημαντική είναι η τεχνολογική ενσωμάτωση και ο ψηφιακός μετασχηματισμός για τους δημοσιογραφικούς οργανισμούς σήμερα; Και τί μπορούμε να περιμένουμε να δούμε στο φετινό GEN Summit;

Στο GEN προσπαθούμε διαρκώς να τιμήσουμε και να προωθήσουμε καινοτομίες που μπορούν να ενδυναμώσουν τις αίθουσες σύνταξης. Πιστεύουμε πολύ στην αξιοποίηση των τεχνολογικών δυνατοτήτων προς όφελος μιας σε βάθος δημοσιογραφίας που φέρνει αλλαγές.

Στο φετινό GEN Summit οι συμμετέχοντες θα μπορούν να δοκιμάσουν από πρώτο χέρι τεχνολογίες όπως, μεταξύ άλλων, blockchain, smart speakers, AR/VR headsets και τεχνολογία speech-to-text (φωνή σε κείμενο). Οι παραγωγοί των ειδήσεων, από μεγάλες εταιρείες μέχρι μικρές startups, θα παρουσιάσουν τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις για τα newsrooms στο GEN Expo, μία έκθεση 700 τ.μ. που θα λάβει χώρα στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ.

Επιπλέον, όπως κάνουμε σε κάθε διοργάνωση, το GEN θα τιμήσει τα καλύτερα ρεπορτάζ με χρήση δεδομένων (data-driven storytelling) μέσα από τα Data Journalism Awards. Λάβαμε 607 υποψηφιότητες από 62 χώρες – πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό από τότε που ξεκίνησε ο διαγωνισμός – και αναμένουμε τη βράβευση 13 εγχειρημάτων, συμπεριλαμβανομένων μερικών νέων παραγόντων στον χώρο.